Komentara: 1
Pregleda: 3177

"Talenat na dar" - Danilo Vukas, student Pravnog fakulteta

28.11.2018. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Serijal "Obrazovanjem do željene karijere" nastavljamo sa Danilom Vukasom, studentom treće godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Subotici, stipendistom i najboljim studentom generacije.
"Talenat na dar" - Danilo Vukas, student Pravnog fakulteta

Za razliku od većine maturanata koji, u potrazi za željenim obrazovnim profilom i budućom profesijom, najčešće odlaze na studije u Novi Sad ili Beograd, Danilo Vukas je želeo da ostane u Subotici i ovde pokuša da pronađe zanimanje kojim će se baviti. Kako je završio društveno-jezički smer u Gimnaziji "Svetozar Marković", odlučio je da upiše Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, a nakon tri godine studija, ne samo da se pronašao u pravničkom pozivu, već je poneo stipendiju i zvanje najboljeg studenta u generaciji.

- Najviše me je privuklo građansko pravo, pogotovo deo koji se odnosi na obligacije i ugovore. Kada se pogleda statistički, mislim da se dnevno mnogo više poslovnih ugovora sklopi, nego što se dogodi krivičnih dela u našem gradu, te je ovo oblast u kojoj ima najviše posla za pravnike. S druge strane, privlači me i krivično pravo, naročito deo koji se odnosi na krivična dela protiv privrede, za koja smatram da su jedna od većih boljki našeg sistema. Subotica je većinski privredno područje, a opet imamo veoma malo podignutih optužnica koje su u vezi sa krivičnim delima protiv privrede - priča Danilo.

"Talenat na dar" - Danilo Vukas, student Pravnog fakulteta

Osim za teorijski deo pravnih nauka, Danilo je zainteresovan za praktičan rad, te je do sada uzimao učešće na takmičenjima u besedništvu, posećivao i slušao stručna predavanja, te pratio suđenja na koja je studente Pravnog fakulteta vodila sutkinja Ljiljana Boškov. Do završetka studija, očekuje ga i studentska praksa, za koju ističe da ima višestruku korist.

- Prihvatio bih svaki vid prakse, jer osim što će nam umogome pomoći da shvatimo suštinu profesije, smatram i da bi svaki pravnik trebalo da se okuša na svakoj strani prava, odnosno da se nađe u sudnici, da bude na strani tužioca, na strani branioca, ali i na strani sudije. Mislim da je to od višestruke koristi za nas mlade, koje tek čekaju pripravnički dani, da ovo vreme iskoristimo najbolje što možemo i prođemo kroz sve institucije i položaje krivičnog postupka - ističe naš sagovornik.

"Talenat na dar" - Danilo Vukas, student Pravnog fakulteta

Nakon završetka osnovnih, Danilo planira da upiše master studije, pri čemu razmatra mogućnost studiranja u inostranstvu, s obzirom na to da fakultet ima dobru saradnju sa univerzitetima u drugim državama. Takođe, ne krije da bi jednoga dana voleo da postane docent, ali i da sebi stvori posao od kojeg će moći pristojno da živi.

- Istinski živim u sadašnjem vremenu, stoga ne razmišljam mnogo o dalekoj budućnosti, ali moja želja je da ne radim u državnoj službi. Iskreno, ne bih voleo da budem u tužilaštvu ili sudu, više bih voleo da stvorim nešto za sebe, odnosno da radim kao advokat ili možda čak kao pravnik u nekom privatnom preduzeću ili pravnom licu. Kada su u pitanju postdiplomske studije, uradio bih to zbog sopstvenog priznanja, jer smatram da što se više usavršavamo, više znamo, vredimo i više mogućnosti nam se otvara, a jedna od njih je i bavljanje akademskim radom, što mislim da bih rado prihvatio - poručuje Danilo.

"Talenat na dar" - Danilo Vukas, student Pravnog fakulteta

* Objavljeni članak je deo projekta "Talenat na dar" koji se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama koji je sufinansirao projekat. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3177
Povezane teme

studenti subotica

pravni fakultet

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.