Komentara: 6
Pregleda: 7847
Foto

U građevinarstvu nedostaju stručni kadrovi

09.11.2016. u 17:05h
Izvor: Subotica.com
U saradnji sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstvom prosvete u Regionalnoj privrednoj komori održan je sastanak predstavnika obrazovnih institucija i građevinskih kompanija sa ciljem utvrđivanja potreba za školovanjem stručnih kadrova u oblasti građevinarstva.
U građevinarstvu nedostaju stručni kadrovi

Iako je građevinarstvo označeno kao jedna od prioritetnih grana privrede, mali broj mladih u Srbiji se školuje za oblast građevinarstva, ocenio je rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Zavodu za obrazovanje i vaspitanje Srbije, Gojko Banović.

- Sve se svelo na dekoratera zidnih povšina, keramičara i rukovaoca građevinskom mehanizacijom, u čitavoj Srbiji ove godine imamo tri, četiri tesara i deset armirača, što ukazuje da se mnogo zanimanja izgubilo. U firmama rade priučeni radnici, zato firme imaju mnogo problema, kako  onih stručne prirode, tako i nesrećnih slučajeva i povreda na gradilištima. Ni u jednom jedinom slučaju u takvim nesrećama nije učestvovao radnik koji je završio formalni sistem obrazovanja, nego su to obično bili priučeni radnici - kaže Banović i dodaje da je glavni problem građevinarstva što postoji uverenje da je za zaposlenje dovoljna obuka - Svi misle da je tesar, armirač ono što može da se nauči za mesec dana. Daleko više je od toga. Razumemo građevinske firme, jer one u nedostatku kadrova zapošljavaju priučene radnike. Došli smo zato u situaciju da  je malo domaćih firmi koje mogu učestvovati na međunarodnim tenderima, gde se traži kadrovska i struktura opreme.

Struktura postojećih obrazovnih profila u građevinarstvu formirana je još 1993. godine, pa je sastanak bio prilika da se u saradnji sa predstavnicima građevinskih kompanija stvore uslovi za kreiranje novih zanimanja, u skladu sa potrebama privrede.

- Sada smo u fazi priprema plana upisa za narednu školsku godinu. Do kraja godine bi trebalo da pripremimo taj plan upisa i tu smo u problemu, jer kao škola možemo planirati samo nekoliko odeljenja građevinske struke svega tri, četiri i zato ćemo pokušati od građevinske operative da čujemo šta će njima biti potrebno  narednih godina. Teško građevinska operativa može da planira šta će uraditi u narednih pet, šest godina kada ti naši đaci završe školovanje ali možemo razgovarati o tome. Mi smo verifikovani za čitav niz obrazovnih profila, možemo da ih upišemo ali nema dovoljno đaka i interesovanaja - kaže direktor Politehničke škole, Iso Planić i dodaje da je tema sastanka bila i motivisanje đaka za upis - Lokalna samouprava je dala stipendije za učenike koji upišu deficitarna zanimanja. Sa predstavnicima Ministarstva prosvete i lokalne samouprave pokušavamo da vidimo kako još da podignemo nivo atraktivnosti te struke.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 7847
Povezane teme
politehnička srednja škola iso planić građevine građevinarstvo građevinski fakultet regionalna privredna komora
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.