Komentara: 28
Pregleda: 5307

Tavankut domaćin prijateljske utakmice između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

12.06.2019. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
Na fudbalskom stadionu u Tavankutu u subotu u 18 časova odigraće se prijateljska fudbalska utakmica između reprezentacija manjina - Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.
Tavankut domaćin prijateljske utakmice između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Meč u Tavankutu je revanš od pre tri godine, kada se ista prijateljska utakmica odigrala na stadionu „Sloboda“ u Vukovaru i koja je završena rezultatom 4:0 u korist hrvatske nacionalne manjine iz Srbije. Iako se očekuje zanimljiv duel, rezultat je u drugom planu. Važniji od njega je poruka dobrosusedkih odnosa koju predstavnici manjinskih zajednica obe zemlje žele da pošalju.

- U poseti će biti i Milorad Pupovac,  koji će posetiti Demokratski savez Hrvata Vojvodine i Hrvatsko nacionalno veće,  gradonačelnika Bogdana Labana kao i predstavnike izbeglih Srba. Na ovaj način predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji žele da pošalju jasnu poruku da žele da budu konkstruktivan most u poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa. Svesni smo svih složenosti i okolnosti, ali imamo zrelost i odgovornost da u okviru svojih mogućnosti pošaljemo poruke – poručio je Tomislav Žigmanov, lider DSHV-a. – Želimo da pozitivno doprinesemo razvoju hrvatsko-srpskih odnosa, kao i odnosa između dve republike. Da pokažemo da se manjine izdižu iznad napetosti i odsustva nekih drugih komunikacija.

Ovaj sportski događaj je poprimio mnogo šire dimenzije od samog takmičenja u fudbalu i rezultata koji će biti na kraju utakmice.

- Sve je počelo 2004. godine kada smo dobili poziv da dođemo na proslavu Nove godine u Zagrebu po julijanskom kalendaru. Od tada se ta saradnja samo produbljivala i širila i na polju sporta – podsetio je Petar Kuntić. – Na jednom od evropskih prvenstava u Nemačkoj kod Ližičkih Srba, gde smo videli da sprot afirmativno utiče na manjinsku zajednicu. To sam preneo Pupovcu, da  to može da bude nov način animiranja unutar zajednice, te smo odigrali utakmicu u Vukovaru. Sada želimo da budemo dobri domaćini i zato smo izabrali Tavankut kao kulturno-politički centar Hrata u Srbiji i nadam se da će se gosti osećati kao kod kuće. Nekoliko puta je dolazilo do odlaganja termina jer fudbaleri Srba iz Hrvatske ne dolaze samo iz  Vukovarsko-senjske i Osječko-baranjske županije već i sa prostora Like, Dalmacije, te je zbog puta najbolje da  se odigrada kada se završi prvenstvo u obe zemlje.

Predstavnici Hrvata kažu da će njihov tim biti hendikepiran jer u njemu neće biti pet najboljih igrača, koji imaju obaveze u svojim timovima.

- Kroz reprezentaciju je prošlo više od 100 igrača, igrali smo brojne turnire za nacionalne manjine, a očekuje nas i učešće na Svetskom prvenstvu. Podsećam da smo na prošlom bili finalisti – ističe Igor Budinčević.

Fudbalskoj utakmici pored političkih lidera, prisustvovaće i visoki zvaničnici nacionalnih fudbalskih saveza Srbije i Hrvatske, a očekuje se i direktan prenos iz Tavankuta na „Sport klubu 2“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 5307
Povezane teme

hrvatska nacionalna manjina

prijateljski meč

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.