• Pregleda: 3798

Tražio se "Zmajevac" više

Za prvih 20 minuta, korpe koje su ispunjavali sapuni "Zmajevac" u obliku pčelica, sova, meda, srca i raznih cvetova bile su do pola prazne, a osmesi na licima učenika koji su ih vredno izrađivali u okviru đačke zadruge, dovoljno su govorili koliko im ovaj "posao" znači.
Tražio se "Zmajevac" više

- Ja ima 100 dinara!

- Ja imam 50!

- Pa ti si kupio sok, kako ćeš sada kupiti sapun?

- Ljudi, sad ćemo moći da kupimo sapune!

Povici su koji su se mogli čuti među okupljenim mališanima u dvorištu OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", koji su sa novčanicima u rukama nestrpljivo čekali zvanično otvaranje vašara.

Nakon što se presekla vrpca, đaci su pohrlili da kupe sapune roditeljima, bakama, dekama i simpatijama, koje su vredno izrađivali njihovi drugari u okviru đačke zadruge.

- Nije bilo teško, sapune smo pravili jednom nedeljno, oko satićak vremena i bilo je jako zanimljivo - rekla je Dorotea Grubanov, učenica sedmog razreda. - Kako ne bismo nešto zeznuli sa materijalima, nastavnica je pravila smesu, a naš zadatak je bio da ih mešamo i sipamo u kalupe, tako da svaki miris ima jedan oblik. Jako su lepi, sačuvala sam jedan kada smo prvi put napravili sa lavandom i predivno miriše.

Dok je Dorotea zajedno sa timom učenika mešala smesu za sapun i presipala u kalupe, Jovana Krivokapić, učenica trećeg razreda, pravila je sa drugim timom ukrasna pakovanja za sapune.

- Učiteljice su nam dale određene materijale i mi smo sklapali te materijale kako smo želeli i tako pravili pakovanja. Seckali smo, pravili cvetiće i lepili ih na rolne od papira, koje smo nekako sklopili tako da postanu kutije. Meni se jako sviđa ova akcija, zato što puno ima ljudi i puno se kupuju sapuni - objasila je Jovana.

OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" jedna je od 300 škola u Srbiji koju je odabralo Ministarstvo prosvete za početak rada đačke zadruge, s idejom da se na ovaj način učenici pripreme za celoživotno učenje, ali i za preduzetništvo kao jednu od važnijih kompetencija koje bi trebalo da steknu tokom školovanja. Tako je škola osmislila projekat "Mirisna nota" koji je podrazumevao da đaci, zajedno sa učiteljima i nastavnicima, izrade sapune od prirodnih materijala koji će nositi ime "Zmajevac", a kako je istakla učiteljica Emilija Grubanov Martinek, članica tima za realizaciju projekta, učenici su od samog početka bili veoma zainteresovani.

- Oni uživaju u tome. Gledajući kako su pravili te sapune, kako su pravili ambalaže i sad kako prodaju svoje gotove proizvode, verujem da će nam se obratiti i tražiti da ovako nešto ponovo organizujemo. To nam i jeste cilj, a plan je da do kraja školske godine napravimo još nekoliko sapuna - poručila je Grubanov Martinek.

Završetak projekta imaće i humani značaj, budući da je novac od prodaje sapuna namenjen đacima slabog materijalnog stanja za kupovinu školskog pribora, udžbenika ili deo rate za ekskurziju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
kojot Odgovori
Зар "Змајевац" није робна марка прехрамбене месне индустрије?
C Odgovori
Lepo izgledaju ali mislim da su zbog takvog (hrapavog) oblika nepraktični za kupanje.

Sa razlogom su sapuni ravni i sa oblim ivicama.
C
Ok, evo ja predlažem da svi koji su lupili minuse da se okupaju sa tim sapunima, ja plaćam.
Pa onda da podele iskustva.
Milan
Sapun služi i za umivanje i pranje ruku, osim za kupanje. Zar se neko trlja sapunom pa mu smeta što nije zaobljen?
Ana Odgovori
Kakvi glupi komentari.Treba podržati decu i njihov rad koji su s ljubavlju pravili sapune,osećali su se korisno i njihove nastavnike koji su u tome dosta vremena i truda uložili s njima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.