Komentara: 27
Pregleda: 4817

Toplana odustala od poskupljenja

27.01.2016. u 16:21h
Izvor: RTV Yueco
Subotička toplana odustala je od traženog poskupljenja cene grejanja i predložila zadržavanje isti cene za stambene i pojeftinjenje za poslovne potrošače.
Toplana odustala od poskupljenja

Naime, ovo preduzeće uputilo je lokalnoj samoupravi novi zahtev za davanje saglasnosti na Odluku o cenama usluga za toplotnu energiju koji podrazumeva vraćanje plaćanja grejanja kroz fiksni i varijabilni deo, ali po nepromenjenim cenama.

Ukoliko novi zahtev bude usvojen, cene za stambene potrošače ostaće iste i iznosiće 4,79 dinara po kilovatčasu energije tokom grejne sezone za varijabilni deo i 27,32 dinara po kvadratu za fiksni deo cene.

Za razliku od stambenih potrošača, na pojeftinjenje mogu da računaju poslovni potrošači u sektoru vanprivrede od 11 odsto za varijabilni i 25 odsto za fiksni deo cene, dok je u sektoru privrede predloženo pojeftinjenje od 18 odsto za varijabilni i 34 odsto za fiksni deo cene.

Prethodno je polovinom novembra, na osnovu uredbe Vlade Srbije, toplana zatražila uvođenje novog tarifnog sistema, ali i povećanje cene daljinskog grejanja stanova za 11 odsto.

Ovaj predlog nije dobio saglasnost, Gradsko veće i Skupština grada nisu ga zvanično ni razmotrili, dok je gradonačelnik Subotice Jene Magai rekao kako ne veruje da će do poskupljenja doći nekoliko meseci pred izbore.

Sa druge strane, u Toplani su rekli da ih to vodi u gubitak, koji će prema odredbama Uredbe Vlade Srbije, na osnovu koje je i predložen novi tarifni sistem, morati da pokrije lokalna samouprava – iz gradskog budžeta.

Sadašnji sistem je jednotarifni, a grejanje se plaća samo tokom grejne sezone.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 4817

Povezane vesti

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

daljinsko grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.