Komentara: 6
Pregleda: 8501
Foto

U građevinarstvu nedostaju stručni kadrovi

09.11.2016. u 18:05h
Izvor: Subotica.com
U saradnji sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstvom prosvete u Regionalnoj privrednoj komori održan je sastanak predstavnika obrazovnih institucija i građevinskih kompanija sa ciljem utvrđivanja potreba za školovanjem stručnih kadrova u oblasti građevinarstva.
U građevinarstvu nedostaju stručni kadrovi

Iako je građevinarstvo označeno kao jedna od prioritetnih grana privrede, mali broj mladih u Srbiji se školuje za oblast građevinarstva, ocenio je rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Zavodu za obrazovanje i vaspitanje Srbije, Gojko Banović.

- Sve se svelo na dekoratera zidnih povšina, keramičara i rukovaoca građevinskom mehanizacijom, u čitavoj Srbiji ove godine imamo tri, četiri tesara i deset armirača, što ukazuje da se mnogo zanimanja izgubilo. U firmama rade priučeni radnici, zato firme imaju mnogo problema, kako  onih stručne prirode, tako i nesrećnih slučajeva i povreda na gradilištima. Ni u jednom jedinom slučaju u takvim nesrećama nije učestvovao radnik koji je završio formalni sistem obrazovanja, nego su to obično bili priučeni radnici - kaže Banović i dodaje da je glavni problem građevinarstva što postoji uverenje da je za zaposlenje dovoljna obuka - Svi misle da je tesar, armirač ono što može da se nauči za mesec dana. Daleko više je od toga. Razumemo građevinske firme, jer one u nedostatku kadrova zapošljavaju priučene radnike. Došli smo zato u situaciju da  je malo domaćih firmi koje mogu učestvovati na međunarodnim tenderima, gde se traži kadrovska i struktura opreme.

Struktura postojećih obrazovnih profila u građevinarstvu formirana je još 1993. godine, pa je sastanak bio prilika da se u saradnji sa predstavnicima građevinskih kompanija stvore uslovi za kreiranje novih zanimanja, u skladu sa potrebama privrede.

U građevinarstvu nedostaju stručni kadrovi

- Sada smo u fazi priprema plana upisa za narednu školsku godinu. Do kraja godine bi trebalo da pripremimo taj plan upisa i tu smo u problemu, jer kao škola možemo planirati samo nekoliko odeljenja građevinske struke svega tri, četiri i zato ćemo pokušati od građevinske operative da čujemo šta će njima biti potrebno  narednih godina. Teško građevinska operativa može da planira šta će uraditi u narednih pet, šest godina kada ti naši đaci završe školovanje ali možemo razgovarati o tome. Mi smo verifikovani za čitav niz obrazovnih profila, možemo da ih upišemo ali nema dovoljno đaka i interesovanaja - kaže direktor Politehničke škole, Iso Planić i dodaje da je tema sastanka bila i motivisanje đaka za upis - Lokalna samouprava je dala stipendije za učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Sa predstavnicima Ministarstva prosvete i lokalne samouprave pokušavamo da vidimo kako još da podignemo nivo atraktivnosti te struke.

Izvor: Subotica.com
Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva Sastanak sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8501
Povezane teme

politehnička srednja škola

iso planić

građevine

građevinarstvo

građevinski fakultet

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.