Komentara: 1
Pregleda: 1701

Teška godina za naše sugrađane sa invaliditetom

03.12.2020. u 11:00h > 21:59
Izvor: Subotica.com
Nedostupnost tretmana, gubitak posla, otežana komunikacija i socijalizacija, samo su neki od problema s kojima su se suočavale osobe sa invaliditetom u godini koja protiče u znaku pandemije virusa kovid-19. Uz mnogo truda i prilagođavanja, organizacije koje se brinu o njima uspele su da nadomeste nešto od onoga što je nedostajalo, a na njihov Dan, koji će proteći bez obeležavanja, nadaju se da će naredna godina biti bolja.
Teška godina za naše sugrađane sa invaliditetom

Ova godina je bila izazovna za sve, a posebno za osobe sa invaliditetom. Kako objašnjava Snežana Maravić, saradnica Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama "ZaJedno", uz svakodnevne probleme s kojima se susrećemo svi, članovi Udruženja imali su i specifične poteškoće u zavisnosti od uzrasne dobi.

- Najmlađi članovi su na početku bili u problemu da ostanu kod kuće za vreme policijskog časa, a kada je krenula škola, poštovanje i razumevanje značaja mera, pre svega nošenja maske i održavanja distance, bio je poseban izazov za njih. Ipak, najveći je problem što je veliki broj dece sa smetnjama u razvoju ostao bez adekvatnih tretmana i podrške koja im je neophodna. Treninzi i fitnes mogu da izostanu šest meseci, ali da stane stimulacija razvoja ili tretman je ogroman gubitak u tako ranom uzrastu. To je nešto što ne može da čeka i deca od devet meseci ne mogu da ostanu bez fizioterapeutskog tretmana pola godine, jer će to ostaviti trajne posledice - objašnjava Maravić. - Kada su u pitanju tinejdžeri, njima je socijalizacija sve u životu i uskraćivanje druženja im je možda i najteže palo, ali su to nekako uspeli da nadomeste komunikacijom putem društvenih mreža. Takođe, aktivnosti za starije osobe su bile znatno smanjene, jer je bilo kakvo okupljanje za njih rizično. Dosta njih ima neke udružene bolesti i hronične smetnje, te nismo želeli da pravimo veće probleme od onoga što jeste.

Teška godina za naše sugrađane sa invaliditetom

Posebno teško bilo je našim sugrađanima koji imaju neki vid oštećenja čula sluha, od kojih su mnogi ostali bez posla, kaže Klaudija Lazić, sekretarka Saveza za gluve i nagluve Subotice, što je utoliko veći gubitak, ako se zna da se osobe sa invaliditetom inače teško zapošljavaju.

- Neki su uspeli da se snađu i da se zaposle negde privatno, ali je većina ostala bez posla i nalaze se u vrlo nezavidnoj situaciji. Pomoć nalaze jedni u drugima, izuzetno su solidarni kada je neko u nevolji i rado se međusobno pomažu, a tu smo i mi kao organizacija koja pomaže u paketima, pogotovo za vreme vanrednog stanja, kada smo uspeli da obezbedimo pakete pomoći zahvaljujući Fondaciji Divac - kaže Lazić, dodajući da je članovima Saveza i komunikacija dosta otežana, jer im je zbog nošenja zaštitnih maski uskraćena mogućnost čitanja sa usana. - Uz znakovni jezik, to je jedan od ključnih načina komunikacije gluvih i nagluvih sa čujućim osobama, i imali smo nekoliko nekoliko situacija da su otišli kod lekara i da nisu uspeli dobro da se sporazumeju, a kako na raspolagnju imamo samo jednog prevodioca, jasno je da on ne može da stigne da ide sa svima i da im pruži neophodnu podršku.

Takođe, mnoge redovne aktivnosti ovih organizacija su ove godine izostale, dok su poneke održane u redukovanom obliku, uz poštovanje protivepidemioloških mera. Sve to dovelo je do nedostatka sadržaja i socijalizacije za osobe sa invaliditetom, što su udruženja nadoknadila prelaskom na onlajn programe podrške.

- U prvom redu to je savetodavni rad sa roditeljima, kako da kroz igru podstaknu razvoj svoje dece. Imali smo jako veliko interesovanje, jer je roditeljima izuzetno dragoceno da dobiju neki savet ili ideju, pa makar i na ovaj način. Naravno, to ne može da zameni direktan kontakt, ali je dobra alternativa, jer u ovakvim situacijama mogu da se osećaju bespomoćno, da čak i ono što su znali, više nisu sigurni i potreban im je neko samo da im kaže da rade pravu stvar. Omladinske i tinejdžerske programe ćemo takođe nastaviti onlajn, kroz naše zatvorene Fejsbuk grupe, gde ćemo deliti aktivnosti i razgovarati, da znaju da nisu sami i da će ovo proći - ističe Stantić.

Teška godina za naše sugrađane sa invaliditetom

- Naši članovi sve vreme poštuju mere, nisu se viđali, sve se odvijalo preko kamera i to im je jako teško palo - dodaje Lazić. - Kada je bio nešto mirniji period i kada su okupljanja bila dozvoljena, Savez gluvih i nagluvih je uspeo da obeleži Dan gluvih i to je njima mnogo značilo. Tek tada je bilo malo lakše i nadamo se da će sledeća godina biti bolja i da ćemo moći da realizujemo više aktivnosti.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje ovog dana, s ciljem da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1701
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

dan osoba sa invaliditetom

savez gluvih i nagluvih subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.