Komentara: 32
Pregleda: 12813
Video
Foto

Tradicionalni odlazak po badnjak na Badnje jutro

06.01.2020. u 13:37h
Izvor: Subotica.com
Povorka koju tradicionalno organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština i Srpski kulturni centar "Sveti Sava", i ove godine je okupila veliki broj sugrađana koji su se na Badnje jutro zaputili u Kelebijsku šumu po badnjak. Kao i prethodnih godina, sugrađani su dostojanstveno obeležili dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Tradicionalni odlazak po badnjak na Badnje jutro

Mnoštvo automobila, mahom okićenih nacionalnim simbolima, okupilo se nešto pre 8 časova ispred hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, kako bi zajednički, u koloni, pošli u Kelebijsku šumu po badnjak, čije će grane večeras krasiti njihovo ognjište. Naš sugrađanin Milan Inić, koji ni ove godine nije propustio da obeleži ovaj običaj, objašnjava da se hrastova grana seče sekirom samo tri puta, da bi se drvo što manje mučilo, a ipak uzeo badnjak.

- Kad sam bio mlad, pošto potičem iz takvih krajeva, ustajalo se ranom zorom i išlo se u šumu po badnjak - priseća se Milan, koji kaže da je stare običaje najpre prenosio deci, a sada i unucima. - Išao sam sa ocem i bratom, vraćali bismo se kući sa badnjakom, da bi se u večernjim satima naložio na ognjište.

Tradicionalni odlazak po badnjak na Badnje jutro

Prema predanju, badnjak predstavlja simbol drveta koje su pastiri doneli Mariji i Josifu kako bi založili vatru i tako ugrejali pećinu u kojoj se rodio Isus. Pravilo je da badnjak mora da bude mlado cerovo ili hrastovo drvo, koje se pali uoči praznika, a gori sve do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

- Ako pogledate kako izgleda badnje drvo, to je mladica, jedno mlado drvo koje je posečeno u svojoj mladosti i kad se ono naloži u hladnoj noći, ono pruža preko potrebnu toplotu da bi čovek preživeo. U tome je simbolika Hrista i onoga što je učinio za nas. Hristos je došao, dao nam je toplotu i energiju, odagnao sav mrak iz našeg života i kada bismo slušali Hrista, nikada nikakvog sukoba na ovom svetu ne bi bilo i svi bismo živeli kao braća. Svi bismo činili jedni drugima, kako želimo da drugi čine nama - objašnjava protonamesnik Dragan Stokin, starešina hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Tradicionalni odlazak po badnjak na Badnje jutro

Srpska pravoslavna crkvena opština i Srpski kulturni centar "Sveti Sava" svake godine organizuju i večernji program na Gradskom trgu, gde se u prisustvu velikog broja sugrađana posvećuje i loži badnjak, uz kratak kulturno-umetnički program. Okupljanje je zakazano u 16:45 časova ispred hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, odakle će litija krenuti u 17 časova kroz Zmaj Jovinu ulicu, Đure Đakovića i Korzo do spomenika Cara Jovana Nenada.

- Nakon osveštenja i loženja badnjaka na Gradskom trgu, po tradiciji, biće organizovan i prigodan program. Program će trajati oko sat vremena, a biće nastavljen narodnim veseljem, uz pesmu, igru i kola. Kao i svake godine, od 21 čas u Srpskom kulturnom centru biće održano i guslarsko veče, a gosti će biti Saša Laketić, Željko Čurović i Slavko Jeknić - najavio je Milan Marodić, predsednik Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava".

Tradicionalni odlazak po badnjak na Badnje jutro

Ove godine, tradicionalnoj seči badnjaka po prvi put je prisustvovao je i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, koji je okupljenima čestitao Badnje jutro i poželeo da božićne praznike provedu u miru i sa porodicom.

Tradicionalni odlazak po badnjak na Badnje jutro

Najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista, pravoslavni vernici proslavljaju 7. januara, a čestitke ljubavi, mira i blagostanja prenose tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi!", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi!".

Izvor: Subotica.com
Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred Organizovani odlazak u seču badnjaka i verski obred
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 32
Pregleda: 12813

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

seča badnjaka

badnji dan

dragan stokin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.