Komentara: 2
Pregleda: 4562

Takmičenje risara u Gornjem Verušiću

14.07.2012. u 17:41h
Izvor: RTV Yueco
Na salašu Martina Gabrića u Gorenjem Verušiću danas je održana tradicionalna manifestacija takmičenje risara u okviru Dužijance 2012. Osim risara koji su se takmičili u košenju žita, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici subotičke lokalne samouprave, ali i predstavnici Republike Hrvatske. Od 30 parova risara, koliko se takmičilo, pobedili si Stipan Kujundžić i Ruža Juhas iz Subotice.
Takmičenje risara u Gornjem Verušiću

Članovi organizacionog i upravnog odbora Dužijance, predstavnici grada Subotica, na čelu sa gradonačelnikom Modestom Dulićem, kao i predstavnici Republike Hrvatske došli su na kočijama na njivu, kao što je to nekada i bio običaj kada se obavljala kosidba žita. Sve goste dočekao je domaćin Martin Gabrić kojim im je poželeo dobrodošlicu.

Doručak je za mnoge bio najslađi i najomiljeniji deo na ovoj manifestaciji. Nakon doručka, zamenik gradonačelnika Subotice Blaško Stantić, tradicionalnim zvonom, označio je početak takmičenja risara. Učestvovalo je 30 parova risara iz Vojvodine, Mađarske, Hrvatske i Bosne Hercegovine. Domaćin je za risare ostavio 2.5 lanca nepokošenog žita, što je trebalo da pokositi.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić istakao je da ova manifestacija svojim postojanjem budi setu kod onih starijih koji su nekada zaista ovako radili na njivi, ali i omogućava mladima da osete težinu ovoga posla. Ovo je bio zahtevan posao, ne samo za porodice koje su živele od poljoprivrede nego i za druge, jer je konačan prozivod bio hleb, kojim se svi hranimo. Pobednici takmičenja su risarski par Stipan Kujundžić i Ruža Juhas, isto kao i prošle godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4562
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

takmičenje risara

risari

dužijanca 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.