• Pregleda: 1664

Trileri, krimi i ljubavni romani među najčitanijim žanrovima u Gradskoj biblioteci

Tokom prošle godine, sugrađani su najviše čitali trilere i krimi romane, kao i nešto laganije žanrove ljubavne tematike. Iz Gradske biblioteke poručuju da se u poslednje vreme čitaoci rado odlučuju i za stručnu literaturu, biografska i autobiografska dela, te ekranizovane romane.
Trileri, krimi i ljubavni romani među najčitanijim žanrovima u Gradskoj biblioteci

Pozajmno odeljenje za odrasle u Gradskoj biblioteci Subotica broji oko 2.500 članova, koji su, prema rečima bibliotekarke Jelena Cvetić, uglavnom žanrovski opredeljeni, te najradije čitaju trilere, krimi i ljubavne romane, dok je u poslednje vreme sve atraktivnija i stručna literatura, odnosno popularna psihologija i pedagogija.

Danas je takvo vreme da se ljudi suočavaju sa različitim problemima i brigama, imaju problema sa samopoštovanjem i samopouzdanjem, te u ovim knjigama pronalaze, uslovno rečeno, lek i utehu u savladavanju svakodnevnih teskoba - objašnjava Cvetić, dodajući da su čitaoci takođe zainteresovani i za inspirativna biografska i autobiografska dela. - Vrlo čitan bio je Stiv Džobs, a u poslednje vreme Milena Dravić, Dragan Nikolić, Mira Stupica, kao i brojni kompozitori i umetnici koji su na bilo koji način privukli pažnju čitalaca.

Kada su u pitanju omiljeni autori sugrađana, Cvetić ističe da pojedini čitaju isključivo domaće autore, dok drugi svoju pažnju radije poklanjaju stranim piscima.

- Od domaćih autora su već godinama unazad najčitanije Jelena Bačić Alimpić, Vanja Bulić, Vesna Dedić i Svetislav Basara, a od stranih autora, kada su u pitanju trileri i krimići, tu je Ju Nesbe apsolutni favorit, pa tek onda Li Čajld, Jusi Adler Olsen, Džejms Paterson, dok su od lakše literature, uz Danijelu Stil koja je godinama na pijedestalu, čitane i Nola Roberts, Kristin Hana, Lusinda Rajli i Amanda Kvik - nabraja naša sagovornica.

Ona dodaje da su članovi Gradske biblioteke veoma dobro upućeni i u izdavačku delatnost, te da se neretko dešava da dođu sa spiskovima knjiga koje žele da pročitaju, a koje biblioteka nastoji da nabavi u skladu sa sopstevnim mogućnostima. Takođe, čitaoci su u toku i sa ekranizacijom književnih dela, zbog čega je pojedine romane teško zateći na policama.

- Pošto prate serije koje se kod nas snimaju, u poslednje vreme je izuzetno popularna bila knjiga "Koreni" Dobrice Ćosića, koja je inače i lektira, pa su je, uz srednjoškolce, i naši odrasli čitaoci tražili, kao i njen nastavak "Vreme smrti". Prethodno su bili popularni Nemanjići, takođe zbog serije, te je sva literatura u vezi sa ovom dinastijom bila izuzeno tražena - objašnjava Cvetić, dodajući da se Gradska biblioteka trudi da, osim želja čitalaca, isprati aktuelnosti i na književnoj sceni, kako bi mogli da čitaju dela dobitnika Ninove i Nobelove nagrade za književnost.

Zajedno sa svim odeljenjima, Gradska biblioteka Subotica ima oko 6.000 članova, a za učlanjenje je dovoljna samo lična karta ili, ukoliko je u pitanju maloletno lice, osnovni podaci kojima će se ispuniti karton. Članska karta za odrasle u trajanju od 12 meseci košta 800 dinara, dok je za penzionere 500 dinara. Biblioteka, takođe, nudi mogućnost grupnog učlanjenja za 10 osoba odjednom, te članska karta tada iznosi 600 dinara, a tu je i čuveni mesec knjige, oktobar, kada svi zainteresovani mogu da se učlane uz 50 odsto popusta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
book Odgovori
Najlepsa biblioteka i spolja i iznutra. Lepa gradjevina sa velikom ponudom knjiga različitih žanrova.Zaposleni ljubazni i uvek spremni da pomognu pri odabiru knjiga.Ponekad imam srecu da podignem knjigu koja je još bestseler u knjižarama. Svim zaposlenima srećna Nova godina.
Ana Odgovori
Sve pohvale za gospođu Cvetić i njene koleginice sa odeljenja. Fine su i spremne da pomognu čitaocima pri izboru knjiga. Često posećujem biblioteku i posebno bih pohvalila njihov odnos prema starijim čitateljkama i čitateljima jer ljubazno saslušaju i neke njihove lične probleme i priče.
drAGANA Odgovori
Dobro opremljena biblioteka novim naslovima, ali neki nasovi ipak su nedodirljivi- citaj, citaoci ne vracaju vec godinama...
Da, u oktobru kada sam dosla da produzim clanarinu, platila sam pun iznos clanarine nije bilo popusta!
Jole Odgovori
a sto onaj bibliotekar samo vice ZATVARAJ VRATA.....ko nam je kriv, kada smo rodjeni u camcu!
Uvek u pravu Odgovori
Naše biblioteke su pravi odraz života tj. države. Na kraju je ljubav a pre toga trileri, razne drame i na početku kriminal.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.