• Pregleda: 2327

Teže do oduzetog poljoprivrednog zemljišta

Polovina poljoprivrednog zemljišta oduzetog nakon Drugog svetskog rata vraćena je vlasnicima, što je daleko manje nego u drugim opštinama i gradovima, poručuju iz Udruženja građana za povrat oduzete imovine za Suboticu sa okolinom. Zbog toga ističu da nisu zadovoljni brzinom postupka restitucije.
Teže do oduzetog poljoprivrednog zemljišta

Od početka restitucije u Subotici je vraćeno 157 objekata, nešto više od pola hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 12 hektara šumskog i 1.778 hektara poljoprivrednog zemljišta, pokazuju najnoviji podaci Agencije za restituciju. Predsednik Udruženja građana za povrat oduzete imovine, Milan Uzelac, kaže da je to nedovoljno, ako se uzme u obzir da je u celoj Srbiji vraćeno oko 57.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

- Ako uzmemo da je vraćeno 57.000 hektara, a da država trenutno ima u vlasništvu oko 500.000 hektara oduzete zemlje, znači da bi bilo prostora da se u naturi vrati još više poljoprivredne zemlje. Međutim, zakon koji postoji od 2012. godine, od samog početka smo ukazivali da nije u redu, jer ograničava da se u naturi može vratiti samo ono što je oduzeto. Znači, ako je to parče zemlje sad nekako drugačije raspoređeno, na dva dela ili je prodato, to se više ne može vratiti, a mi se zalažemo da ako ne može da se vrati ta zemlja koja je oduzeta, da se vrati neka druga, slična zemlja u toj katastarskoj opštini - objašnjava Uzelac.

Poljoprivredno zemljište je upravo ono što se u našem gradu i okolini najviše potražuje, međutim, prema mišljenju Uzelca, postupak znatno otežava to što ovde nije bilo komasacije.

- U međuvremenu je došlo do izmene zakona u tom pogledu da se komasirano zemljište može daleko lakše vratiti, odnosno da izađe veštak Geodeta i kaže da od te ogromne komasirane parcele, ovo će biti tvoje. Tako su lakše mogli podeliti, nego ovo koje je ostalo, na razne načine otuđeno. Nažalost, ispalo je da se u ovoj sredini, koja je mešovitog karaktera, najmanje zemljišta može vratiti, a ipak je ovo poljoprivredni kraj i najviše se zemlje traži - ističe predsednik Udruženja građana za povrat oduzete imovine.

Obeštećenje za imovinu koja ne može da se vrati u naturi, a koje je trebalo da počne 2018, pa je pomereno za 2019. godinu, ponovo je pomereno i to za 2021. godinu, a država je u te svrhe planirala 2,5 milijarde evra, međutim, prema proceni Uzelca za tako nešto će biti potrebno još oko 13 milijardi.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

6
Bunjevac Odgovori
S obzirom da je naš put u EU usporen,na žalost,možemo očekivati da neće biti ništa ni od restitucije.Rusi nam u tome sigurno neće pomoći.
Matori Odgovori
Da treba da uzmu zakon, bi doneli danas a sutra bi vec bilo njihovo.
Ovako vec preko 10 godina cekaj izmene, dopune, uslove itd.
jole Odgovori
da su udruženja tužili državu strasburu još na početku,kako svaki put tražimo na sastancima,za sada bi već imali dobijeni spor zbog diskriminacije (verskim zajednicima država je vratila u naturi,za njih je važila supstitucija).hoće da nam vrate u obveznicama oko15-20% od vrednosti imovine,e neće moći.neki sledeći režim moraće da ovo reši,inače ni blizu evrope neće ih pustit
zoran
koja udruženja?"mreža za restituciju" mile antića?zajedno dolazi na sastanke u suboticu sa ljudima iz agencije za restituciju naravno posle zajedno idu krkljat,trebalo bi da budu ljuti protivnici ko djilas i vucic ,a ne prijatelji
Ja Odgovori
@Bunjevac
Bunjevac ne trubi. Kakve veze imaju Rusi sa otimačinom i vraćanjem? Zna se kome idgovara otimačina a ne odgovara vraćanje oduzetog - Otimačina i nevraćanje odgovaraju tvojim drugarima iz EU koji izigravaju strane investitore i onda "investiraju" svoju šapu u naš džep i ono što je nama oteto, dok im naše vlasti u tome zdušno pomažu za veliku proviziju.
Marija Odgovori
Kada bi u Srbiji bila vladavina prava tada bi ovo odavno bilo reseno. Drzavi to ne odgovara pa zato i neradi nista po tom pitanju.Glasali ste izvolite posluzite se.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.