Komentara: 0
Pregleda: 3131

Treća izložba studentskih radova na Građevinskom fakultetu

13.02.2018. u 17:04h
Izvor: TV Subotica
Izložba radova studenata Građevinskog fakulteta sa modula "Arhitektonsko inženjerstvo", treća zaredom, otvorena je danas u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.
Treća izložba studentskih radova na Građevinskom fakultetu

Boris Spasojević, student je treće godine Građevinskog fakulteta u Subotici, na smeru Arhitektonsko inženjerstvo. Na izložbi je predstavio tri rada, koji su zapravo projektni zadaci na predmetima u toku semestra. Jedan od radova je osmišljavanje vikendice u odnosu na izabranu lokaciju.

- Proizvoljno smo birali lokaciju i ja sam izabrao da bude na nekoj padini. Pravili smo vikendicu, koja je trebalo da bude što više osvetljena. Imali smo potpunu slobodu da radimo, nismo imali neko ograničenje i uradio sam tako da objekat ima što više prozora i da je što više osvetljen. Predstavio sam ga kao mesto gde bih živeo - kaže Spasojević.

Na izložbi je predstavljen i završni rad na osnovnim studijama, koji je napravio Mišel Komjati, student master studija Građevinskog fakulteta. Objekat je projektovan na realnom mestu u našem gradu, odnosno iza Zelene pijace na uglu ulica Zrinjskog i Frankopana i Petra Lekovića.

Treća izložba studentskih radova na Građevinskom fakultetu

- U pitanju je jedan ugaoni objekat u Subotici, projektovan za realne uslove i na realnoj parceli. Sadrži podrum, prizemlje i četiri sprata sa svim potrebnim prostorijama, projektovanim sa 3D modelom i tekstualnim delom i obrazloženjem. Projektovan je iza Zelene pijace, s tim da se tamo već gradi jedan novi objekat koji nije prema mojim projektima, ali kada je ideja bila predstavljena, tada je parcela bila slobodna - objašnjava Komjati.

Da su projekti studenata osnovnih i master studija Građevinskog fakulteta apsolutno primenjivi u praksi, ističe Viktorija Aladžić, docent na Građevinskom fakultetu i šef Katedre za urbanizam i arhitekturu.

- Imamo veoma širok dijapazon diplomskih radova, počev od urbanističkih projekata, gde uvek biramo neku konkretnu temu, kao što je sada slučaj sa kasarnom u Senti, za koju student želi da napravi urbanistički plan. On prolazi kroz čitavu proceduru israživanja, koja je neophodna da bi se uradio urbanistički projekat, analiza prostora, generalni urbanistički plan i plan detaljne regulacije. Isto kao što bi stručnjak, koji je završio fakultet i ima licencu, uradio projekat, tako i student to radi, da bi prošao sve faze. Kada završe fakultet, naši studenti su potpuno osposobljeni da urade takav projekat - istakla je Aladžić.

Treća izložba studentskih radova na Građevinskom fakultetu

"Arhitektonsko inženjerstvo" je relativno mlad smer, pa zato izložbe imaju za cilj upoznavanje javnosti odnosno prikazivanje rada i učenja ovog modula.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3131
Povezane teme

izložba

građevinski fakultet

izložba arhitektonskih radova

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.