Komentara: 54
Pregleda: 6579

SVM može sa SNS i SPS, suština je bolji život građana i razvoj grada

01.10.2012. u 12:39h
Izvor: Magyar Szó
Ne želimo da prekomponujemo na silu ili donosimo odluke ishitreno, postoje određeni pregovori, ali još uvek nemamo ništa konkretno - izjavio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. Ova izjava se odnosi na učešće SVM-a u Republičkoj vlasti i koalicijama u lokalnom okruženju.
SVM može sa SNS i SPS, suština je bolji život građana i razvoj grada

"Za Savez vojvođanskih Mađara prvenstveno stanovište nije kojoj je političkjoj partiji i političkom bloku saveznik, nego na koji način može da ostvaruje interese vojvođanske mađarske zajednice" – izjavio je predsednik SVM-a Ištvan Pastor povodom nedavnog stranačkog skupa u Kanjiži, na kojem je u širem sastavu tragano za odgovorom na pitanje da li, nasuprot dosadašnjoj praksi, a prilagođavajući se promenama koje su nastupile, SVM može i da li sme da na lokalnom nivou stupi u koaliciju sa onim snagama koje su u protekle dve decenije bile na drugoj strani političke razdelnice, prvenstveno sa Srpskom naprednom strankom.

Nema nasilnog prekomponovanja

– Trebalo je sa tabua skinuti pokrov i na tom skupu smo skinuli pokrov i zajednički ocenili situaciju – rekao je Pastor i dodao da osnovni pristup podrazumeva i da „SVM nigde ne želi da sruši ranije uspostavljene vlasti na lokalnom nivou“. On je u intervjuu za „Mađar so“, međutim, naveo i da bi SVM, u slučaju sporazuma sa vladajućom koalicijom koji je za tu stranku prihvatljiv, mogao da preispita svoju sadašnju poziciju u republičkoj vlasti.

Bez većih razlika, nije isključeno usaglašavanje stavova

Upitan za ocenu da li su naprednjaci sada zaista „postali dobri momci“ koji bi dali prostora zastupanju mađarskih interesa, Pastor je odvratio da je ono čemu bi naprednjaci dali prostora jedino pitanje sporazuma. – U principu ne vidim veće razlike. Ne radi se o teoretskom, već o praktičnom pitanju, o tome o čemu možemo da se sporazumemo. Recimo, možemo li se sporazumeti o tome da uspemo da se zakonskim izmenama eliminišu postojeće suprotnosti između Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona o kulturi. Ili, možemo li se sporazumeti o tome da, u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, dobijemo osnivačka prava u određenim osnovnim školama. O takvim praktičnim pitanjima se dakle radi. I, da, zamislivo je da o tim temama dođe do sporazuma – kazao je Pastor.

Nije isključeno ni delovanje u okviru pozicije na Republičkom nivou

Na pitanje nije li, ukoliko je zastupanje interesa najvažnije, bilo sa tog stanovišta bolje da je SVM prihvatio poziv socijalista i naprednjaka da učestvuje u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, Pastor je podsetio da je postojao politički stateški sporazum između Demokratske stranke i SVM-a. –Ni socijalisti, ni naprednjaci nisu tražili da izlistamo naše političke zamisli. Da su to uradili, mogli smo da kažemo da SVM sa stanovišta Nacionalnog saveta Mađara, otvaranja radnih mesta, infrastrukturnog razvoja ili crkvene imovine želi to i to, a o ostvarivanju toga mogli smo da potpišemo i jedan sporazum i onda bi se tada stvari sasvim drugačije odvijale. To, međutim, našoj stranci nisu ponudili. Ukoliko to ipak učine, onda ćemo sesti za pregovarački sto, predati našu listu i dogovarati se. Ukoliko bi mogući sporazum bio prihvatljiv za SVM, onda bi preispitali našu sadašnju poziciju u republičkoj vlasti. SVM i inače vodi politiku kao konstruktivna opozicija , ukoliko se nešto poklapa sa našim zamislima, onda mi to i podržavamo – rekao je Pastor.

Kako ćete objasniti mađarskim biračima potencijalnu saradnju sa "bivšim radikalima"? Pastor: Objasnićemo im, razumeće.

Pod pretpostavkom da bi SVM zaista stupio u koaliciju sa naprednjacima u određenim lokalnim samoupravama, o tome ne strepi li da zbog „radikalske“ prošlosti kadrova Srpske napredne stranke mađarski birači neće razumeti razloge i odobravati, odnosno da će zbog toga SVM eventualno kazniti na narednim izborima, Pastor je izneo uverenje da ljudi shvataju o čemu se radi „kada im kažemo“. – Inače, ni onda neće svi razumeti. Kao što ne razume svako ni to zbog čega smo sa demokratama. Koliko njih već govori: „pustite ih konačno, pokrali su zemlju, uništili su nas“. Negde svi imaju pravo. I jedan i drugi stav odslikava stvarnost. U maju se ispostavilo da se stranka koja je sebe predstavljala da jedina ima tapiju na evropske vrednosti raspala na parčad. Najviše rukovodstvo DS-a je sada zauzeto time da se međusobno blate. Ili, razgovarajmo o vojvođanskih sedam procenata. U personalnom smislu nepromenjena vojvođanska vlada sada pokreće postupak pred Ustavnim sudom zbog nedostajućih budžetskih sredstava, a u vezi sa istim problemom su se u proteklih pet godina skrivali u travi kao zečevi i ćutali. Zato, pored ostalog, imaju pravo oni prema kojima SVM ne bi trebalo da sarađuje sa DS-om. Ali, imaju pravo i oni koji nas podsećaju na prošlost naprednjaka. Treba da se razumemo oko toga da na prvom mestu stoji interes mađarske zajednice. To treba da imamo u vidu kada balansiramo na uzanoj gredi. Saveznik nam je onaj koji nam pomaže da balansiramo, a ne onaj koji želi da nas sruši. Nije važno ni koje stranačke boje nose oni koji nam pomažu, ili oni koji nas sprečavaju – kazao je predsednik SVM-a.

