• Pregleda: 3530

SVM: Od 17. marta kreću reforme

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u petak je na Makovoj sednici održao zbor građana gde su bili prisutni eminentni članovi stranke: republički poslanik Laslo Varga, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, odnosno Oskar Senaši, Bea Šarčević i Laslo Čikoš. Političari su govorili a važnosti izbora, odnosno o programu SVM-a.
SVM: Od 17. marta kreću reforme

Laslo Varga je objasnio prisutnima zbog čega su raspisani vanredni izbori.

„Jedan od razloga je političke prirode i vezuje se za Srpsku naprednu stranku: u protekle dve godine je ova partija toliko ojačala da je jednostavno bilo neodrživo stanje u kojem premijer nije iz najjače partije. Drugi od razloga je da je Srbija stigla do tačke gde se više ne može čekati, gde mora odlučiti šta se treba menjati i u kom pravcu. Prvenstveno je potrebno reformisati velike strukture koje od 2000. godine nije smeo niko dotaći. Ubeđeni smo da će 17. marta nova vlada početi sa reformama u oblasti penzionog, zdravstvenog, školskog sistema – znači onih struktura čije dovođenje u ređ neće doneti popularnost, ali bez kojih reformi bi država vrlo brzo pala u stečaj“ – objašnjava Varga.

"Za SVM je od ključne važnosti broj mandata koje će osvojiti: mišljenja je da je i za vojvođanske Mađare i za stranku bitno da mandate osvoje sa tolikom podrškom koliko je potrebno da mogu uspešno predstavljati interese Mađara kad počnu reforme. „Cilj SVM-a je da bude deo vladajuće većine“ – naglasio je Varga, dodajući: još ne znaju da li će imati neke pozicije u vladajućoj strukturi. „Ne želimo ministarstva, ne želimo potpredsedničko mesto u vladi. Cilj nam je da imamo uticaj na izvršnu vlast, a svakako bismo želeli učestvovati u radu fonda za kapitalna ulaganja".

U vezi programa SVM-a Varga je izjavio: stranka ima svoj stav u vezi svih važnih pitanja, ali pokušava da se drži realnosti i da se bavi pitanjima čije bi rešavanje moglo savisiti od partije. Misli se prvenstveno na, za vojvođanske Mađare važna pitanja kao što su evropske integracije, odnosno da se onemogući da od 2017 godine građani Evropske unije slobodno kupuju poljoprivredno zemljište. SVM takođe zahteva da budu sankcionisane krađe i u slučajevima kada šteta iznosi manje od 5000 dinara.

SVM planira da posle izbora počne sa realizacijom programa koji se tiče razvoja privrede čiji je cilj da pomogne malim preduzećima. Stranka planira i da uvede starateljsku službu koja bi se bavila socijalnim pitanjima. Ova bi služba na selima, na salašima i u prigradskim naseljima pomagala starim, onemoćalim osobama odnosno osiromašenim porodicama.

"U okviru zajednice je primetan osećaj beznadežnosti, ali se mađarska zajednica baš zato održala ovako dugo jer je imala nacionalnu svest i odlučnost da ovu zajednicu sačuva. „Zajednica koja se bori, koja ima viziju i koja pomaže pojedinim članovima je snažna zajednica. U Subotici su nas već otpisali, i Mađare, i SVM, i mada nije bilo jednostavno izboriti se sa tim, SVM je opet u odlučujućoj političkoj ulozi“ – naglasio je gradonačelnik, ističući: grad nema snage da sam izgradi Narodno pozorište i druge velike infrastrukturne projekte i zbog toga je važno da SVM ima što veću snagu u parlamentu jer se time meri i uticaj jedne stranke." - izjavio je Jene Maglai, član SVM i gradonačenik Subotice.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

17
Hajnalka Odgovori
Ako u reforme budete isli u koliciju sa ovakvima iz LSV-a, predsednikom Draganom Andricem, tesko nama nacionalnim manjinama. Nekada stiti Radovana Karadzica, nekada nacionalne manjnine, zavisi za sta mu kada odgovara.
Always Ultra Odgovori
Bezveze. Da nije opstepoznato da je VMS jedan od glavnih krivaca za opstu propast grada - delovi saopstenja bi zvucali blisko razumu.
Grad nema snage (a ni volje pre svega) ni da krpi rupe po glavnim ulicama. Od toga su trebali da podju u svojem "proumljujucem" saopstenju. Priznanje kapitulacije i potpune nesposobnosti za koje ocekuju nagradu na izborima ! Verovatno im sve to nece biti smetnja da namecu svoje direktore u mrtvace od preduzeca !

Lazna katarza stetocinske stranke - lazno pokajanje...nista vise od toga !
Paja Patak Odgovori
SVM će se iznenaditi kad ne budu dobili toliko glasova,koliko misle da će dobiti. Oni nisu više stranka koja brani interese mađarske nacionalne zajednice.Više se brinu za svoju egzistenciju,pa zato žele da budu deo vlasti.Čelnici SVM-a su među najbogatijim političarima u Srbiji,to je sigurno.
Vesko Odgovori
Vi ste vase ranije a i sada pokazali,da vam je samo stalo do vlasti.Kao da nista dosta pozaposljavali
vasih kadrova i upropastili preduzeca na celu sa bivsim vasim predsednikom i pocasnim građaninom.
dva puta na isti fazon Odgovori
"SVM planira da posle izbora počne sa realizacijom programa koji se tiče razvoja privrede čiji je cilj da pomogne malim preduzećima."

