Komentara: 11
Pregleda: 2572
Foto

U borbi sa rakom dojke najvažnija je prevencija

20.03.2024. u 08:00h
Izvor: Subotica.com
U subotičkoj Opštoj bolnici tokom prošle godine lečeno je 108 žena zbog raka dojke, a svaka peta bila je mlađa od 50 godina. Najviše obolelih žena, svaka četvrta, je starosti od 60 do 69 godina. Sa ovim zabrinjavajućim podacima dočekujemo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20.mart, koji se simbolično obeležava prvog dana proleća što je buđenje prirode i stvaranje novog života, a sa ciljem ukazivanja na prevenciju, značaj ranog otkrivanja i blagovremenog lečenja savremenom terapijom.
U borbi sa rakom dojke najvažnija je prevencija

Po podacima iz 2021. godine, u Severnobačkom okrugu od raka je obolelo 645 žena, a od raka dojke 163 žene (25%). U istoj godini je od raka umrlo 277 žena, a njih 42 od raka dojke (15%).

Stopa oboljevanja iznosila 89,8/100.000 žena, a stopa umrlih 19,3 na 100.000 žena, što je niže nego na republičkom nivou, ali opet više nego što je u razvijenim zemljama. Razlog visokih stopa smrtnosti je u dijagnostikovanju raka dojke u uznapredovaloj fazi. U Srbiji se samo kod trećine žena rak dojke otkrije dok je manji od 2cm. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

U borbi sa rakom dojke najvažnija je prevencija

- Brojni su faktori rizika koji doprinose razvoju raka dojke. Na neke od njih ne možemo da utičemo, kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje. Ipak 30 odsto slučajeva raka dojke je posledica faktora rizika na koje možemo uticati. Izborom zdravih ponašanja smanjujemo rizik od raka dojke. Važno je da potomstvo ostvarimo pre 30. godine i da dojimo svoje bebe. Prestanak pušenja, fizička aktivnost, preporučujemo šetenju svaki dan, umereno konzumiranje alkohola, pravilna ishrana i održavanje normalne uhranjenosti tokom celog životnog ciklusa su značajni faktori na koje možemo da utičemo – ukazuje dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine, koordinator za skrininge. - Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer pružaju šansu da se  na vreme i u ranoj fazi otkrije eventualna bolest. U Subotici se uskoro očekuje nastavak realizacije skrininga na rano otkrivanje raka dojke.

Prevencija je najznačajnija u borbi protiv karcinoma dojke, jer je stopa oboljevanja značajno viša posle 40. godine.

U borbi sa rakom dojke najvažnija je prevencija

- Jedino efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja rano otkrivanje, jer ako se otkrije na vreme uspešnost lečenja je 90 odsto. U prevenciju spadaju samopregledi, lekarski pregledi i ultrazvučni pregledi, mamografija – ističe dr Verica Dronjak, iz Doma zdravlja Subotica. – Žene najčešće napipaju čvorić, a tu su i promene na koži, bradavicama, otečeni limfni čvorovi... Ništa ne treba zanemariti i treba što pre reagovati.

Po rečima dr Gabriele Agošton, potpredsednice Udruženja „Jedna uz drugu“,  podrška je potrebna i pacijentima i njihovim porodicama.

U borbi sa rakom dojke najvažnija je prevencija- Organizujemo radionice na kojima ukazujemo da rano otkrivanje najvažnije i spašava život, za šta smo mi najbolji primeri. Ove godine smo se fokusirali na srednjoškolce, kako bi ih uputili na značaj samopregleda, kao vida mentalne i telesne samohigijene koja treba da bude uvedena u životni ritam. Takođe, mnogi od njih u svom okruženju već imaju obolele i zato je važno da im kažemo kako da reaguju i šta da očekuju – dodaje dr Agošton, koja se već osam godina bori sa karcinomom dojke.

Kako bi ukazali na značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke Zavod za javno zdravlje Subotica, Opšta bolnica Subotica, Dom zdravlja Subotica i Apotekarska ustanova Subotica, uz podršku UG „Jedna uz drugu“ i Crveni krst Subotica DANAS u 13 časova na Otvorenom univerzitetu organizuju tribinu „Razgovor o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka dojke“. Na tribini će se razgovarati o mogućnostima prevencije, značaju rane dijagnostike i blagovremenog lečenja, te mogućnostima savremene terapije. Ukazaće se i na značaj podrške u toku dijagnostike i lečenja svim obolelim ženama od raka dojke.

U borbi sa rakom dojke najvažnija je prevencijaTakođe, u prostorijama Crvenog krsta DANAS od 16 do 19 časova održaće se  promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“. Planirani su preventivni pregledi: palpatorni pregled dojke, određivanje BMI i kompozicije tela, merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, te saveti lekara. Tokom celog dana od 08 do 19 časova u Apotekarskoj ustanovi Subotica, ograncima u Matije Gupca 26 i ul. Braće Radić 118, pružaće se podrška obolelim ženama - farmaceuti će davati savete i proveriti interakciju lekova kod obolelih žena.

Izvor: Subotica.com
Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti u sklopu Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 2572
Povezane teme

rak dojke

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.