• Pregleda: 4163

"Trening snage za žene treće životne dobi"

Gerontološki centar i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu potpisali su sporazum o saradnji na projektu "Trening snage za žene treće životne dobi".
"Trening snage za žene treće životne dobi"

Projekat "Trening snage za žene treće životne dobi" omogućiće korisnicima ove ustanove fizičke aktivnosti dva puta nedeljno u skladu sa njihovim godinama starosti i zdravstvenim stanjem.

Projekat je dokaz da je nama zdravlje korisnika najvažnija stvar o kojoj možemo da brinemo, ovaj projekat ima taj cilj da zajedno sa našim službama pre svega, Službama rehabilitacije i otvorene zaštite, omogući da se na kvalitetan način organizuje dodatna fizička aktivnost naših korisnica pre svega, mada ima zainteresovanih i korisnika. Posle svih tih izvršenih merenja moći ćemo da ustanovimo koji su važni parametri za nastavak rada sa našim korisnicama i korisnicima - kaže Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. 

Subotički Gerontološki centar jedna je sedam ustanova uključenih u projekat, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost sa tri miliona dinara. Cilj projekta je promocija novih programa vežbanja za osobe treće životne dobi radi poboljšanja kvaliteta života.

- Ovo je decenija starenja u Evropskoj uniji, poznati smo kao regija koja ne može baš da se pohvali sa starosnom populacijom. Spadamo u najstarije u Evropi, generalno je trend starenja u Evropi i zato su svi programi vezani za kvalitetno starenje veoma značajni i prepoznati od strane Evropske unije i naše Pokrajinske vlade. Projekat ćemo sprovesti u narednih dvanaest nedelja. To su specifični programi vežbanja bazirani na savremenim naučnim znanjima. Želimo da proverimo u inicijalnom i finalnom stanju koliko može da se poboljša kvalitet života i biomarkeri zdravlja za osobe treće životne dobi, koji će biti uključeni u program vežbanja. U javnosti obično postoji percepcija da je vežbanje najvažnije za mlade da se razvijaju, naravno da je važno, ali nauka nam sad jasno kaže da  najveće dobrobiti, fizička aktivnost i vežbanje, ima na osobe treće životne dobi. Daleko su najveći pozitivni efekti i to je nešto što želimo da u jednom malom naučnom projektu, finansiranom od Pokrajinske vlade, pokažemo - ističe Marko Stojanović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

19
REALAN Odgovori
Prvo ih izrabljuju ceo život pa ih onda revitalizuju kad su stari da bi im krali dalje od penzije. Ovde kod mene na Zapadu gde sam pobegao od takvih stvari toga nema, tu su starije gospođe i gospoda vitalni kao mladi, šminkaju se idu na skijanje, koncerte. Zato ću se i ja u penziji baviti umetničkim klizanjem, što u Srbiji nikako ne bih mogao.
Miladin
Koliko ti imas godina kad se nadas skijanju sa 70+ ? :)
sekula Odgovori
Ovaj Dzej malo preteruje po pitanju samo reklamiranja,dosadno malo.Jadni penzosi iz gerentoloskog,mozda im organizuje i takmicenje u mister univezum kako je poceo.Nisu ga za dzaba vratili iz BG.
ustreptali bačvanin Odgovori
lebe mekani,pa ovaj Ivanišević će da napravi nindže od ovih ljudi!
Sale Odgovori
Evo ga i ovaj sto ima fotelja vise nego Suboticka skupstina
punisher Odgovori
ovaj ko da zivi u nekoj drugoj drzavi ko da nam je ovo najveci problem. Samo izmislja gluposti da moze da uzme pare od EU
Somborac Odgovori
Ovo je vec bolesno...svake nedelje konferencija za stampu iz Ger.centra....samopromocija direktora uz potpisivanje kojekakvih glupih ugovora i pravljenje okvira za trosenje para...ovo je za lecenje...psiholozi i psihijatri oglasite se.
NEKO IZ MASE Odgovori
Umesto ovih budalastina pokrenite inicijativu za skracenje staza potrebnog za penziju i ukidanje kaznenih poena za prevremene penzije. A penzionerima da se vrate umanjene penzije. To bi vec nesto znacilo.
josa Odgovori
monti pajton bi se postedeo kad bi saznao za projekte subotickih megalomana,ali mi smo ih birali sa glasovima ili stim da smo kuci sedeli,ni ne zasluzujemo bolje
dileja Odgovori
Treba GLASAČKU MAŠINERIJU održavati što vitalnijom i dugovečnijom.
Dax
Hahaha, prejako
in aut Odgovori
"Trening snage za žene treće životne dobi"
I svaki put kada mislim da me "doktor" više neće iznenaditi sa mega veštim (nebuloznim)izvlačenjem para od nas poreskih obveznika,eto njega!!Treba snimiti film o čoveku!!!
su024
Film obavezno, i nabrojati sve njegove besmislene projekte, a u glavnoj zenskoj ulozi, Natasa Aleksic. Bajne i velike DEMOKRATE!
ŠTA NAM RADE? Odgovori
Bolje bi bilo da poradi na tome da zaposlenima koji rade taj težak i odgovoran posao obezbedi pristojne plate a ne da beže u inostanstvo. Nije on kriv, krivi su novinari poltroni što mu uopšte poklanjaju pažnju.
Lela
Odmah da kažem da nisam zaposlena u GC, ali se potpuno slažem da bi zaposleni u toj ustanovi /ne mislim ovde na administraciju/ trebali imati daleko veće zarade. Recimo upoznata sa radom sestara iz službe kućne nege i mogu reći da su te žene zaista mnogo požrtvovane i humane u svom radu. Neka im niko ne zavidi na poslu, auslovi rada su im veoma teški a zarade veoma male.
Овца за шишање Odgovori
Како им лепо "чучи" - накривили се као параграфи, брк им се смешка, облизују се... док потписују, а беда и трагедија у друштву све већа!
Realan Odgovori
Dotični koristi moj nick. Više me je blam da komentarišem njegove gluposti. Ukradu ti nick pa pametuju. Uvek nesposobni us*ru ono što valja.
penzioner Odgovori
Dokle će ovaj da se eksponira glupim projektima, bili smo mirni dok je bio u Beogradu, sad nas opet smara. Neka vrate penzije i neka povećaju penzije, penzioneri su na ivici egzistencije .
Obećali su da će izvršiti reviziju invalidski penzija, šta su do sada na tom polju uradili, NIŠTA, lašni invalidski penzioneri zdravi uživaju penzije.
Nele Odgovori
Ljudi da vas obavestim da je ovo novi birgermajer to jest novi gradonacelnik!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.