Komentara: 0
Pregleda: 3088
Foto

U četvrtak Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

18.03.2014. u 14:50h
Izvor: RTV City
U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju pevencije raka dojke, u Subotici će po drugi put u četvrtak 20. marta biti obeležen Nacionalni dan borbe protiv ove opake bolesti, od koje svake godine oboli veliki broj žena. Ovaj dan biće obeležen promotivnom šetnjom „Korakom do zdravlja“ koja ima za cilj da skrene pažnju na značaj skrining pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i važnosti odazivanja žena na mamografski pregled.
U četvrtak Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

U svetu godišnje od raka dojke oboli preko milion i po žena, a umre više od pola miliona, dok u Srbiji oko 4000 žena oboli od ove bolesti. Rak dojke najčešći je maligni tumor kod osoba ženskog pola, od kojeg je prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje, u Severnobačkom okrugu 2011. godine obolelo 109 žena, a umrlo njih 58. Stope oboljevanja u našoj zemlji su na nivou Evropskog proseka koji iznosi 67 obolelih na 100.000 žena, ali je stopa smrtnosti veća.

Sredinom januara nastavljena je realizacija Nacionalnog skrining programa ranog otkrivanja raka dojke, kada je na pregled pozvano 1158 žena rođene 1961. godine, a na mamografski pregled pristala svaka četvrta žena. Lekari ističu da je jedan od veoma bitnih razloga visoke stope smrtnosti upravo kasno postavljena dijagnoza, te su pregledi od izuzetne važnosti za rano otkrivanje i uspešno izlečenje.

U četvrtak Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Promenjivi faktori rizika u koje spadaju loše životne navike koje bi svakako trebali da izbegavamo, i vođenje zdravog načina života svakako su prednost u prevenciji, međutim, kod onih nepromenjivih poput naslednih genetskih faktora, bitno je odgovorno ponašanje prema svom zdravlju.

Šetnja „Korakom do zdravlja“ biće organizovana u četvrtak 20. marta od 11 časova, od Gradske kuće preko Radijalca, do Hale sportova i nazad. Biće postavljeni štandovi gde će učenici srednjih škola deliti promotivni materijal i roze mašnice. Slogan manifestacije glasi: „Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja. Jedan snimak – minut za sigurnost. Sačuvaj svoje zdravlje, odazovi se!“.

Izvor: RTV City
KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke KZN: Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 3088

Povezana vest

Povezane teme

rak dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.