Komentara: 21
Pregleda: 8950
Foto

„Toplana“ menja način obračuna

05.08.2021. u 15:57h
Izvor: Subotica.com
Kako bi uveli pravičniji način obračuna toplotne energije za korisnike JKP „Subotička toplana“, Skupština grada Subotice na današnjoj sednici usvojila je izmenu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.
„Toplana“ menja način obračuna

Kako je objasnio Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Odluka nije inicirana samo zbog korisnika koji imaju alokatore, već je Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, donet u aprilu ove godine, propisao niz različitih uslova koji moraju da se ispune.

- I do sada smo imali delitelje utroška toplotne energije – alokatore, a sada se pojavljuje još jedan delitelj, a to sekundarno toplotno brojilo, koji je propisan kao merni instrument. Za razliku od njega, alokatori su uređaji za raspodelu utrošene energije. Sekundarno toplotno brojilo će se koristiti i kod novoizgrađenih objekata, a i kod postojećih, gde ima tehničkih mogućnosti da se primeni - objašnjava Vukelić. - Rukovodstvo „Toplane“ će u skladu sa zahtevima korisnika da razmatra da li postoji mogućnost zamene alokatora sekundarnim toplotnim brojilima. Kod korisnika koji imaju alokatore, vršiće se procenat korišćenja alokatora i ta raspodela će biti drugačije obračunata. Ukoliko dođe do prekomernih zatvaranja i nekorišćenja grejnih tela, vršiće se drugačiji obračun toplotne energije koja je očitana na kalorimetru na podstanici u zgradi.

„Toplana“ menja način obračunaPo rečima Saše Petkovića, direktora JKP „Subotička toplana“, svi korisnici koji imaju nedoumica oko novog načina obračuna, mogu da se obrate za pomoć rukovodstvu preduzeća.

- Građani mogu da se organizuju putem mesnih zajednica i naprave sastanke, na koje ćemo doći i objasniti šta dobijaju i gube. Bili smo na sastanku u Dudovoj šumi i videli da su ljudi neobavešteni, zato ih pozivam da nam se obrate, rado ćemo sve objasniti - poručio je Petković, koji je demantovao navode da je cena grejanja najskuplja u Srbiji. - „Subotička toplana“ je jedna od najjeftinijih u Srbiji. Prosečna cena grejanja je 80 dinara po kvadratnom metru, dok je u Novom Sadu oko 100, a u Beogradu 120 dinara. Takođe, navodi da je naša „Toplana“  zastarela nisu tačni. Ona je jedna od najmodernijih u regionu. Zamenjeno je oko 108 kilometara cevi, energetska efikasnost je 97 odsto.

Na osnovu ove Odluke, „Toplana“ će isporučivati kupcima toplotnu energiju u periodu od 1. do 15. oktobra i od 15. do 30. aprila, ukoliko spoljna temperatura tri dana uzastopno u 21 čas bude 12 stepeni ili niža od toga, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Izvor: Subotica.com
12. Sednica Skupštine grada 12. Sednica Skupštine grada 12. Sednica Skupštine grada 12. Sednica Skupštine grada 12. Sednica Skupštine grada 12. Sednica Skupštine grada 12. Sednica Skupštine grada 12. Sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 8950

Povezana vest

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

gradska toplana

računi za grejanje

daljinsko grejanje

jkp subotička toplana

radoslav vukelić

saša petković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.