Komentara: 5
Pregleda: 5732
Foto

Tražio se "Zmajevac" više

24.05.2019. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Za prvih 20 minuta, korpe koje su ispunjavali sapuni "Zmajevac" u obliku pčelica, sova, meda, srca i raznih cvetova bile su do pola prazne, a osmesi na licima učenika koji su ih vredno izrađivali u okviru đačke zadruge, dovoljno su govorili koliko im ovaj "posao" znači.
Tražio se "Zmajevac" više

- Ja ima 100 dinara!

- Ja imam 50!

- Pa ti si kupio sok, kako ćeš sada kupiti sapun?

- Ljudi, sad ćemo moći da kupimo sapune!

Povici su koji su se mogli čuti među okupljenim mališanima u dvorištu OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", koji su sa novčanicima u rukama nestrpljivo čekali zvanično otvaranje vašara.

Tražio se "Zmajevac" više

Nakon što se presekla vrpca, đaci su pohrlili da kupe sapune roditeljima, bakama, dekama i simpatijama, koje su vredno izrađivali njihovi drugari u okviru đačke zadruge.

- Nije bilo teško, sapune smo pravili jednom nedeljno, oko satićak vremena i bilo je jako zanimljivo - rekla je Dorotea Grubanov, učenica sedmog razreda. - Kako ne bismo nešto zeznuli sa materijalima, nastavnica je pravila smesu, a naš zadatak je bio da ih mešamo i sipamo u kalupe, tako da svaki miris ima jedan oblik. Jako su lepi, sačuvala sam jedan kada smo prvi put napravili sa lavandom i predivno miriše.

Dok je Dorotea zajedno sa timom učenika mešala smesu za sapun i presipala u kalupe, Jovana Krivokapić, učenica trećeg razreda, pravila je sa drugim timom ukrasna pakovanja za sapune.

- Učiteljice su nam dale određene materijale i mi smo sklapali te materijale kako smo želeli i tako pravili pakovanja. Seckali smo, pravili cvetiće i lepili ih na rolne od papira, koje smo nekako sklopili tako da postanu kutije. Meni se jako sviđa ova akcija, zato što puno ima ljudi i puno se kupuju sapuni - objasila je Jovana.

Tražio se "Zmajevac" više

OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" jedna je od 300 škola u Srbiji koju je odabralo Ministarstvo prosvete za početak rada đačke zadruge, s idejom da se na ovaj način učenici pripreme za celoživotno učenje, ali i za preduzetništvo kao jednu od važnijih kompetencija koje bi trebalo da steknu tokom školovanja. Tako je škola osmislila projekat "Mirisna nota" koji je podrazumevao da đaci, zajedno sa učiteljima i nastavnicima, izrade sapune od prirodnih materijala koji će nositi ime "Zmajevac", a kako je istakla učiteljica Emilija Grubanov Martinek, članica tima za realizaciju projekta, učenici su od samog početka bili veoma zainteresovani.

- Oni uživaju u tome. Gledajući kako su pravili te sapune, kako su pravili ambalaže i sad kako prodaju svoje gotove proizvode, verujem da će nam se obratiti i tražiti da ovako nešto ponovo organizujemo. To nam i jeste cilj, a plan je da do kraja školske godine napravimo još nekoliko sapuna - poručila je Grubanov Martinek.

Tražio se "Zmajevac" više

Završetak projekta imaće i humani značaj, budući da je novac od prodaje sapuna namenjen đacima slabog materijalnog stanja za kupovinu školskog pribora, udžbenika ili deo rate za ekskurziju.

Izvor: Subotica.com
Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota" Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota" Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota" Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota" Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota" Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota" Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota" Vašar učeničke zadruge "Mirisna nota"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5732

Povezana vest

Povezane teme

osnovna škola jovan jovanović zmaj

vašar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.