Komentara: 2
Pregleda: 4870

"Talenat na dar" - Davor Dulić, student Visoke tehničke škole strukovnih studija

03.12.2018. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Serijal "Obrazovanjem do željene karijere" nastavljamo sa Davorom Dulićem, studentom druge godine Visoke tehničke škole strukovnih studija, na smeru Mašinstvo - Razvoj proizvoda, koji od srednje škole radi u struci. Sa njim smo razgovarali o tome kako uspeva da uskladi učenje i posao, o značaju prakse, ali i o tome da li vidi svoju budućnost u našoj zemlji.
"Talenat na dar" - Davor Dulić, student Visoke tehničke škole strukovnih studija

Za svet mašinstva, Davor Dulić se zainteresovao još u dečačkom dobu, kada je uz oca naučio osnove ove složene struke, da bi u želji da nauči mnogo više, upisao smer Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje u Tehničkoj školi "Ivan Sarić". Već u prvoj godini srednje škole, pokazao je zavidan nivo znanja, zbog čega je dobio stipendiju i mogućnost da se preko raspusta usavršava i radi u jednoj subotičkoj firmi. Pruženu priliku, Davor je rado prihvatio i gotovo svako leto provodio je u radionici, stičući pored dobro savladane teorije, neophodno praktično znanje.

- U prvoj godini sam se upoznao sa mašinama, dok sam u drugoj radio na nekim projektima koje smo u školi učili tek na četvrtoj godini, tako da sam već u drugoj godini završio svoj maturski rad. Na taj posao nisam gledao kao na obavezu, jer ako nešto volim, onda ću se truditi da naučim što više i što bolje mogu - priča Davor.

Shvatajući važnost visokog obrazovanja, Davor je odlučio da nakon srednje škole upiše Visoku tehničku školu strukovnih studija, gde takođe izučava mašinstvo, na modulu Razvoj proizvoda. Međutim, kako je mnoštvo stručnih predmeta savladao u Tehničkoj školi, nije imao obavezu da pohađa neka od predavanja, te je slobodno vreme želeo da iskoristi za sticanje novih veština.

- Prva godina studija je bila uvodna, naprosto zbog toga što mnogi studenti, koji su završili gimnaziju ili bilo koju drugu školu, tek treba da se upoznaju sa osnovama mašinstva i uđu u gradivo. Za mene je to bilo ponavljanje već naučenog, te sam želeo da pronađem redovan i ozbiljan posao. Uspeo sam da se zaposlim u firmi K.D.M. na početku druge godine i za sada veoma uspešno usklađujem vreme rada i vreme učenja. Tamo se bavim jednom drugom granom mašinstva, a to je termodinamika, odnosno poslovima koji su u vezi sa grejanjem, ventilacijom, klimatizacijom prostorija i slično. U tome nisam bio mnogo stručan, jer sam do sada imao samo jedan opširan predmet koji se bavio termodinamikom, ali sam za ova tri meseca, koliko radim, uspeo da savladam ono najvažnije i tek sada vidim koliko ima caka i ustupaka u odnosu na teoriju - objašnjava naš sagovornik.

Zbog toga je Davoru na prvom mestu praksa, jer smatra da se bez iskustvenog rada, teorija ne može u potpunosti savladati, a još teže preneti učenicima, studentima ili zaposlenima.

- Nedavno sam imao prilike da prisustvujem jednom predavanju, na kojem je bilo reči o tome kako mnoge škole nemaju kadrove koji su prošli praksu, već su se odmah po završetku fakulteta zaposlili i počeli da predaju đacima. To je počelo da predstavlja ogroman problem, jer profesori dođu na čas i čitaju iz knjige, umesto da objasne suštinu gradiva. Na svu sreću, Visoka škola ima dosta profesora koji su prošli praksu i po 30 godina radili u struci i onda znaju da objasne gradivo i to ume da bude veoma poučno. Kažu "u teoriji možete uzeti ovaj koeficijent da biste izračunali to i to, dok ćete se u praksi susresti s mnoštvom primera gde to nećete moći da učinite iz tih i tih razloga, pogotovo kada je ljudski život u pitanju". Zato je za mene praksa broj jedan - ističe Davor.

"Talenat na dar" - Davor Dulić, student Visoke tehničke škole strukovnih studija

Za nešto manje od dve godine, Davor će steci diplomu i inženjersko zvanje, a samim time i otvoren put ka poslovima u ovoj veoma traženoj struci i u inostranstvu. Ipak, kako ističe, za njega je odlazak u neku drugu državu poslednja opcija.

- Nisam toliko stručan sa stranim jezicima, više sam stručan sa brojevima, pa me to automatski ne vuče napolje, ali i da znam jezike, radije bih ostao, jer smatram da sa diplomom mogu da pronađem dobro plaćen posao u struci, od kojeg ću svojoj porodici moći da priuštim pristojan život - zaključuje naš sagovornik.

* Objavljeni članak je deo projekta "Talenat na dar" koji se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama koji je sufinansirao projekat. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4870
Povezane teme

studenti subotica

visoka tehnička škola strukovnih studija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.