Komentara: 3
Pregleda: 2180

Telo - tema 10. jubilarnog "kARTona"

09.09.2013. u 13:06h
Fondacija „Danilo Kiš“ poziva autorke i autore da se uključe u kreiranje novog, 10. broja kultur-propagandnog lista Karton! Tema aktuelnog broja u izradi je TELO: želja, stid, sram, intimno, bolesno, staro, mlado, čvrsto, meko, debelo, fetiš, opsesija zdravljem, sportom, žensko/muško telo, ranjivost, tatoo, lepota...
Telo - tema 10. jubilarnog "kARTona"

Telo kao osnovna jedinica posmatranja, može biti geometrijsko, može da ima strukturu, ali i da bude prazno, apstraktno, simbolično... Ono budi strasti, uglovi posmatranja menjaju mu oblik. Koncept situacijom definisan. Tela svuda oko nas.

Da li su tela ista ili različita? Šta ih čini autentičnima? Govori li naše telo o tome ko živi u njemu, o psihičkoj i fizičkoj borbi koja se odvija u čoveku? Da li je moguće pomiriti telo i dušu?
Idealna tela nekad i sad. Moralna procena tela nekad i sad. Cenzura tela nekad i sad.

Telo kao polazna i krajnja tačka umetnosti. Model i predstavljanje. Kako se manifestuje ličnost umetnika između istih? Imperativ tela. Intervencije na telu. Prednost i prevlast tela. Moć i nadmoć tela. Kako na duh utiče telo, ili na telo duh? Odnos prema telu, odnosi među telima. Ustručavanje, granice prema drugom telu. Telo kao prva identifikacija. Telo kao izvor uživanja, naslade, iskušenja.
Telo kao determinanta. Kult tela. Da li telu treba pridavati toliki značaj? Kiber-telo. Telo budućnosti.

Da li misao o telu, svom i tuđem, izaziva nemir? Zašto?

Radovi se mogu slati na maternjem jeziku.

Eseje, priče, fotografije, likovne radove, drame, stihove, basne, bajke... možete da šaljete sve do 1. novembra 2013. godine na adresu: office@danilokis.rs. Za one koji se prvi put susreću sa ovim časopisom, prethodnih devet brojeva mogu pročitati na sajtu Fondacije, u odeljku Download. 

Svaki broj časopisa, osim tematskog dela, sadrži i odeljke Proza, Poezija, Lyrics, Esej, Drama i Visual (koji je posvećen predstavljanju likovnih umetnika i njihovih radova), tako da se očekuju i radovi koji nisu vezani za temu broja. Redakcija časopisa će među prispelim radovima odabrati one koji će ući u sledeći broj.

Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2180

Povezana vest

Povezane teme

karton

Fondacija Danilo Kiš

časopis karton

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.