Komentara: 1
Pregleda: 4217

Trofej za inline hokejaše Spartaka na turniru u Mađarskoj

14.07.2013. u 20:31h
Izvor: Hokejaški klub "Spartak"
Hokej na rolerima (inline hokej) je sport koji se pojavio u Srbiji pre nešto malo više od godinu dana, kao rezultat velikog entuzijazma nekolicine momaka iz Subotice, Novog Sada i Beograda, koji su u ovom relativno "novom" sportu uvideli veliku sličnost sa originalnom "ljubavi" - hokejom na ledu i polako počeli da rade na popularizaciji najbrže kolektivne igre na svetu "na točkićima", kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
Trofej za inline hokejaše Spartaka na turniru u Mađarskoj

Poslednji nastup inline sekcije HK "Spartak" doneo je klubu, gradu i državi prvi značajniji rezultat u inline hokeju, koji je vredan svake pažnje i pomena.

HK "Spartak" je u subotu, 13. juna, nastupio na međunarodnom turniru u inline hokeju u Kiškorošu (Mađarska) na kojem je učestvovalo ukupno 6 ekipa iz 3 države - Dab Docler (Dunaujvaroš, Mađarska), HK "Gyor" (Gyor, Mađarska), Tisza Volan (Segedin, Mađarska), HK "Kiškoroš" (Kiškoroš, Mađarska), HK "Tapiri" (Zagreb, Hrvatska) i HK "Spartak" (Subotica, Srbija) i u veoma jakoj konkurenciji osvojio zasluženo prvo mesto, posle boljeg izvođenja penala u finalnoj utakmici protiv ekipe HK "Gyor" iz Mađarske. U ekipi HK Spartak su nastupila i 2 igrača iz HK "Vitez" (Beograd) - Aleksić i Crnoglavac.

Trofej za inline hokejaše Spartaka na turniru u Mađarskoj

"Sve ekipe su bile podeljene u 2 grupe ("A" i "B") po 3 ekipe u kojima se igralo po principu "svako sa svakim", a potom se igralo za direktan plasman - A1/B1 za 1. mesto, A2/B2 za 3. mesto i A3/B3 za 5. mesto. Posle razigravanja u grupi gde je HK "Spartak" nadvisio ekipe Dab Docler (5:4) i domaćina Kiškoroš (4:0), pristupilo se finalnoj utakmici sa ekipom HK "Gyor" koji je završen u regularnom delu nerešenim rezultatom 5:5, da bi posle boljeg izvođenja penala HK "Spartak" slavio sa 7:6. O kvalitetu turnira dovoljno govori i podatak da su u ekipama Dab Docler i HK "Gyor" nastupili Ištvan Bartulis i Akoš Kiš, reprezentativci Mađarske u hokeju na ledu i u hokeju na rolerima, nacionalnog sastava koji je plasiran za dva ranga iznad naših nacionalnih selekcija." - izjavio je Tibor Fazekaš, jedan od koordinatora za razvoj inline hokeja.

Ukupan plasman:

  1. HK "Spartak", Subotica
  2. HK "Gyor", Gyor
  3. Dab Docler, Dunaujvaros
  4. Tisza Volan, Segedin
  5. HK "Tapiri", Zagreb
  6. HK "Kiškoroš", Kiškoroš

Trofej za inline hokejaše Spartaka na turniru u Mađarskoj

Za ekipu HK "Spartak" su nastupili: Vladimir Večić, Žolt Šandor, Đorđe Fazekaš, Uroš Brestovac, Srđan Dakić, Uroš Aleksić i Marko Crnoglavac. Ekipu je vodio Uroš Brestovac.

"Posebno treba istaći da se svi ovi turniri u regionu (Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Turska...) igraju na specijalnoj podlozi za inline hokej (specijalna vrsta plastike), koja na žalost za sada ne postoji ni u jednom gradu u Srbiji. Samim time su svi naši igrači "osuđeni" na treninge koji se održavaju na asfaltnim površinama, na kojima se sama igra i tehnika značajno razlikuju u odnosu na podlogu. Iskreno se nadamo i verujemo da će u bliskoj budućnosti biti obezbeđena ovakva jedna podloga i u našem gradu / državi, koji će dodatno doprineti razvoju i popularizaciji i ostalih sličnih sportova (umetničko klizanje, brzo klizanje) kao i samoj rekreaciji vožnje rolera koja je sve više rasprostranjena među svim generacijama u našem društvu." - rekao je Uroš Brestovac, jedan od osnivača inline hokeja u Srbiji.

Trofej za inline hokejaše Spartaka na turniru u Mađarskoj

Posebnu temu ovog sporta u razvoju predstavlja i nastup državne reprezentacije Srbije na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se održava u drugoj polovini 2013. godine u Sofiji (Bugarska), a na kojem bi naša reprezentacija, barem prema do sada prikazanim nastupima i rezultatima, imala realne šanse za plasman na Svetsko prvenstvo, Divizija I , koje se od 15. - 21. juna 2014. godine održava u Pardubicama (Češka). Nadamo se da će vodeći ljudi našeg Saveza i sporta uopšte (Ministarstvo za sport, Olimpijski komitet Srbije, Lokalne samouprave...) prepoznati ovu priliku i pružiti svu potrebu podršku ovim momcima da od svog entuzijazma naprave prve konkretne korake i primerom povedu i najmlađe hokejaše i svu ostalu decu prema razvoju inline hokeja u Srbiji.

Trofej za inline hokejaše Spartaka na turniru u Mađarskoj

U prethodnih mesec dana su organizovana još 2 turnira za mlađe selekcije (U-10 i MIX), takođe u Kiškorošu (Mađarska) jer je u ovom malom mestu u našem komšiluku (75 km od Subotice) postavljena podloga za inline hokej, a na kojima su selekcije HK Spartak takođe zabeležile veoma zapažene rezultate - MIX ekipa je 2 puta osvojila turnir dok je ekipa U10 zauzela jedno 1. i jedno 2. mesto.

Trofej za inline hokejaše Spartaka na turniru u Mađarskoj

Izvor: Hokejaški klub "Spartak"
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4217
Povezane teme

inline hokej

hokejaški klub spartak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.