• Pregleda: 3611

Testiraj se na HIV

Testiraj se na HIV

Na Trgu je održana akcija deljenja propagadnog materijala u cilju podizanja svesti kod Subotičana o HIV infekciji. Akciju je oranizovao Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, organizacija Stav plus, kao i mnoge drugih partnerske organizacije. Cilj je i da se građani upoznaju sa novom strategijom koja podrazumeva mnogo detaljniji rad sa osobama koje žive sa HIV-om, kao i podizanje svesti kod mladih o ovoj bolesti. Iz tog razloga propagandni materijal delili su učenicni srednjih škola, koji su ujedno bili informisani o HIV virusu.

Srednjoškolci koji su delili propagadni materijal i kondome, popričali su sa Subotičanima na temu HIV-a i pružili im nešto od osnovnih informacija, onoliko koliko su oni upoznati sa ovom infekcijom.

Iako je u Studentskom domu tokom pre podneva bili besplatno testiranje na HIV, niko se od studenata nije pojavio na testiranju. Kada je reč o Zavodu za javno zdravlje, na današnji dan dvoje ljudi testirano je na HIV, što je uobičajan statistički podatak u Subotici.

Nova strategija borbe protiv HIV-a ubraja sve činioce, počevši od osetljivih grupa, osoba koje žive sa HIV-om, uključenost medija, instuticija, nevladinih organizacija i lokalnih samouprava, a sve u cilju podizanja svesti u vezi sa prevencijom HIV-a, kao i unapređenja života osoba koje žive sa tim virusom.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

6
lort Odgovori
pozitivan sam... da sam hiv negativan
Studentkinja Odgovori
Zašto bi se testirala na HIV ako nisam imala rizično ponašanje?Nek mi neko objasni.Ne razumem zašto dele kondome kad mnogima to ne treba.
mortal Odgovori
Navodno student a takvo razmisljanje... Kondomi sluze zbog mnogo drugih stvari! Ali ajde... To su neke osnovne stvari koje treba znati, tu ni fakultetsko obrazovanje ne pomaze koliko vidim...
Studentkinja Odgovori
mortal:kondomi služe zbog mnogo drugih stvari....Kojih mnogih drugih stvari?Osim što im je svrha da se navlače na penis kako bi sprečili trudnoću i polno prenosive bolesti(hlamidije,gonoreja,lues,HIV,hepatitis B i još neke ređe).Dakle,kondomi služe isključivo kao nesavršena zaštita pri rizičnom ponašanju.Jer šta će kondom nekom ko nema seksualne odnose ili ih ima isključivo s venčanim partnerom?Možda u svrhu kontracepcije ali to je za redovne seksualne odnose loša metoda.
Kondomi su postali sredstvo medijsko političke manipulacije i neke novopaganske propagande slobodnog seksa po logici:kad seks može biti siguran zašto nebi bio i slobodan.Još malo pa ćemo slaviti i kult falusa kao u paganskom predhrišćanskom razdoblju.More mrrrššššš......
Boris Odgovori
@Studentkinja
A vi naravno znate s kim je sve u medjuvremenu bio vas vencani partner :))
Zanimljiva nonsalantnost jedne navodno obrazovane studentkinje.
vip Odgovori
@Studentkinja

Vidim ja da ako budem imao neku drugu devojku morati prvo poslati na testiranje krvi, pa onda mozga. A kasnije se upustiti u vezu. Kuda idu vasa razmisljanja? Pa neces valjda za 2 dana ili 1 ne daj boze leci u krevet sa doticnom osobom bez kontracepcije? Naravno mnogi od nas prave tu gresku, ali prvih par meseci ne mislim to da radim bez zastite. Pa i kasnije dok se ne uverim da je zdrava ta osoba ne bih sigurno... Uzas koliko ima prostitutki i sponzorusa koje se promovisu govoreci da su zdrave a ni same ne znaju sta imaju... I nemate pojma kako je lako se zaraziti i unistiti zivot. Al dobro vama zadovoljstvo mozda predstavlja sve u zivotu, ali zivot je 1 i to treba vise cuvati nego bilo sta...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.