Komentara: 1
Pregleda: 2015
Foto

U Bunjevačkoj matici postavljena Uskršnja izložba

01.04.2023. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
U susret najvećem hrišćanskom prazniku, u Bunjevačkoj matici postavljena je Uskršnja izložba, u organizaciji Centra za kulturu Bunjevaca i Bunjevačke matice, na kojoj su predstavljene različite tehnike ukrašavanja uskršnjih jaja.
U Bunjevačkoj matici postavljena Uskršnja izložba

Pažnju brojnih posetilaca privukla su dela umetnika, među kojima su Ivan Šarčević Šarac i Snežana Prćić.  

Na jajima oslikanim kičicom Snežane Prćić dominira put krsta, ali i drugi motivi u duhu tradicije.

U Bunjevačkoj matici postavljena Uskršnja izložba

- Kolekcija se zove “Put križa – Kalvarija” a ideja je potekla od prijateljice koja je poželela da za uskršnje praznike ima trajnu dekoraciju. Jaja su od stiropora, urađena su u kombinovanoj tehnici dekupaž. Podloga je odrađena različitim premazima da odaju utisak starinskih ispucalih jaja, motiv je rađen na salveti klasičnom tehnikom, a ukrašena su ornamentima od hladnog porcelana i na kraju su premazana uljanim bojama – objašnjava Snežana. - Za ovaj posao mi je bilo potrebno oko mesec dana, a najduže je trajalo osmišljavanje ideje. Jako je važno okupljati autore, jer im to daje vetar u leđa, jer svaki kreativac je negde pomalo nesiguran ako ne dobije povratnu informaciju da li je to njegovo delo makar malo nekoga usrećilo.

Poznati slikar Ivan Šarčević je prvi put motive koje primenjuje u slikarstvu preneo na uskršnja jaja.

U Bunjevačkoj matici postavljena Uskršnja izložba

- Ukrašavanjem uskršnjih jaja se bavim četvrt veka i trudim se da ulepšam živote svima oko sebe, pa i sebi. Crtanje na jajetu teško jer je ono konkavno, a mora imati priču i ličiti na nešto, dok je platno ravno i tamo se možeš igrati koliko hoćeš – iskreno će Šarčević. - Kada slikam, ja nemam unapred ništa pripremljeno šta ću raditi, već crtam ono što mi padne na pamet, a u mojim radovima nema dva ista, znači svako je unikatno samo za sebe. Imali smo jednu situaciju da smo kod kuće razbili jedan primerak jajeta koji je suprugi bio jako drag i ja sam pokušao da nacrtam identično, međutim nije bilo šanse. Od izloženih eksponata izdvojio bih jaje od noja koje je svako od mojih četvoro unučadi dobilo za svoj prvi Uskrs, a to je bilo pre 24 godine, tako da ona imaju neku simboliku i istoriju.

Po rečima Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine,  na ovaj način se čuva i prenosi bogata tradicija naroda.

U Bunjevačkoj matici postavljena Uskršnja izložba

- Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine tradicionalno poklanja svoj deci poklone za Uskrs, a to će biti i ovom prilikom. Sa verom u bolje sutra, sa verom u sve što nas čeka da prigrlimo širom otvorenih ruku, želim svima da čestitam Uskrs u ime Nacionalnog saveta i Centra za kulturu Bunjevaca –poručila je Suzana Kujundžić Ostojić.

Izvor: Subotica.com
Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici Uskršnja izložba u Bunjevačkoj matici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2015
Povezane teme

uskršnji praznici

Uskrs

suzana kujundžić ostojić

bunjevačka matica

uskršnja izložba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.