Komentara: 5
Pregleda: 2143

Testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika počelo polaganje male mature za osnovce

21.06.2023. u 14:34h
Izvor: Subotica.com
Trodnevno polaganje male mature počelo je danas polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Nastaviće se sutra testom iz matematike, a završiti u petak, polaganjem testa iz jednog od 5 ponuđenih predmeta. Rezultati se očekuju 25. juna, u matičnim školama i na portalu "Moja srednja škola".
Testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika počelo polaganje male mature za osnovce
Foto: Ilustracija, arhiva

Danas su, od devet sati, maturanti osnovnih škola pristupili izradi testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, čime je označen početak polaganja male mature. U svoje klupe u osnovnim školama sešće još dva puta - sutra, kada će se ispred njih naći test iz matematike, i u petak, kada će polagati jedan od 5 ponuđenih premeta - istorija, geografija, biologija, hemija ili fizika, čime će polaganje male mature završiti. 

 - Danas učenici polažu srpski, sutra matematiku, a u petak imamo test iz jednog od 5 ponuđenih predmeta, po izboru. To je novina od ove godine, ranije su imali jedan test, svi su polagali sve, a sada bitaju samo jedan predmet - objašnjava Dejan Anđelović, direktor OŠ "Kizur Ištvan". 

Testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika počelo polaganje male mature za osnovceZa izradu 20 zadataka učenicima je na raspologanju 120 minuta. Kada se polaganje završi, testovi se skeniraju i pristupa se pregledanju. Svaka škola imenovala je predmetne nastavnike koji će elektronskim putem pregledati šiforvane testove. 

- Provera se vrši elektronskim putem, a testovi su šifrovani, tako da nijedan nastavnik ne zna čiji test pregleda, niti iz kog grada ili koje škole je učenik čiji test pregleda - dodaje Anđelović.

OŠ "Kizur Ištvan" ove godine imala je 83 maturanta. Svi su pristupili polaganju, ali dok je jednima test bio lak, drugi smatraju da su pitanja bila teška. Stefan Stamenković kaže da test nije bio težak.

- Iskereno, prijemni mi nije bio težak, spremao sam se 2 nedelje, ali test stvarno nije bio zahtevan.

Testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika počelo polaganje male mature za osnovceSlično razmišlja i Nora Bunford, kojoj teže pada stres, nego sama izrada zadataka. 

- Bilo je dosta stresno, iako smo imali probni test koji je dosta sličan. Zadovoljna sam kako sam uradila, test nije težak, više je stresno. 

Ipak, da test nije bio baš lak, rekla nam je Horvat Lara, ali je ona ipak zadoljna kako je uradila. 

-Test je bio dosta težak, ali dobro, zadovoljna kako sam uradila, nisam se mnogo spremala. 

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika nosi 14 poena, kao i iz matematike, dok test iz predmeta po izboru nosi 12 poena, što je ukupno 40, naspram 60 koliko učenici maksimalno ostvarir na osnovu uspeha u školi. Preliminarni rezultati u matičnim školama i na portalu "Moja srednja škola" očekuju se 25. juna, nakon čega sledi popunjavanje lista željenih srednjih škola, 29. 30. juna dok će 3. jula biti poznat raspored po srednjim školama i obrazovnim profilima. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 1 nedelju
Komentara: 5
Pregleda: 2143
Povezane teme

mala matura

osnovna škola

OŠ Kizur Ištvan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.