Komentara: 21
Pregleda: 6476
Foto

„Toplana“ menja način obračuna

05.08.2021. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Kako bi uveli pravičniji način obračuna toplotne energije za korisnike JKP „Subotička toplana“, Skupština grada Subotice na današnjoj sednici usvojila je izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
„Toplana“ menja način obračuna

Kako je objasnio Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Odluka nije inicirana samo zbog korisnika koji imaju alokatore, već je Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, donet u aprilu ove godine, propisao niz različitih uslova koji moraju da se ispune.

- I do sada smo imali delitelje utroška toplotne energije – alokatore, a sada se pojavljuje još jedan delitelj, a to sekundarno toplotno brojilo, koji je propisan kao merni instrument. Za razliku od njega, alokatori su uređaji za raspodelu utrošene energije. Sekundarno toplotno brojilo će se koristiti i kod novoizgrađenih objekata, a i kod postojećih, gde ima tehničkih mogućnosti da se primeni - objašnjava Vukelić. - Rukovodstvo „Toplane“ će u skladu sa zahtevima korisnika da razmatra da li postoji mogućnost zamene alokatora sekundarnim toplotnim brojilima. Kod korisnika koji imaju alokatore, vršiće se procenat korišćenja alokatora i ta raspodela će biti drugačije obračunata. Ukoliko dođe do prekomernih zatvaranja i nekorišćenja grejnih tela, vršiće se drugačiji obračun toplotne energije koja je očitana na kalorimetru na podstanici u zgradi.

Po rečima Saše Petkovića, direktora JKP „Subotička toplana“, svi korisnici koji imaju nedoumica oko novog načina obračuna, mogu da se obrate za pomoć rukovodstvu preduzeća.

- Građani mogu da se organizuju putem mesnih zajednica i naprave sastanke, na koje ćemo doći i objasniti šta dobijaju i gube. Bili smo na sastanku u Dudovoj šumi i videli da su ljudi neobavešteni, zato ih pozivam da nam se obrate, rado ćemo sve objasniti - poručio je Petković, koji je demantovao navode da je cena grejanja najskuplja u Srbiji. - „Subotička toplana“ je jedna od najjeftinijih u Srbiji. Prosečna cena grejanja je 80 dinara po kvadratnom metru, dok je u Novom Sadu oko 100, a u Beogradu 120 dinara. Takođe, navodi da je naša „Toplana“  zastarela nisu tačni. Ona je jedna od najmodernijih u regionu. Zamenjeno je oko 108 kilometara cevi, energetska efikasnost je 97 odsto.

Na osnovu ove Odluke, „Toplana“ će isporučivati kupcima toplotnu energiju u periodu od 1. do 15. oktobra i od 15. do 30. aprila, ukoliko spoljna temperatura tri dana uzastopno u 21 čas bude 12 stepeni ili niža od toga, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 6476
Povezana vest
Povezane teme
subotička toplana toplana subotica grejanje gradska toplana računi za grejanje daljinsko grejanje jkp subotička toplana radoslav vukelić saša petković
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.