Komentara: 2
Pregleda: 2008

Testirajte se besplatno na HIV

03.12.2018. u 11:19h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana borbe protiv side, Zavod za javno zdravlje Subotica organizuje danas, 3. decembra, dobrovoljno i poverljivo testiranje na HIV u dva termina, od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa. Testiranje se obavlja na prvom spratu ove zdravstvene ustanove, a zainteresovani sugrađani mogu da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice.
Testirajte se besplatno na HIV

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, od devedesetih godina, od kada se vodi evidencija, na teritoriji Severnobačkog okruga registrovao je ukupno 69 osoba koje su pozitivne na HIV virus, dok je u toku ove godine otkiveno četiri nova slučaja. 

Kako ističe epidemiolog dr Nebojša Bohucki, cilj dobrovoljnog i poverljivog testiranja je da zainteresovane osobe saznaju svoj HIV status, te da, ukoliko su rezultati pozitivni, odmah započnu s uzimanjem terapije koja im omogućava potpuno normalan život.

- Naime, uz savremenu terapiju, broj virusnih kopija u krvi se toliko smanjuje da se ne mogu detektovati. Drugim rečima, osoba nije infektivna, što je potpuno realno već nekoliko godina. Ranije su bili nešto drugačiji kriterijumi, te se terapija primala tek u uznapredovaloj fazi, dok je danas osnovni kriterijum da se utvrdi da je osoba nosilac virusa i odmah se započinje sa terapijom. Zbog toga je najvažniji prvi korak, a to je testiranje, koje je ujedno i najbolji način da zaštitimo sebe, a zatim i naše partnere - objašnjava dr Bohucki.

Sida ili sindrom stečene imunodeficijencije je polno prenosiva bolest, koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom HIV-a, a karakteriše je progresivno slabljenje imunskog sistema, čime su pojedinci koji dostignu poslednji stadijum podložni širokom spektru infekcija i tumora. Osim nezaštićenim seksualnim odnosom, virus može da se prenese putem paramedicinskih intervencija, narkomanije ili bilo koje zloupotrebe igle, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete.

Iako se za HIV zna više od tri decenije, dr Bohucki naglašava da je poražavajuće to što i dalje postoji društvena stigma prema obolelima od ovog virusa. 

- Zaista mnogo pričamo o tome, postoji niz kampanja koje tokom godine organizuju vladin sektor i nevladine organizacije, govori se u školama, ali stigma i dalje postoji kao da su nosioci ovog virusa krivi što su inficirani. Oni sa ovim virusom mogu da žive potpuno normalno i da dočekaju duboku starost, što ranije nije bilo moguće, a takođe uz primenu terapije, bolest ni ne dođe do poslednjeg stadijuma, odnosno do side - kaže dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2008
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sida

testiranje na HIV

hiv testiranje

svetski dan borbe protiv side

arhivski dan

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.