Komentara: 0
Pregleda: 2511

SVM okupio gotovo sve političare

16.06.2009. u 21:16h
Izvor: Politika Online
<p>Umesto uobičajene razmene protokolarnih pozdrava i kulturno-umetničkog programa svečana akademija, kojom je Savez vojvođanskih Mađara obeležio 15 godina postojanja, pretvorila se u prvorazredan politički događaj.</p>
SVM okupio gotovo sve političare

Celokupan državni vrh, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem na čelu i predsednicom skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, predsednici ili najviši predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka, kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj, došli su u subotu uveče na Letnju pozornicu na Paliću na skup koji je trajao gotovo puna tri časa.

Među visokim gostima ipak najveće iznenađenje izazvao je Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke, koji je prvi put tokom svog političkog delovanja bio pozvan i došao na neki skup SVM-a. Ono što kamere možda nisu zabeležile jeste da je Nikolić morao nešto ranije da napusti Svečanu akademiju, a duž amfiteatra Letnje pozornice ispratio ga je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, koga je Nikolić zagrlio.

Kako „Politika" nezvanično saznaje Tomislav Nikolić neko vreme ima dobre kontakte sa pojedincima iz vrha SVM-a te je, nakon što je formirao novu stranku, procenjeno da je došao trenutak da se politički dijalog uspostavi i sa njim i njegovom partijom.

„Smatramo da je to politički celishodan potez jer je SNS druga po veličini partija u Srbiji i dugoročni je interes SVM-a da ima normalnu komunikaciju sa najvažnijim akterima političkog života Srbije", kaže Pastor za „Politiku". Lider SVM-a, takođe, ocenjuje da po porukama koje su se čule za govornicom, po načinu na koji su se gosti obraćali jedni drugima nije neskromno tvrditi da je skup na Paliću prevazišao okvire obeležavanja partijskog jubileja.

Dolazak na Palić, kako „Politika" saznaje, lideri najveće stranke na vlasti i trenutno najjače opozicione partije iskoristili za razgovor, a pretpostavlja se da su tema bili izbori u beogradskim opštinama. Međutim, Pastor je za „Politiku" izbegao da potvrdi da je bilo razgovora između Tadića i Nikolića dodavši da „nije trenutak sada o svemu da se govori".

I dok je pažnja javnosti bila uprta na listu političara koji su došli da čestitaju SVM-u 15 godina postojanja, novinari su primetili da su izostali oni za koje se očekivalo da su višegodišnji politički saborci. Tako nije bilo predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine ni G17 plus. „Zbog obaveza nisam stigao na svečano obeležavanje godišnjice G17 plus, i vidim da smo tu mi mogli doprineti njihovom nedolasku, ali mi je izostanak LSV-a enigma", kaže Pastor.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2511
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.