• Pregleda: 4716

Tavankut domaćin prijateljske utakmice između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Na fudbalskom stadionu u Tavankutu u subotu u 18 časova odigraće se prijateljska fudbalska utakmica između reprezentacija manjina - Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.
Tavankut domaćin prijateljske utakmice između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Meč u Tavankutu je revanš od pre tri godine, kada se ista prijateljska utakmica odigrala na stadionu „Sloboda“ u Vukovaru i koja je završena rezultatom 4:0 u korist hrvatske nacionalne manjine iz Srbije. Iako se očekuje zanimljiv duel, rezultat je u drugom planu. Važniji od njega je poruka dobrosusedkih odnosa koju predstavnici manjinskih zajednica obe zemlje žele da pošalju.

- U poseti će biti i Milorad Pupovac,  koji će posetiti Demokratski savez Hrvata Vojvodine i Hrvatsko nacionalno veće,  gradonačelnika Bogdana Labana kao i predstavnike izbeglih Srba. Na ovaj način predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji žele da pošalju jasnu poruku da žele da budu konkstruktivan most u poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa. Svesni smo svih složenosti i okolnosti, ali imamo zrelost i odgovornost da u okviru svojih mogućnosti pošaljemo poruke – poručio je Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a. – Želimo da pozitivno doprinesemo razvoju hrvatsko-srpskih odnosa, kao i odnosa između dve republike. Da pokažemo da se manjine izdižu iznad napetosti i odsustva nekih drugih komunikacija.

Ovaj sportski događaj je poprimio mnogo šire dimenzije od samog takmičenja u fudbalu i rezultata koji će biti na kraju utakmice.

- Sve je počelo 2004. godine kada smo dobili poziv da dođemo na proslavu Nove godine u Zagrebu po julijanskom kalendaru. Od tada se ta saradnja samo produbljivala i širila i na polju sporta – podsetio je Petar Kuntić. – Na jednom od evropskih prvenstava u Nemačkoj kod Ližičkih Srba, gde smo videli da sprot afirmativno utiče na manjinsku zajednicu. To sam preneo Pupovcu, da  to može da bude nov način animiranja unutar zajednice, te smo odigrali utakmicu u Vukovaru. Sada želimo da budemo dobri domaćini i zato smo izabrali Tavankut kao kulturno-politički centar Hrata u Srbiji i nadam se da će se gosti osećati kao kod kuće. Nekoliko puta je dolazilo do odlaganja termina jer fudbaleri Srba iz Hrvatske ne dolaze samo iz  Vukovarsko-senjske i Osječko-baranjske županije već i sa prostora Like, Dalmacije, te je zbog puta najbolje da  se odigrada kada se završi prvenstvo u obe zemlje.

Predstavnici Hrvata kažu da će njihov tim biti hendikepiran jer u njemu neće biti pet najboljih igrača, koji imaju obaveze u svojim timovima.

- Kroz reprezentaciju je prošlo više od 100 igrača, igrali smo brojne turnire za nacionalne manjine, a očekuje nas i učešće na Svetskom prvenstvu. Podsećam da smo na prošlom bili finalisti – ističe Igor Budinčević.

Fudbalskoj utakmici pored političkih lidera, prisustvovaće i visoki zvaničnici nacionalnih fudbalskih saveza Srbije i Hrvatske, a očekuje se i direktan prenos iz Tavankuta na „Sport klubu 2“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