Da li to PONOVO misle da urade već po dobro razrađenoj metodologiji još iz doba kada je Pastor Ištvan bio pokrajinski ministar za privredu i kada je milione para iz pokrajinskih budžeta preusmerio u Biznis Inkubator Ildiki Zedi radi kobajagi proširenja i otvaranja novih pogona kao što je bio slučaj sa Magic Food firmom izvesnog doktora Eros Ištvana http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/details/EnterpriseBusinessName/1319490?code=05A1289F9199DAE89FDC85C7DFFFDA19E17C2F17 za koju su potrošeni ( razdeljeni ) silni milioni a od firme ni traga ni glasa a magične čokoladice su zaista bile magične kada su netragom nestale ali je ostalo pitanje za šta su zapravo poslužili ti milioni koje je Ištvan Pastor prebacio Ildiko Zodi ?

http://www.subotica.info/2007/12/17/cokolada-za-mrsavljenje

http://www.ekapija.com/website/sr/page/144211/Dijetetska-%C4%8Dokolada-iz-Subotice-Dr-Eres-Magic-Food-otvorio-proizvodni-pogon-u-okviru-Poslovnog-inkubatora

http://www.subotica.info/2008/10/21/svecano-otvoren-novi-deo-bis-0

http://www.bis-su.rs/press/otvoren-novi-pogon-u-poslovnom-inkubatoru
SRobert Odgovori
A jesu li razmatrali i efikasnost rada njihovih direktorki u Regionalnoj Deponiji i Biznis Inkubatoru, Adreje Kikić i Ildiko Zodi, koje su netom po završetku školovanja odmah za prvo radno mesto u životu dobile direktorske funkcije a od njihovog rada nema nikakvog efekta ( ako izuzmemo njihove sopstvene džepove ) .... nit se deponija završava a grad će uskoro biti zatrpan đubretom, niti privreda cveta i smanjuje se broj nezaposlenih otvaranjem novih radnih mesta množenjem malih firmi u Biznis Inkubatoru ?!
styx Odgovori
posle zutih,nece biti tesko uraditi neke stvari u gradu,jer sve je vise od O.Makar samo da kradje eliminisu,vec su uradili nesto.A ko je koliko bogat.....nesto slabo citam po novinama,o SVM.-u.
Milka Odgovori
Rukovodeci kadar iz porodicnog okruzenja zaposljava SVM.
ffilozoff Odgovori
#dva puta na isti fazon-SVAKA CAST,na komentaru!!! Da nije nacionalna partija za svm nebi niko glasao!!! TO je interesna partija koja nikad nista nije uradila za grad SUBOTICU!!! Ustvari lazem, pokrali su sve,unistili centar, preduzeca, podelili zemljiste,firme(minerva),pumpe(Mol) Njihov "pocasni'clan je poceo od Zorke,Azotare.. Kucera srusio pozoriste Maglai vec dugo na vlasti a jos resava tehnicke stvari,spor,nesposoban...DNO-DNA!!!!!
emkimke Odgovori
Prodane duse zarad malo vlasti i fotelja.
los Odgovori
Opet ovaj Vesko i ffilozoff.!!!! Radeli oni išta ili samo dangube po internetu. Motike u ruke.
uvek u pravu Odgovori
Pošto manjinama ništa ne fali i treba da štiti Radovana Karadžića.
styx Odgovori
videli smo i vas zutaci.....onako jako sposobne.Nekada je pametnije cutati.
Ruza Odgovori
@uvek u pravu,ali sto onda stiti interese Canka? Oboji se u svoju boju gospodin Andric i stiti Radovana i Mladica, a ne da se sakriva u nase boje, boje nacionalnih manjina i stiti Radovana i Mladica kada ode kuci i sa svojim drugarima. Nemam nista protiv da pokazuje javno svoj stav kakav je. Ovo je licemerstvo za rad licnih sitnih interesa.
Vesko Odgovori
@ los,kad si ti zadnju put radio nesto sa motikom?Inace nije mi nepoznata mozika,znam da ce mi
trebati na prolece,kao i grabljice i asov.Nesto radim za svoje potrebe radim,ali ne zaradim,kao
i ogromna vecina.I sta sada,treba da sve podrzavam i da im aplaudiram?Sam znas da su najbolje
moze zaradti bez motike,pa i oni koji su pokupovali poljop. kombinate nisu ni znali sta je motika.
titov omladinac Odgovori
Ni jedan se još nije oglasio drugačijim predlogom: UKIDANJE IMUNITETA, SMANJENJE BROJA NARODNIH POSLANIKA (dosta bi ih bilo i pola), BESPLATNE AUTOBUSKE I VOZNE KARTE ZA NJIH, i unošenje novog krivičnog dela u KZ: trgovina uticajem.
ffilozzoff Odgovori
#los,cim pratis nas,znaci da i ti nista NE RADIS!!! Pa zar nisi shvatio ja i dajem komentare-ARGUMENT-da se takvi kao ti "pale" i edukuju!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.