Komentara: 4
Pregleda: 2382

Tokom praznika lekari savetuju umerenost u hrani i piću

05.12.2017. u 16:26h
Izvor: Subotica.com
Zimski period prepoznatljiv je po mnoštvu praznika. Dani su kraći, a noći sve duže, te je vreme je da se odmorimo i radujemo svemu što praznici u najširem smislu znače. Ipak, zdravstvena struka je tu da nas upozori da praznici ne treba da znače nikakvo preterivanje, pa ni u jelu i piću. 
Tokom praznika lekari savetuju umerenost u hrani i piću

Slave, božićni i novogodišnji praznici idealna su prilika da se porodica i najbliži prijatelji okupe, opuste i uživaju u bogatoj i raznovrsnoj trpezi. Međutim, ono što zdravstvena struka prvo sugeriše u ove predpraznične dane, jeste da hronični bolesnici i dalje treba da se pridržavaju određenog režima ishrane i redovno uzimaju svoje lekove, dok za sve zdrave osobe umerenost i odmerenost treba da budu osnovni recept, pa i recept praznične trpeze, kojem je korisno pridodati druženja, rekreaciju ili hobi.

- Postoje načini da odolimo izazovima i rizicima od preobilnog unosa hrane i pića, te je najbolje početi od izabranih namirnica za recepte naših obroka i poslastica. Neka one budu niske energetske vrednosti i lako svarljive, a najbolji i najzdraviji izbor predstavljaju žitarice celog zrna, sveže voće i povrće, riba i nemasno meso. Značajno je da tokom jednog obroka ne unosimo previše različitih namirnica, već vodimo računa da sačinimo korisnu kombinaciju namirnica koje će imati hranljivu vrednost. Veoma je važno da ne dopunjujemo tanjire tokom jela, a između obroka treba da prođe najmanje četiri sata. Tokom obedovanja ne treba žuriti, jer ćemo na taj način smanjiti mogućnost pretrpavanja hranom - savetuje dr Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, dodajući da je posle obroka poželjan kratak odmor, oko 15 do 20 minuta, nakon čega se preporučuje šetnja na svežem vazduhu.

Tokom praznika lekari savetuju umerenost u hrani i piću

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Kada je reč o piću, preporuka je da se gazirani i industrijski sokovi, koji su prepuni šećera, aditiva i konzervansa, izostave u korist ceđenog ili svežeg voća, a ukoliko konzumiramo alkohol, potrebno je obratiti pažnju na to da količina bude odgovarajuća i dozirana. Takođe, s konzumacijom alkohola, važno je naglasiti da je mogućnost upravljanja vozilom u saobraćaju isključena. 

Ukoliko period preterivanja, pre svega u hrani, potraje više od mesec dana, dr Dragaš kaže da višak kilograma nije jedina opasnost, već da se mogu pojaviti i određene tegobe digestivnog sistema.

- Ako se ipak dogodi da neko pretera u jelu ili piću, tada sledi obustava unosa hrane, a potom postepeno uvođenje određenih namirnica, kao što su dvopek, bareni krompir u ljusci, pirinač, rendana jabuka ili šargarepa u svežem stanju. Preporučuju se čajevi od nane ili kamilice. Kada se javi gorušica, pečenje u želucu ili mučnina, uzimanje sode bikarbone nije od koristi, iako deluje da u počeku pomaže, u krajnjem je veoma štetno, jer ona napravi baznu reakciju, nakon čega želudac ponovo počne da luči želudačnu kiselinu. Dakle, soda bikarbona nije pravi izbor, ali nisko gazirana mineralna voda može da pomogne. Ukoliko se pojavi povraćanje ili proliv, potrebno je obratiti pažnju na pravilnu nadoknadu tečnosti, odnosno preporuka je ravnomerno uzimanje malih količina vode tokom celog dana, sve dok se funkcija creva ne stabilizuje - objasnila je dr Dragaš, ističući da se sugrađani obavezno jave izabranom lekaru, ukoliko se tegobe zadrže duže od dan ili dva, te dalje postupaju prema njegovom uputstvu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2382
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

novogodišnji praznici

proslava božića

centar za promociju zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.