28
ffilozoff Odgovori
Sta je na meniju trece poluvreme? Janjetina,na raznju i pod sacem?
Petar
Pa šta i da jeste?
Bolje da se bavimo sportom i jedemo i pijemo zajedno, nego da ratujemo.
Da ti nije možda krivo?
Pauper Odgovori
Dobra ideja. Bolje da se takmicimo nego da ratujemo. Hrvati iz Srbije i Srbi iz Hrvatske osetili su svu tezinu nepravdi 90ih. Samo se oni mogu razumeti.
Bobes Odgovori
Hrvati u Srbiji su bolje tretirani nego Srbi u Hrvatskoj,to je fakat.
Dragan
Kako kome po zasluzi.(prst na celo)
Luka
Bolje su tretirani!? Hrvati uopšte nisu zastupljeni u Skupštini Srbije, dok Srbi u Hrvatskoj imaju garantiranih 3 mista. Na državnoj MTS kablovskoj ukinuli su sve hrvatske kanale, a ima kanala iz gomile drugih zemalja. Zanima me mogu li Srbi u Hrvatskoj gledat RTS na kablovskoj, kad Hrvati u Srbiji ne mogu HRT... Plus na sve to, mi smo uvik bili lojalni državi Srbiji, za razliku od Srba u Hrvatskoj. Nismo dizali nikakve pobune, balvane i ostalo. A mogli smo i mi vikat da smo ugroženi i dizat pobune kad smo masovno otpuštani sa posla, policije i državnih službi 1988. kad je MIlošević ukidao autonomiju Vojvodine i organizirao nacionalistička događanja naroda po Vojvodini. I šta nam je nagrada za to? Di je tu ravnopravnost? U svakom slučaju pozdržavam ovu utakmicu i sve što približava dvije zemlje i smanjuje napetosti. Nije lako ni Srbima u Hrvatskoj a ni nama u Srbiji.
I.S.
@Luka-Nekoliko kolega, sezonskih radnika u Supetru na Braču, sa svojom koleginicom idu sa posla u smeštaj. Među njih se zaleću razulareni huligani, 20 njih. Urlaju-Ko je ovde Srbin? I odmah počinju krvnički da ih tuku, šutaju ih na zemlji, koleginica leže preko kolege, da ga zaštiti, tuku i nju. Dvojica su Srbi iz Vukovara, državljani hrvatske, devojka i ostali su hrvati. Svi su dobili batine. I vatrogasac koji je pritrčao da pomogne.Takođe hrvat.
To se nije desilo 1991.To se desilo neki dan.
U hrvatskoj Srbin dobije batine na ulici, zamo zato što drugačije govori.
Ti momci su bili lojalni građani htvatske. Sezonski radnici u najvažnijoj privrednoj grani hrvatske.
Luka, jel tebe neko tuče na ulici u Subotici u Vojvodini u Srbiji kada čuje tvoj divan, tvoju ijekavicu?Dlaka ti sa glave ne fali.
Prošlo leto,takmičenje risara u Đurđinu, nose se hrvatski dresovi,niko ih pipnuo nije.
Gledala se utakmica hrvatske reprezentacije u Bunjevačkom kolu. Momak u Tompson majci,niko ga ne dira
Luka
I.S. pojedinacnih napada ce uvik bit. Pre neku godinu je bio napadnut neki Hrvat iz Sonte. Plus to sa torcidinim navijacima je komplciranije, u pitanju je tihi rat hrvatske vlade I dila torcidinih huligana. Ja više govorim o "pravim" pravima, zastupljenosti u državnim tilima, administraciji, itd Mada nije sve ni krivnja države Srbije. Nekad je u pitanju I lokalna hrvatska inertnost pa I strah boriti se za svoja prava, što se konačno menja poslednji godina. A šta se tiče jezika, bolje ni da ne počinjem, budimo iskreni, ljudi u javnosti ne smiju govorit bunjevacki ili hrvatski standard a da su lokalci. Takodjer tu nije samo krivnja jake antihrvatske atmosfere koja je počela posle izbora Nikolića za predsednika Srbije (danas su već svi zaboravili relativno normalne odnose sa Hrvatskom kad je Tadić bio predsednik, a u Hrvatskoj Josipović I Mesić) već nekad I preteranog straha lokalnih Hrvata da se ne pokazuju. Živ bio!
ACA
