Komentara: 24
Pregleda: 5928

Tribina "Najranija istorija subotičkih Srba" večeras na Otvorenom univerzitetu

28.02.2020. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Večeras od 19 časova održaće se istorijska tribina "Najranija istorija subotičkih Srba", na kojoj će govoriti Zoran Veljanović, istoričar, kustos, arhivski savetnik i upravnik "Muzeja prisajedinjenja 1918".
Tribina "Najranija istorija subotičkih Srba" večeras na Otvorenom univerzitetu

Subotičani će na večerašnjem predavanju imati priliku da se upoznaju sa javnosti jako malo poznatim činjenicama o prošlosti srpskog naroda u našem gradu. Kroz prezentaciju materijalnih istorijskih izvora koje je prikupljao i proučavao decenijama, profesor Zoran Veljanović će prikazati publici nit istorijskog trajanja Srba na ovim prostorima, od 15. do kraja 18. veka, sa osvrtom i na najranije prisustvo Slovena na panonskom prostoru, koje seže i mnogo dalje u prošlost.

Publika će moći da čuje zanimljive informacije, poput one da je srpski despot Đurađ Branković, 1444. godine učestvovao na Ugarskom saboru u Segedinu, nakon koda je obilazio Srbe koji su živeli od Debrecina do Kovina, na posedima koje mu je dodelio mađarski kralj. Biće reči i o periodu turske vlasti nad Suboticom, koja je trajala od 1542. do 1686. godine i tokom koje su većina stanovnika grada bili upravo Srbi. Istražiće se i istorija najstarijih ćiriličnih zapisa u našem gradu, među kojima je i onaj na najstarijem sačuvanom nadgrobnom spomeniku, koji je podignut Srbinu, Dragiću Kovačeviću, daleke 1726. godine.

Tribina "Najranija istorija subotičkih Srba" večeras na Otvorenom univerzitetu

Profesora Veljanovića sasvim sigurno možemo smatrati najzaslužnijim što je istorija subotičkih Srba otrgnuta od zaborava, pre svega zahvaljujući njegovom trudu od 1993. do 2001. godine, kada je bio direktor subotičkog Istorijskog arhiva.

- Naše udruženje okuplja mnoge srpske porodice koje vekovima prebivaju u ovom gradu odlučilo je da, nakon rasvetljavanja ličnosti cara Jovana Nenada i Arsenija Čarnojevića, započne ciklus tribina posvećenih istorijskom trajanju Srba u Subotici, koje se, kako poručuju u udruženju, ne meri ni od 1995. ni 1945. pa ni od 1918. godine, kako se često zlonamerno tvrdi od raznih grupa i pojedinaca, koji svesno potcenjuju i umanjuju vekovni doprinos srpskog naroda istoriji i kulturi Subotice. - ističe organizator tribine, Udruženje Srba Subotice "Arsenije Čarnojević" - "Najranija istorija subotičkih Srba" je prva u nizu tribina koje će pokazati prisustvo srpskog naroda u Subotici i njegov doprinos razvoju grada, od turskog i graničarskog, preko građanskog do perioda kraljevine Jugoslavije. Dakle u proteklih 500 godina, tokom kojih su i Srbi, zajedno sa ostalim sugrađanima, Suboticu oslobađali, branili, hranili, gradili i kulturno uzdizali. Tokom tih vekova ostavili su naši preci velikog duhovnog i materijalnog traga, koji tek danas počinjemo da otkrivamo i vrednujemo na pravi način.

Tribina "Najranija istorija subotičkih Srba" večeras na Otvorenom univerzitetu

Tribina se održava se od 19 časova u Svečanoj sali Otvorenog univerziteta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 5928

Povezana vest

Povezane teme

istorijska tribina

udruženje srba subotice arsenije čarnojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.