Odnosi sa DS na lokalnom i pokrajinskom nivou

Čelnik SVM-a ne smatra da je zamislivo da bi zbog eventualnih koalicionih pomeranja DS u pokrajinskoj vlasti kaznio njegovu stranku. – Ne, zbog toga jer ono što SVM danas zna, to DS ne zna. DS možda još ne zna da je sadašnja politička pozicija SVM-a od suštinskog značaja u pogledu same DS, vojvođanske vlade i vojvođanske stvari. U politički zaoštrenoj situaciji slično sadašnjoj ne mogu da ostanu sami. A, sa druge strane, čini mi se da je za DS sada najvažnije unutarstranačko kažnjavanje. A treće, majska zbivanja se, pored ostalog, mogu objasniti onom politikom koja je 2010. kulminirala kaznenom ekspedicijom protiv SVM-a. Ono što se tada dogodilo ne može da se ponovi na srpskoj političkoj sceni. Ne može se jedna manjinska stranka šutirati zbog principijelnih odluka. Ne može se stalno posezanjem za kaznenim sredstvima voditi politika. Naročito ne tako da je onaj ko kažnjava uvek DS, a kažnjeni SVM – prokomentarisao je Pastor.

Promena na lokalnom nivou u nekim samoupravama u Vojvodini ipak ima, ali to ide prirodnim putem

Kada se radi o lokalnim samoupravama, Pastor je rekao da „trenutno ne bi mogao da imenuje nijednu“ u kojoj bi najpre trebalo računati na prekomponovanje postojećih koalicija na vlasti, a upitan da li se ni Mali Iđoš ne može pominjati u tom kontekstu odvratio da je ta opština „sasvim druga priča“. – Tamo se DS jednostavno nije držao sporazuma između stranke i SVM-a i potisnuli su nas u opoziciju. U Malom Iđošu smo slobodni da manevrišemo i namera nam je da postanemo deo vlasti. Neprirodno je da su nas u takvoj opštini gde preko 50 odsto stanovnika čine Mađari i gde je SVM jedini legitimni predstavnik mađarske zajednice prinudili u opoziciju. U Malom Iđošu smo mi dali ponudu naprednjacima – kazao je Pastor. Sa druge strane, u pogledu situaciju u Zrenjaninu, on je podsetio da je na kraju formirana većina kojoj matematički SVM nije bio potreban. – I pored toga, aktuelna vlast je otvorena u odnosu na našu stranku. Zrenjaninski odbornici SVM-a su upozorili da sa aspekta lokalnog ostvarivanja interesa Mađari ne mogu da izdrže četiri godine tako da odbornici SVM-a budu u opoziciji. Odluku o tome da li ćemo ući u vlast doneće lokalni odbornici SVM-a – rekao je predsednik stranke.

Subotica za sada bez promena ali otvoreni smo i za druge kombinacije

Komentarišući i situaciju u lokalnoj samoupravi Subotice, gde prema nekima takođe predstoji promena vlasti, Pastor je rekao da SVM „nije bio rado viđen u toj vladajućoj većini, da je morao da se ugura“. – Čak je DS ponudila naprednjacima da zajednički formiraju vlast, samo da ne bi morali sa nama zajedno da rukovode gradom. Gradonačelnik sada stalno govori o odličnoj saradnji, po njemu je sve u najboljem redu.

Naprednjaci nestrpljivi

S druge strane, međutim, tamo su naprednjaci koji stalno vrše pritisak na nas da prekomponujemo subotičku vlast. Ovome bih dodao jedino da kada vlast bude uzdrmana, kada se izjasne naprednjaci, socijalisti i Koštuničine demokrate, da će onda SVM proceniti mogućnosti. Za nas je najvažnije šta će biti sa ovim gradom. Uzalud postoji jedna masivna većina ako niko ništa ne radi protiv očigledne unazađenosti. Mi ne želimo da učestvujemo u tome da se ništa ne radi. Ako ne žele ništa da učine za grad, onda SVM ne želi da učestvuje u toj priči. Sadašnja situacija je neodrživa. Mi bi želeli da se razumemo u pogledu budućnosti grada. Već je oktobar, a stvari koje su ponajviše goruće još uvek čekaju na rešenje.

Ovaj grad vodi ista politička skupina desetak i više godina. Ako ova skupina ne može da iskorači iz svoje senke, onda je potrebna promena. U ovom je smislu u Kanjiži prema SVM formulisana javna obaveza: treba da postupimo shodno interesu – kazao je Pastor u intervjuu za „Mađar so“.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 54
Pregleda: 6579

Povezana vest

Povezane teme

ištvan pastor

svm

savez vojvođanskih mađara

sps

socijalistička partija srbije

sns

srpska napredna stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.