Komentara: 17
Pregleda: 3915

SVM: Od 17. marta kreću reforme

24.02.2014. u 13:21h
Izvor: Magyar Szó
Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u petak je na Makovoj sednici održao zbor građana gde su bili prisutni eminentni članovi stranke: republički poslanik Laslo Varga, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, odnosno Oskar Senaši, Bea Šarčević i Laslo Čikoš. Političari su govorili a važnosti izbora, odnosno o programu SVM-a.
SVM: Od 17. marta kreću reforme

Laslo Varga je objasnio prisutnima zbog čega su raspisani vanredni izbori.

„Jedan od razloga je političke prirode i vezuje se za Srpsku naprednu stranku: u protekle dve godine je ova partija toliko ojačala da je jednostavno bilo neodrživo stanje u kojem premijer nije iz najjače partije. Drugi od razloga je da je Srbija stigla do tačke gde se više ne može čekati, gde mora odlučiti šta se treba menjati i u kom pravcu. Prvenstveno je potrebno reformisati velike strukture koje od 2000. godine nije smeo niko dotaći. Ubeđeni smo da će 17. marta nova vlada početi sa reformama u oblasti penzionog, zdravstvenog, školskog sistema – znači onih struktura čije dovođenje u ređ neće doneti popularnost, ali bez kojih reformi bi država vrlo brzo pala u stečaj“ – objašnjava Varga.

"Za SVM je od ključne važnosti broj mandata koje će osvojiti: mišljenja je da je i za vojvođanske Mađare i za stranku bitno da mandate osvoje sa tolikom podrškom koliko je potrebno da mogu uspešno predstavljati interese Mađara kad počnu reforme. „Cilj SVM-a je da bude deo vladajuće većine“ – naglasio je Varga, dodajući: još ne znaju da li će imati neke pozicije u vladajućoj strukturi. „Ne želimo ministarstva, ne želimo potpredsedničko mesto u vladi. Cilj nam je da imamo uticaj na izvršnu vlast, a svakako bismo želeli učestvovati u radu fonda za kapitalna ulaganja".

U vezi programa SVM-a Varga je izjavio: stranka ima svoj stav u vezi svih važnih pitanja, ali pokušava da se drži realnosti i da se bavi pitanjima čije bi rešavanje moglo savisiti od partije. Misli se prvenstveno na, za vojvođanske Mađare važna pitanja kao što su evropske integracije, odnosno da se onemogući da od 2017 godine građani Evropske unije slobodno kupuju poljoprivredno zemljište. SVM takođe zahteva da budu sankcionisane krađe i u slučajevima kada šteta iznosi manje od 5000 dinara.

SVM planira da posle izbora počne sa realizacijom programa koji se tiče razvoja privrede čiji je cilj da pomogne malim preduzećima. Stranka planira i da uvede starateljsku službu koja bi se bavila socijalnim pitanjima. Ova bi služba na selima, na salašima i u prigradskim naseljima pomagala starim, onemoćalim osobama odnosno osiromašenim porodicama.

"U okviru zajednice je primetan osećaj beznadežnosti, ali se mađarska zajednica baš zato održala ovako dugo jer je imala nacionalnu svest i odlučnost da ovu zajednicu sačuva. „Zajednica koja se bori, koja ima viziju i koja pomaže pojedinim članovima je snažna zajednica. U Subotici su nas već otpisali, i Mađare, i SVM, i mada nije bilo jednostavno izboriti se sa tim, SVM je opet u odlučujućoj političkoj ulozi“ – naglasio je gradonačelnik, ističući: grad nema snage da sam izgradi Narodno pozorište i druge velike infrastrukturne projekte i zbog toga je važno da SVM ima što veću snagu u parlamentu jer se time meri i uticaj jedne stranke." - izjavio je Jene Maglai, član SVM i gradonačenik Subotice.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 17
Pregleda: 3915
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.