Komentara: 18
Pregleda: 5589

Trguju spiskom vojvođanskih Mađara

13.10.2013. u 19:38h
Izvor: Blic
Anonimnim mejlom, Silardu Almašiju, predsedniku Nevladine organizacije „Most - Upravo sada“ i odborniku Skupštine Subotice, ponuđeno je da otkupi lične podatke o 107.000 vojvođanskih Mađara. U prilogu poruke su dostavljeni podaci o 40 osoba, uz dodatak da će ostatak dobiti ukoliko pristane na ovu transakciju.
Trguju spiskom vojvođanskih Mađara

- Mislim da možemo jedno drugom pomoći. Vama trebaju podaci, a meni pare. Ono što vi nemate, to imam ja. Pogledajte, ovo vam dostavljam kao poklon, ostalo neću. Samo da se sporazumemo. Reč je o listi sa 107.000 podataka, koja će biti verovatno veća. To su podaci o ljudima mađarske nacionalnosti u Vojvodini.

Ako bilo kome javite, nema pogodbe. Za nedelju dana se javljam. Na vama je da li ćete prihvatiti moju ponudu - navodi se u i-mejlu koji je na mađarskom jeziku stigao na adresu Silarda Almašija, uz opasku pošiljaoca da „vidi potencijal u njemu i da veruje da je sposoban da iskoristi priliku”.

Odmah po dobijanju ove poruke, Silard Almaši se obratio subotičkom ombudsmanu Zlatku Marosiuku. Nakon konsultacija sa Rodoljubom Šabićem, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, predstavnici NVO „Most - Upravo“ najavili su i podnošenje krivične prijanu protiv N.N. lica.

Za sada nema pouzdanih informacija da li je reč o osobama sa posebnog biračkog spiska mađarske nacionalne manjine, koji je pravljen pre neposrednih izbora za savete nacionalnih manjina, ali Silard Almaši sumnja i da je reč o spiskovima koje je kancelarija CMH, odnosno Služba pravne pomoći Saveza vojvođanskih Mađara koja se bavi rehabilitacijom i restitucijom, i njeni aktivisti prikupljali u prethodnom periodu na terenu.

Turzai: Koliko košta Mađar?
Ferenc Turzai, član predsedništva NVO „Most - Upravo sada“, rekao je da oni nisu zainteresovani za te liste, da im takva „pomoć“ u političkom delovanju ne treba i da su zato odlučili da alarmiraju javnost i državne organe. - Nakon svega ovoga što se desilo, jasno je da je u pitanju više nego ozbiljna stvar. Sada se postavlja pitanje koliko košta jedan vojvođanski Mađar - pita se Turzai.

- Pored imena i prezimena, na ovom spisku koji nam je ponuđen u spornom mejlu su i adrese i jedinstveni matični broj građana. Reč je o osobama starijim od 18 godina, odnosno biračima, i nema sumnje da je ovde u pitanju zloupotreba, zato savetujem ljudima da paze kome daju lične podatke - objašnjava Almaši.

Nemamo ništa protiv da ta kancelarija sarađuje sa građanima, ali tamo očigledno nije previše vođeno računa o čuvanju pribavljenih podataka jer se oni sada nude na prodaju preko interneta - istakao je Almaši dodajući da očekuje da će pravosudni organi naći odgovorne.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 5589
Povezane teme

silard almaši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.