Komentara: 8
Pregleda: 3975

Traže hitno donošenje godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotice

28.05.2013. u 16:07h
Izvor: SuMedija
Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice - Udruženje poljoprivrednika Subotica, Udruženje seljaka Stari Žednik, Udruženje odgajivača svinja“Bajmok“ i Udruženje odgajivača goveda Severne Vojvodine, traže hitno donošenje godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotice.
Traže hitno donošenje godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotice

Kako navode, u prethodnih pet godina, kako zakon nalaže, do 31.marta je bio izrađen i usvojen godišnji program od strane Ministarstva poljoprivrede, a sada, krajem maja meseca nije izvesno kada će biti i usvojen.

Kažu da prvi put, nakon pet godina, predstavnici Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice ne učestvuju u izradi godišnjeg programa, i onemogućava se na razne načine da svo državno poljoprivredno zemljište bude u programu, a zadnje u nizu onemogućavanja izrade ovog programa i dodeljivanja poljoprivrednog zemljišta po pravu prečeg stočarima, učinjeno je od strane verskih zajednica, koje su u javnost izdale saopštenje u kojem je netačno navedeno kako im se zemljište oduzima, tvrde u Udruženjima. 2007. godine protivzakonitom odlukom Skupštine grada Subotice, crkvenim zajednicama je privremeno dato na korišćenje zemljište u katastarskim opštinama Bikovo, Donji grad, Đurđin i Stari grad.

U proteklom periodu, verskim zajednicama je deo zemljišta restitucijom vraćen i dat na raspolaganje. U skladu sa važećim zakonom o korišćenju državnog poljoprivrednog zemljišta, na ovaj način se izdvajanjem 700 ha zemlje koja nikada nije bila crkvena, onemogućava uzimanje u zakup ili dodela po pravu prečeg za više desetina, a možda i stotine porodičnih gazdinstava. Zato zahtevaju, da im verske zajednice dostave tačne podatke u kojim katastarskim opštinama i koliko zemljišta potražuju, kako bi zajednički došli do rešenja u obostranom interesu. Takođe, Udruženja poljoprivrednika zahtevaju hitno sprovođenje restitucije kako građanima, tako i verskim zajednicama sa područja R.Srbije.

Miroslav Kiš, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrdnika Subotica kaže da je za nastalu situaciju prvenstveno odgovorna Prva komisija koja izrađuje godišnji program i da primećuju, da razni pojedinci kroz određene institucije žele da zaštite svoj materijalni interes i smatra da je to neodrživo.

- U ovom momentu se stvar komplikuje, zahtevom o izuzimanju određenih površina, odnosno 700 ha zemlje na zahtev crkvenih zajednica, što je već pet godina bila praksa. Smatramo da se opet prolongira izrada godišnjeg programa dodeljivanja po pravu prečeg i nešto što u skladu sa zakonom ne stoji, i zato želimo danas da skrenemo pažnju gradonačelniku, javnosti i predstavnicima verskih zajednica da se umanji pravno i formalno izigravanje zakona i tumačenje zakona, da se priđe izradi, dodeljivanju po pravu prečega i završetak, kako bi došli do licitacije, jer više vremena nema, svi pokušavaju da svoje interese zastupe i mi samo tražimo da se u skladu sa zakonom, a to je da svo državno poljoprivredno. zemljište treba da je u programu i da se stavi na raspolaganje u skladu sa zakonom. Mi kao poljoprivrednici, desetine ili stotine gazdinstava, nećemo dopustiti da nam se skloni ono na šta mi imamo pravo, svakom treba svoje da se vrati restitucijom, a da se ne tumači krivo da crkvama sada neko oduzima zemlju, jer zemljište koje sada koriste nije njihovo, kaže Kiš.

- Naš zahtev je da se sva državna zemlja stavi na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima. Zemljište koje crkve i još neke insititucije u Subotici trenutno koriste je njima protivzakonito ustupljena još 2007. godine. Na sve načine se pokušava izvrdati 700-800 ha zemlje koja nije na licitaciji. Grad je od ministarstva poljoprivrede i Uprave za zemljište dobio tumačenje da sva državna zemlja mora da ide na licitaciju, ali se na neki način to ne poštuje. Crkve imaju veliki uticaj, a čak je i politika umešala prste, verovatno pojedini lični interesi. Svi se bore za prava vernika, a njihova prava su da dobiju svoju imovinu i da je koriste, jer je crkva koristila zemlju na koju nije plaćala porez, zakup, izdavala je u podzakup što je takođe protivzakonito i crkvena zemlja je ušla u registar na koju se dobijala subvencija na nama nepoznati način. 5-6 godina se radi nešto protiv zakona, i opet se pokušava obustaviti i nastaviti dalje sa protivzakonitim poslovima. Ove godine je poprilično velik interes manjih poljoprivrednih proizvođača koji bi da uzmu do 30 ha zemljišta u zakup što dosada nije bilo moguće jer su parcele bile velike , jer, ako se crkvi omogućava da koristi državno zemljište, potrebno je da se i ostalim građanima omogući da koriste zemlju, za koju su papirološki i sa brojevima parcela dokazali da treba da im se vrati restitucijom, kaže Ivan Vidaković, predsednik Udruženja seljaka iz Starog Žednika.

Izvor: SuMedija
KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice KZN Udruženja poljoprivrednika sa područja grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3975
Povezane teme

udruženje poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.