Komentara: 3
Pregleda: 3188
Foto

U Gradskoj biblioteci najčitaniji trileri, krimi i ljubavni romani

20.02.2018. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
U Gradskoj biblioteci najčitaniji trileri, krimi i ljubavni romani

Tokom prošle godine, sugrađani su najviše čitali epsku fantastiku, trilere i krimi romane, kao i nešto laganije žanrove ljubavne tematike. Od stranih autora, najtraženiji su bili Nesbe, Paterson, Lusinda Rajli, Kristin Hana, Danijela Stil, Nora Roberts i Paulo Koeljo, dok su od domaćih pisaca najčitanije bile knjige Jelene Bačić Aplimpić, Vanje Bulić, Ivane Dimić, Svetislava Basare i Vesne Dedić.

- Naši čitaoci uglavnom traže, uslovno rečeno, laganiju literaturu i tu prvenstveno mislim na ljubavne romane. S druge strane, imamo čitaoce koji vole da čitaju trilere, krimiće, epsku fantastiku ili istorijske romane. Takođe, čitaoci su zainteresovani i za biografije ili autobiografije poznatih ličnosti, bilo umetnika, sportista, političara ili istorijskih ličnosti - kaže Jelena Cvetić, bibliotetski informator na pozajmnom odeljenju za odrasle u Gradskoj biblioteci.

Osim književnosti, na pozajmnom odeljenju može se pronaći i stručna literatura, od koje čitaoci rado biraju knjige iz oblasti klasične i popularne psihologije. 

U Gradskoj biblioteci najčitaniji trileri, krimi i ljubavni romani

- Od klasične psihologije uvek su aktuelni Jung, Frojd i From, a kada je u pitanju popularna psihologija, najčitaniji su Lujza Hej i Džozef Marfi. Čitaoci uglavnom biraju naslove koji su u vezi sa samopoštovanjem i samopouzdanjem ili prevazilaženjem stresnih situacija - objašnjavana Cvetić.

Prema njenim rečima, kada žele da izaberu knjigu, čitaoci se najčešće vode ličnim afinitetima, preporukom od strane prijatelja ili bibliotekara, a u poslednje vreme sve češće i naslovima koji su ekranizovani u vidu serija ili filmova.

- Pre koju godinu, to su bile knjige "Ranjeni orao", "Samac u braku", "Miris kiše na Balkanu" i "Vere i zavere", dok je od epske fantastike najčitanija "Igra prestola". Tako i ekranizacija može da navede čitaoce da se vrate nekim knjigama ili ukoliko ih nisu pročitali, da ih izaberu kako bi napravili poređenje između serije i knjige. Kako su trenutno aktuelni Nemanjići, veoma je moguće da će nam ubuduće čitaoci tražiti knjige o njima - poručuje Cvetić.

U Gradskoj biblioteci najčitaniji trileri, krimi i ljubavni romani

Gradska biblioteka Subotica trudi se da, osim želja svojih čitalaca, isprati aktuelnosti i na književnoj sceni, te se tako na njenim policama mogu pronaći knjige dobitnika Ninove i Nobelove nagrade za književnost.

Izvor: Subotica.com
Police prepune knjiga različitih žanrova Police prepune knjiga različitih žanrova Police prepune knjiga različitih žanrova Police prepune knjiga različitih žanrova Police prepune knjiga različitih žanrova Police prepune knjiga različitih žanrova Police prepune knjiga različitih žanrova Police prepune knjiga različitih žanrova
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 3188
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

čitanje knjiga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.