Komentara: 27
Pregleda: 5279

Da račun za grejanje bude "ogledalo" potrošnje

30.07.2021. u 15:31h
Gradsko veće usvojilo je na jučerašnjoj sednici Predlog izmene i dopune Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, koja bi, ukoliko bude usvojena na narednoj sednici Skupštine grada, trebalo da poveća stepen pravičnosti utrošene toplotne energije kod kupaca koji imaju alokatore.
Da račun za grejanje bude "ogledalo" potrošnje

Kako se navodi u obrazloženju Gradskog veća, izmena i dopuna Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom proističe iz potrebe da se, pre svega, uskladi sa brojnim zakonskim odredbama, da se pojedine odredbe Odluke preciziraju, izvrši usklađivanje sa važećim propisima, te predvidi raspodela isporučene toplotne energije putem delitelja troškova toplotne energije - sekundarnih toplotnih brojila i novim načinom raspodele poveća stepen pravičnosti utrošene toplotne energije kod kupaca kod kojih su ugrađeni delitelji troškova isporučene toplotne energije - alokatori.

Da račun za grejanje bude "ogledalo" potrošnjeNajvažnije izmene i dopune tiču se usklađivanja sa Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koji je donet u aprilu ove godine, i sadrži više odredaba koje dotiču dosadašnju Odluku o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom. Kako objašnjavaju iz JKP "Subotička toplana", ovim Zakonom su definisani elementi za obračun isporučene toplotne energije i propisano je da se raspodela troškova za predatu toplotnu energiju stambenoj jedinici utvrđuje propisom jedinice lokalne samouprave. Zbog toga su, kako navode, u prethodnom periodu razgovarali sa čelnicima Grada i predočili im neophodnost izmene postojeće Odluke, a takođe su ukazali i na mnogobrojne zahteve građana koji su imali primedbe na dosadašnji način obračuna toplotne energije.

- Jedan od najvažnih segmenata u poslovanju svakog javnog preduzeća mora biti neposredna i kontinuirana komunikacija sa građanima i zadovoljstvo korisnika našim uslugama. Rezultat takvog zajedničkog delovanja upravo je inicijativa koju smo predočili u razgovoru sa gradonačelnikom i nadležnim gradskim službama, obrazlažući sve brojnije zahteve građana za ovom izmenom i potrebu da se, osim usklađivanja sa zakonskom regulativom, na pravedniji način obračuna toplotna energija, odnosno da se što pravednije raspodele zajednički troškovi, obzirom da nam se sa takvim zahtevom javlja sve veći broj potrošača - kaže Saša Petković, v. d. direktora u JKP "Subotička toplana".

Da račun za grejanje bude "ogledalo" potrošnjePo njegovim rečima, predstojeće izmene u načinu obračuna toplotne energije su neophodne i iz razloga što je, tokom godina primene važeće regulative, primećen nedostatak koji je u nekim slučajevima stvarao veliko odstupanje između potrošnje i računa, zbog čega su se mnogi korisnici javljali da su oštećeni. Ipak, kako dodaje, promene neće osetiti gotovo preko 80 odsto kupaca toplotne energije, odnosno svi kupci koji racionalno koriste toplotnu energiju i oni kod kojih nisu ugrađeni uređaji za raspodelu troškova grejanja.

- Shodno izmeni koja će uslediti, u zgradama koje imaju ugrađene merače ispred svakog stana, zajedničkim troškovima će se smatrati razlika između centralnog kalorimetra u podstanici i zbira svih indvidualnih merača. Naime, novim načinom obračuna, kod kupaca kod kojih su ugrađeni alokatori, uvedena je donja granica primenjivosti istih. Predstojećom izmenom građani kod kojih nisu ugrađeni uređaji za raspodelu troškova grejanja neće oseteti promene, jer se one na njih ne odnose, a kod kupaca kod kojih su ugrađeni uređaji za raspodelu troškova grejanja račun će u većoj meri odražavati stvarnu potrošnju - objašnjava Petković.

Predlog izmene i dopune Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom razmatraće se na narednoj sednici Skupštine grada, koja je planirana za narednu sedmicu, kada će odbornici odlučivati o njenom usvajanju.

Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 5279

Povezana vest

Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

računi za grejanje

jkp subotička toplana

saša petković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.