Komentara: 0
Pregleda: 2442
Foto

U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu

26.04.2024. u 18:00h
Izvor: Subotica.com
Na turniru dostojnom začetnika šaha u Bajmoku, održanom prošle subote, 20. aprila, pobedio je velemajstor Ivan Ivanišević. Predstavljena i knjiga Šahovski zaljubljenici iz Bajmoka
U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu
Foto: Aleksandar Inđić, Ivan Ivanišević, Nikola Sedlak i dr Nenad Đuketić (s leva)

Od početka sedamdesetih, pa do kraja prošlog veka Bajmok je bio značajan centar šahovskog života ne samo Severne Bačke. Raznolikost i brojnost događanja, kao i kvalitet učesnika međunarodnih turnira ubrzo se raščuo šahovskim svetom, pa su se u Bajmoku, osim jugoslovenskih, nadmetali igrači iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Danske, Švedske, Norveške, Rusije, Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Grčke. Mnogi od njih su bili državni prvaci i olimpijski reprezentativci.

U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu

Za šahovskom tablom u Bajmoku se nadmudrivao i Amerikanac Majkl Dizen, samo dve godine pošto je postao omladinski prvak sveta. Žuža Polgar je kao devojčica održala simultanku, a kasnije postala jedna od vodećih svetskih igračica i prva žena muški velemajstor u istoriji drevne igre. Mediji su pratili bogat šahovski život Bajmoka. Izveštaji sa turnira su objavljivani ne samo u dnevnoj štampi u Srbiji, već i u ljubljanskom Delu, zagrebačkom Vjesniku i Sportskim novostima i sarajevskom Oslobođenju. Ruski internacionalni majstor Aleksej Gorbatov s neskrivenim zadovoljstvom je pisao o turniru 2000. ali i gostoprimstvu Bajmočana u časopisu 64 – jednom od najznačajnijih u svetu.

U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu

Sve ovo je šahovska zaostavština doktora Čedomira Đuketića, ili vodopadi u Sahari, kako je govorio bugarski velemajstor Georgi Tringov. Omiljeni bajmočki lekar i strastveni zaljubljenik u drevnu igru petnaestak godina nije među nama, ali, poklonici šaha ga nisu zaboravili. Zato se protekle subote, 20. aprila u Hali sportova u Bajmoku nadmetalo više od 120 igrača – njemu u čast. Predvodili su ih naši sadašnji i nekadašnji olimpijci i višestruki državni prvaci: Aleksandar Inđić, Branko Damljanović, Ivan Ivanišević, Miloš Perunović i Nikola Sedlak.

U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu

Pojedine partije privlačile su veliko interesovanje i samih učesnika turnira

Favoriti nisu dozvolili iznenađenja. Posle 9 kola pobedio je Ivan Ivanišević sa 7½ poena, koliko su osvojili Nikola Sedlak i Aleksandar Inđić. Pola poena zaostali su: Miloš Perunović, Dragiša Blagojević, Branko Damljanović i Milan Zajić. Osmoplasirani FIDE majstor Ivan Martić predvodi grupu od sedmorice igrača koji su osvojili po 6½ poena.

U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu

Dr Nenad Đuketić je poput oca Čedomira, ne samo lekar, već i veliki poklonik drevne igre. Na njegovu inicijativu novinar Radio Beograda Miroslav Nešić napisao je knjigu Šahovski zaljubljenici iz Bajmoka. Tako su od zaborava sačuvani brojni događaji, ljudi, partije i poneka anegdoda.

U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu

dr Nenad Đuketić tokom predstavljanja knjige

– Često kao savremenici nekog doba ne shvatamo veličini poduhvata koje činimo – rekao je dr Nenad Đuketić na predstavljanju knjige tokom turnira. – Zato se u meni rodila ideja da u ovoj knjizi objedinimo šta se sve događalo u bajmočkom šahu u proteklih pola veka. Ne samo kroz ovu knjigu i turnir, svi zajedno nastojaćemo da šahovska ideja mog oca i dalje živi.

U Bajmoku održan 2. "Memorijal dr Čedomir Đuketić" u šahu

Miroslav Nešić, autor knjige "Šahovski zaljubljenici iz Bajmoka"

Miroslav Nešić je, između ostalog, rekao da je tokom četvorogodišnjeg rada, tragajući po dokumentacijama i arhivama Šahovskih saveza Srbije i Vojvodine, bibliotekama i čitaonicama Matice srpske u Novom Sadu, Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, čitaonice Zmaj Jova Jovanović u Beogradu, kao i novinskim dokumentacijama Radio Beograda, Politike i Sportskog žurnala, pregledao skoro 5.000 tekstova. Istakao je i da je ponosan što je na ovaj način postao deo šahovske tradicije Bajmoka.

Izvor: Subotica.com
Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić Šah: 2. Memorijal dr Čedomir Đuketić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 nedelju i 4 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2442
Povezane teme

memorijalni turnir u šahu dr čedomir đuketić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.