Ne znate Vi ( Dragan i Luka ) , kako je to kad u julu mesecu ( srpnju ) , šofer u autobusu iz Subotice za Tavankut uključi grejanje uz cerekanje i "obrezloženje" ~ da mi se Hrvatčići na posmrzavaju . Šta kažete , da to nije moguće ! U pravu ste to u autobusu ( tokom jula meseca ) za Tavankut , nije moguće . Dragane , rodila Vam mama prst i čelo ! Jedan je bio starac preko 80 od petoro izbeglica iz moje kuće . Krenuo autobusom iz Karlovca prema svom selu , da obađe ruševine i GAREŽ . Ostio sam , kad je polazio , da se vraćati neće .
I.S.
@Luka-ok, ako stvarno istinski veruješ da si ugrožen i proganjan u Subotici, Bačkoj, Vojvodini i Srbiji, ja te ne mogu ubediti u suprotno.
Sakrij se negde, naoružaj se, ukopaj se i čuvaj stražu. Nemoj raditi, zarađivati i privređivati, za sebe i svoje, nego sedi, kukaj i žali se da ti je loše jer te Srbi proganjaju.
Najviše se žali i kukaj Kolindi i ostatku sveta, možda stvarno budu došli da nas zle Srbe ovde u Subotici potamane, a tebi donesu dugo sanjanu slobodu.
Meni ne smetate, nemam ništa protiv vas. Samo mi je dosadna kuknjava. Ali eto, vi smatrate da ste ugroženi.
Sve najbolje, veliki pozdrav.
Objektivan Odgovori
Bravo!
DRAPO Odgovori
Zovite i momke iz Supetra na Braču !!!
ACA
@ DRAPO . Bravo !
RANKO-SRS Odgovori
Vrila je nasa krv
Bunjevac Odgovori
A di su Bunjevci u ovoj priči?
Šifra 028
Ajde budi realan i iskreno reci. Šta ti je pisalo kada si se rodio?Ili boljeovako...aj budni čobvik i lipo kaži. a šta ti očin pisalo kad si se rodjo?
Luka
Pa iće igrat sa Srbima iz Hrvatske. Odi pa navijaj za Bunjevce :)
Pravdoljub Odgovori
Nisam ljubitelj fudbala , no ipak rećiću da mi je drago zbog ovog susreta . Manimo se više i pominjanja politike, jer ista nikome nije ništa dobro donela osim bede i siromaštva. I jednima i drugima.
Drmr Odgovori
Eine kleine nazionalistische perverzion.
Objektivan Odgovori
Srbi u Hrvatskoj su bolje tretirani nego Hrvati u Srbiji.
I.S.
Na Braču pogotovo.
A i u Splitu. Onaj u Rijeci je umro.
E sad, ni Brač ni Split ni Rijeka nisu pretrpeli razaranja u ratu. Pa pada u vodu vaša tvrdnja da je ponašanje prema Srbima u hrvatskoj danas, posledica toga što su Srbi navodno uradili za vreme rata.
orki Odgovori
Imena ekipa ce biti ispisane cirilicom????
u inat svima Odgovori
@.. objektivan..... Dao bog ...............da malo zivis kao Srbi u hrvatskoj...... bar koji dan!!!
Objektivan
Pa ja nisam dizao balvan revoluciju,vec sam lojalalan drzavi Srbiji.Puno Srba uziva u Hr.sto su bili lojalni za vreme rata.Tako da bolje cuti!
I.S.
Nema ništa lepše nego kada Srbin ćuti, jel da?
Bila lojalna i ona dva Srbina iz Vukovara što su otišli da rade preko leta na Braču.
Zamalo ste ih pobili, samo zato što su pričali i to ekavicom.
Ali da su ćutali, verovatno ih ne bi tukli jel da?
Tako da najbolje da kako ti kažeš, ćutimo, ako nam je život u hrvatskoj mio.
Pera
Te balvane što spominješ, nisu iz čista mira stavili na put. Zato što im je bilo dobro od vas i zato što ste bili dobre komšije.
Njih su Srbi na puteve stavili da im u goste ne dođu Merčepovci i Glavaševci, koji su tih dana, pred početak rata, krstarili hrvatskom i ubijali Srbe.
Gospić, Pakrac, Sisak, Osijek, Vukovar, Zagrebački velesajam, samo su neka od mesta koja su obišli i gde su mučili i ubijali Srbe, pre nego što su im put preprečili balvani.
bunjevac Odgovori
Nemojte pustiti Mirka na stadion, jer on kakije, može vas posvađati sa uvaženim gostima.
Njemu su svojevremeno zabranili ulaz i u Bunjevačko kolo - Sombor.
Uvek u pravu Odgovori
Interesuje me ko je mogao ovakvu glupost da organizuje a kad se već organizuje treba postaviti Luku za kapetana ugrožene momčadi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.