Komentara: 4
Pregleda: 2921

Slab odaziv žena na preventivne preglede na postojanje raka dojke

20.03.2014. u 13:50h
Izvor: RTV City
Od početka sprovođenja Nacionalnog skrining programa za rano otkrivanje raka dojke 18. marta prošle godine, pa do danas, u Subotici preko 4.000 žena pozvano je na pregled, a odazvala se svaka četvrta, što je poražavajuće, istaknuto je povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji se obeležava u našoj zemlji, a koji je tradicionalno obeležen i kod nas šetnjom „Korakom do zdravlja“.
Slab odaziv žena na preventivne preglede na postojanje raka dojke

Rozalija Bata iz Bačke Topole pridružila se današnjoj manifestaciji povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Njena majka izgubila je bitku sa ovom bolešću pre mnogo godina. Iako je zdrava, ističe da se redovno kontroliše, a to savetuje i svim ženama.

Prošle godine, u Subotici je od raka dojke umrlo između 50 i 60 žena. Statistički gledano, na 100.000 stanovnika svake godine od ove bolesti oboli između 18 i 19 osoba. 18. marta prošle godine započet je Nacionalni skrining program za rano otkrivanje raka dojke, tokom kojeg je od 4.000 pozvanih, kod 35 žena postavljena sumnja na patološki proces i one su poslate na dalju dijagnostiku. Skrining je nastavljen 13. januara ove godine, i do sada kod pregledanih žena nije postavljena sumnja na maligni proces. U toku je pozivanje žena rođenih 1961. godine, a do sada je na pregled pozvano 1158 žena.

U današnjoj šetnji od Gradske kuće, preko Radijalca, do Hale sportova i nazad učestvovali su učenici subotičkih srednjih škola, kao i partneri Zavoda za javno zdravlje, Dom zdravlja, Apoteka Subotica, Crveni krst, i gosti iz Međuopštinskog društva za borbu protiv raka opština Bačka Topola i Mali Iđoš.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 2921

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.