• Pregleda: 2177

U Gradskoj biblioteci najčitaniji trileri, krimi i ljubavni romani

U Gradskoj biblioteci najčitaniji trileri, krimi i ljubavni romani

Tokom prošle godine, sugrađani su najviše čitali epsku fantastiku, trilere i krimi romane, kao i nešto laganije žanrove ljubavne tematike. Od stranih autora, najtraženiji su bili Nesbe, Paterson, Lusinda Rajli, Kristin Hana, Danijela Stil, Nora Roberts i Paulo Koeljo, dok su od domaćih pisaca najčitanije bile knjige Jelene Bačić Aplimpić, Vanje Bulić, Ivane Dimić, Svetislava Basare i Vesne Dedić.

- Naši čitaoci uglavnom traže, uslovno rečeno, laganiju literaturu i tu prvenstveno mislim na ljubavne romane. S druge strane, imamo čitaoce koji vole da čitaju trilere, krimiće, epsku fantastiku ili istorijske romane. Takođe, čitaoci su zainteresovani i za biografije ili autobiografije poznatih ličnosti, bilo umetnika, sportista, političara ili istorijskih ličnosti - kaže Jelena Cvetić, bibliotetski informator na pozajmnom odeljenju za odrasle u Gradskoj biblioteci.

Osim književnosti, na pozajmnom odeljenju može se pronaći i stručna literatura, od koje čitaoci rado biraju knjige iz oblasti klasične i popularne psihologije. 

- Od klasične psihologije uvek su aktuelni Jung, Frojd i From, a kada je u pitanju popularna psihologija, najčitaniji su Lujza Hej i Džozef Marfi. Čitaoci uglavnom biraju naslove koji su u vezi sa samopoštovanjem i samopouzdanjem ili prevazilaženjem stresnih situacija - objašnjavana Cvetić.

Prema njenim rečima, kada žele da izaberu knjigu, čitaoci se najčešće vode ličnim afinitetima, preporukom od strane prijatelja ili bibliotekara, a u poslednje vreme sve češće i naslovima koji su ekranizovani u vidu serija ili filmova.

- Pre koju godinu, to su bile knjige "Ranjeni orao", "Samac u braku", "Miris kiše na Balkanu" i "Vere i zavere", dok je od epske fantastike najčitanija "Igra prestola". Tako i ekranizacija može da navede čitaoce da se vrate nekim knjigama ili ukoliko ih nisu pročitali, da ih izaberu kako bi napravili poređenje između serije i knjige. Kako su trenutno aktuelni Nemanjići, veoma je moguće da će nam ubuduće čitaoci tražiti knjige o njima - poručuje Cvetić.

Gradska biblioteka Subotica trudi se da, osim želja svojih čitalaca, isprati aktuelnosti i na književnoj sceni, te se tako na njenim policama mogu pronaći knjige dobitnika Ninove i Nobelove nagrade za književnost.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Čitalac Odgovori
Slatka je bibliotekarka i uvek ljubazna.
Marija Odgovori
Rado dolazim na pozajmno odeljenje. Uvek su svi ljubazni.
NEKO IZ MASE Odgovori
Sve pohvale za osoblje iz Pozajmnog odeljenja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.