Komentara: 7
Pregleda: 3099

Toplana: Za remont postrojenja 4,6 miliona evra

10.07.2013. u 13:01h
Izvor: SuMedija
Do 15. jula trebalo bi da počnu radovi na remontu postrojenja u JKP “Subotička toplana”, koja je na osnovu državnog ugovora sa Nemačkom razvojnom bankom dobila 4,6 miliona evra za taj projekat.
Toplana: Za remont postrojenja 4,6 miliona evra

Posle završetka grejne sezone u JKP "Subotička toplana" je u toku sprovodjenje Plana remonta i priprema sistema daljinskog grejanja za predstojeću sezonu. U Preduzeću pripreme remonta vrše podjednako i za proizvodne sisteme, kotlove i sva prateća postrojenja, cevne mreže i podstanice. Međutim, pored godišnjeg remonta, prema rečima Pere Rikića, direktora "Toplane", prioritet imaju i investicije koje održavaju čitav sistem daljinskog grejanja, za 10.200 potrošača tog preduzeća.

- Takvim investicijama svake godine unapređujemo sistem i saniramo potrebne delove tehničkog sistema. Pre dve godine započeli smo aktivnost, na osnovu ugovora koji je Nemačka razvojna banka zaključila sa državom, a podrazumeva "rehabilitaciju i modernizaciju daljinskog sistema grejanja u Srbiji". Participirali smo za sredstva za tu investiciju, a 28. maja je Toplana potpisala i ugovor, u Skupštini je već završen tender kojim je koordiniralo Ministarstvo energetike, pa očekujemo da uskoro započnu radovi rekonstrukcije, kaže Rikić.

On ističe da su u toku intenzivni pregovori sa konzorcijumom koji izvodi radove, koji bi trebalo da otpočnu od 15. jula.

- U Srbiji je 20 toplana apliciralo za sredstva na osnovu tog državnog projekta, a "Subotička Toplana" će za remont dobiti 4,6 miliona evra. Aktuelna rekonstrukcija cevne mreže toplovoda, za koju je prema prvobitnim procenama trebalo obezbediti 2,3 miliona evra, posle tendera će koštati nešto manje, vrednost je konkretno zaključena na 2,1 miliona evra, navodi Rikić.

Rekonstrukcija obuhvata oko 10 kilometara toplovodne mreže, odnosno sve zone u Subotici u kojima nisu menjani ili remontovani potrebni delovi sistema.

- Ove i naredne godine u celosti ćemo imati obnovljen toplovodni sistem u čitavoj Subotici. Očekivali smo da će ranije biti realizovan ovaj ugovor, koji je najavljivan još u aprilu, ali je zaključen tek krajem maja, pa smo pola građevinske sezone praktično izgubili za radove. Sada je neophodno menjati prvobitni plan rekonstrukcije, prema kojem smo najveći obim radova predvideli na Radijalcu, gde su kod kružnog toka određene deonice zamenjene. Sa leve i desne strane, prema Dudovoj šumi ostaje da se obnove kompletni magistralni vodovi, sa svim bočnim ograncima i priključcima za zgrade, ističe Rikić.

U "Toplani" ocenjuju, da će za radove rekonstrukcije biti neophodno četiri meseca, pa do početka sezone, zbog objektivnih vremenskih okolnosti, neke deonice možda neće biti potpuno rekonstruisane, pa će u tom slučaju deo radova biti urađen po završetku sledeće grejne sezone.

- Biće urađene i manje deonice na Prozivci, od Ulice Braće Radića do poteza između Nade Dimić i Bajnatske, u dužini od 500 metara sa priključcima za zgrade. Druga deonica je preko puta "Toplane", u Ulici Josipa Kraša, Mihajla Pupina, Kizur Ištvana i Save Kovačevića, u dužini od 1,5 kilometara uz priključke. To su prioriteti, a očekujemo da će biti započeti i radovi na Radijalcu od Petra Lekovića, pošto je već obnovljen deo u Ulici Cara Lazara do Miloša Obilića. Sa druge strane, stiglo se do škole u Zmaj Jovinoj, a radovi u tim deonicama će biti nastavljeni do prelaza Ulice Petra Lekovića prema Dudovoj šumi. Ostatak radova predviđen je za proleće, objašnjava Rikić.

U centru Subotice postoje neke specifične deonice koje nisu remontovane, ali tu će radovi biti pokrenuti sledeće godine. To su delovi u Matka Vukovića, prema Gimnaziji i produžetku prema Trgu žrtava fašizma i deonica u Vase Stajića i Vuka Karadžića.

- Tu ima i preprojektovanja zbog planirane gradnje garaža, pa još nije jasan urbanistički izgled tog dela, zbog čega ne želimo da rizikujemo te radove koje smo predvideli za narednu godinu. Plan je dakle, da od ukupnih 10 kilometara rekonstrukcije, ove godine uradimo do 40 procenata posla, odnosno da zanovimo do četiri kilometra te deonice. Pošto je izvođač radova nov, nemačka firma "Štrabak" sa centrom u Beču i predstavništvom u Beogradu, koja pokriva kompletne radove, a isporučilac cevi je firma iz Danske "Lokstor", koja u Rumuniji ima fabriku cevi. Tu preostaje i da prilagodimo sistem postavljanjem druge vrste cevi, zbog specifičnosti. To su rešive stvari, a u programu su i podstanice, za koje će tender biti postavljen na jesen, pa će ti radovi biti realizovani 2014. godine. "Toplana" dostavlja podatke, ali svim aktivnostima koordinira Ministarstvo energetike, kaže Pero Rikić i naglašava da je rekonstrukcija započeta 2007. godine, a zamenom podstanica, Subotica će dogodine u potpunosti imati rekonstrisan i kvalitetno unapređen sistem toplovoda.

Studija za primenu biomase-krajem jula

Preuzeti su i delovi sistema u Bačkoj Topoli, dve kotlarnice, sa ukupno oko 900 potrošača, i u naselju Krivaja kotlarnica, gde se testira i biomasa.

- Postojeći sistem ćemo ovom rekonstrukcijom unaprediti. Imaćemo praktično novu mrežu kojom ćemo eliminisati gubitke vode, i minimalizovati gubitke toplote. Dobićemo automatizovan rad podstanica, i biće postavljen potpuno nov upravljački sistem. Već su započete aktivnosti u proizvodnom delu. Sada koristimo pretežno gas i kao alternativno gorivo mazut, ali smo predvideli i primenu obnovljivih izvora energije u prirodi. Od 2010. počeli smo da planiramo mogućnost primene biomase, koja nam je najdostupnija u okruženju u vidu žetvenih ostataka. Tražili smo sredstva za ozbiljniju primenu biomase, a podršku očekujemo takođe od Nemačke razvojne banke KFB, sa kojom smo preko Ambasade Nemačke već i zaključili određene sporazume.Ta banka će finansirati kompletnu Studiju izvodljivosti, čiji ugovor je vredan 230.000 evra, započet je prošle godine, a izrada Studije je pri kraju. Očekujemo da ćemo je javno prezentovati krajem jula, zajedno sa angažovanim našim i stranim stručnjacima, najavio je Rikić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3099
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.