Komentara: 7
Pregleda: 4721

Teže do oduzetog poljoprivrednog zemljišta

10.11.2019. u 13:15h
Izvor: TV Subotica
Polovina poljoprivrednog zemljišta oduzetog nakon Drugog svetskog rata vraćena je vlasnicima, što je daleko manje nego u drugim opštinama i gradovima, poručuju iz Udruženja građana za povrat oduzete imovine za Suboticu sa okolinom. Zbog toga ističu da nisu zadovoljni brzinom postupka restitucije.
Teže do oduzetog poljoprivrednog zemljišta

Od početka restitucije u Subotici je vraćeno 157 objekata, nešto više od pola hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta, 12 hektara šumskog i 1.778 hektara poljoprivrednog zemljišta, pokazuju najnoviji podaci Agencije za restituciju. Predsednik Udruženja građana za povrat oduzete imovine, Milan Uzelac, kaže da je to nedovoljno, ako se uzme u obzir da je u celoj Srbiji vraćeno oko 57.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

- Ako uzmemo da je vraćeno 57.000 hektara, a da država trenutno ima u vlasništvu oko 500.000 hektara oduzete zemlje, znači da bi bilo prostora da se u naturi vrati još više poljoprivredne zemlje. Međutim, zakon koji postoji od 2012. godine, od samog početka smo ukazivali da nije u redu, jer ograničava da se u naturi može vratiti samo ono što je oduzeto. Znači, ako je to parče zemlje sad nekako drugačije raspoređeno, na dva dela ili je prodato, to se više ne može vratiti, a mi se zalažemo da ako ne može da se vrati ta zemlja koja je oduzeta, da se vrati neka druga, slična zemlja u toj katastarskoj opštini - objašnjava Uzelac.

Poljoprivredno zemljište je upravo ono što se u našem gradu i okolini najviše potražuje, međutim, prema mišljenju Uzelca, postupak znatno otežava to što ovde nije bilo komasacije.

- U međuvremenu je došlo do izmene zakona u tom pogledu da se komasirano zemljište može daleko lakše vratiti, odnosno da izađe veštak Geodeta i kaže da od te ogromne komasirane parcele, ovo će biti tvoje. Tako su lakše mogli podeliti, nego ovo koje je ostalo, na razne načine otuđeno. Nažalost, ispalo je da se u ovoj sredini, koja je mešovitog karaktera, najmanje zemljišta može vratiti, a ipak je ovo poljoprivredni kraj i najviše se zemlje traži - ističe predsednik Udruženja građana za povrat oduzete imovine.

Obeštećenje za imovinu koja ne može da se vrati u naturi, a koje je trebalo da počne 2018, pa je pomereno za 2019. godinu, ponovo je pomereno i to za 2021. godinu, a država je u te svrhe planirala 2,5 milijarde evra, međutim, prema proceni Uzelca za tako nešto će biti potrebno još oko 13 milijardi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4721
Povezane teme

restitucija

povrat oduzete imovine

povrat imovine u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.