Komentara: 0
Pregleda: 2730

Tajna čitanja lektire

08.11.2008. u 20:34h
<p>Seminar "Tajna čitanja lektire" održan je i u na&scaron;em gradu u Osnovnoj &scaron;koli "Grof Sečenji I&scaron;tvan". Na njemu su prisustvovali brojni nastavnici srpskog jezika i književnosti kao i učitelji,jer problem čitanja se kod dece javlja već u najranijem uzrastu.</p>

Na seminaru se isticao značaj knjige za decu,čule su se razne anegdode koje će biti od velike pomoći za nastavnike. Inicijator seminara je izdavačka kuća "Nova škola". Tatjana Parag je učiteljica već osamnaest godina. Mnoge generacije je učila i često se dešavalo da je imala problema sa decom,jer nisu čitala lektire. Pokušavala je raznim metodičkim vežbama da približi knjigu i pisane reči đacima,međutim nije uvek imala uspeha. Seminar joj pruža neke nove ideje koje će primeniti u nastavi radi rešavanja problema čitanja. Svet u kome živimo obeleženo je vizuelnim medijima. Školarci nemaju interesovanja niti volju da se posvete knjizi,koja pretstavlja duh čovečanstva. Prosvetni radnici su suočeni sa krizom čitanja stoga akcenat moraju da stave na motivaciju. Deca treba da se motivišu da čitaju i to kritički,da razmišljaju,budu aktivni i osete čitalačko zadovoljstvo. Seminar je u katalogu Ministarstva prosvete i Zavoda za unapređivanje obrazovanja,do sada je pomenuti održan u Novom Sadu,Sremskoj Mitrovici i Novoj Pazovi. Interesovanje je u svima gradovima bilo veliko jer se mnoge ideje mogu primeniti u nastavi. Organizuju se i razna predavanja i radionice na temu "Lektira između teorije i prakse" gde nastavnici razmenjuju iskustva koja su se pokazala kao uspešna.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2730
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.