• Pregleda: 4705

Svetsko priznanje za Zvonka Bogdana

Svetska tamburaška federacija dodelila je čuvenom vojvođanskom kantautoru Zvonku Bogdanu najviše priznanje ove asocijacije – titulu doživotnog počasnog predsednika. Titula je Bogdanu dodeljena pred sinoćni koncert u Subotici i to zbog njegovih zasluga u promociji tamburaške muzike u svetu.
Svetsko priznanje za Zvonka Bogdana

“Večeras ćemo ovde slušati pesme, pjesme i pisme i valjda ga zbog toga svi volimo, ne samo u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, nego i u Sarajevu, Banja Luci, Zagrebu, Ljubljani, Čikagu, Torontu…” - rekao je predsednik Svetske tamburaške federacije Jovan Pejčić pre uručenja priznanja čuvenom kantautoru.

Umetnički direktor ove federacije, maestro Jovan Adamov, podsetio je da Zvonko Bogdan ne svira tamburicu, ali zato “ne postoji na zemljinoj kugli tamburaški orkestar koji nije vezao svoj repertoar za Zvonkovo stvaralaštvo”.

“Zvonkovo muzičko stvaralaštvo nije samo naše nacionalno blago, to je svetsko blago, jer tamburaši odrastaju, postižu slavu i izvođačku veštinu vežbaju na njegovoj muzici. To je sasvim dovoljan razlog za ovu nagradu. Na stranu koliko je učinio za popularizaciju tamburaške muzike, jer nema na svetu tamburaša koji ne zna za Zvonka Bogdana” – rekao je Adamov.

Zvonko Bogdan održao je sinoć, u prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće koncert povodom dva jubileja - 45 godina od izlaska njegove prve ploče, odnosno 45 godina do osnivanja Radio Subotice.

Tim povodom, Bogdanu je uručeno još jedno priznanje, i to predstavnika nekadašnjeg zagrebačkog Jugotona, a današnjeg Kroacija rekordsa, koji je 1968. godine i objavio prvu ploču ovog “panonskog barda”.

Zvonko Bogdan je rođen u Somboru 5. januara 1942. godine. Pored toga što je poznat kao interpretator, on je i kompozitor, pesnik i jedan od najboljih trenera i vozača kasačkih konja u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. Osim konja, njegova ljubav su i golubovi pismonoše.

Zvonko Bogdan je snimio 11 LP ploča, 5 singl ploča i mnoštvo kaseta i CD-a u raznim izdanjima. Najviše snimaka ima sa tamburaškim orkestrom Radio Televizije Vojvodine - nekada Tamburaški orkestar Radio Novog Sada, pod upravom Janike Balaža.

Izvor: RTV

povezane teme

8
Ana Odgovori
svaka. cast !!!! vala je i zasluzio !!!! ja sam jako ponosna !!! cestitam !!!!
pista Odgovori
Ova prica je veoma PITKA, ali ja se pitam zasto se ime Janike Balaza SPOMINJE NA KRAJU TEKSTA.
Zasto u tekstu nema imena Julije Bisak, zar ona nije pripomogla Zvonku, a jeste mnogo.
Ipak hteli mi to ili ne da ne bese Janike i Julije ni Zvonko ovako visoko ne bi poleteo.
Sto se konjarstva tice tu bi smo mogli mnogo da diskutujemo, na povrsini lokvanji, a ispod pirane.
Iznenadjuje me pojava Joce Adamova jer sam o njemu imao veoma visoko misljenje, GRESKA.
Kafanski pevac, pisac tekstova, izvodjac, trener konja, sada proizvodjac CUVENIH I NAGRADJIVANIH vina i RAKIJA, i uvek on u PRVOM planu.
Lepo ga je slusati dok peva, ali sve ostalo je za raspravu.
Ova nagrada ipak nije otisla na pravu adresu
Bunjevac! Odgovori
Tipican kameleon,kad triba Bunjevac,kad nestalo novaca ide da se dodvorava kroatima i piva njima,e Zvonko na sta si spao,uzas!
Hater Odgovori
LEGENDA !

Postovanje.
ali g Odgovori
Cestitamo!
cule Odgovori
Bunjevac
Ne LUPETAJ
Iza tvog pseuda je opet neki Srbin iz SPS ili SNS koji hoce da posrbi Bunjevce kao Bajic
HRVAT BUNJEVAC I KATOLIK je kao SVETO TROJSTVO jedno isto telo
A kameleon je Bajic
Ima Hrvatski pasos a ne smatra se Hrvatom
Bio je Komunista u Sfrj
Austrougarin u Baji na ribljoj corbi
A SPS Bunjevac ili Srbin po njegovoj zeni koja ga je posrbila
A najtuznije je da je NEVERNIK sto je nezamislivo za pravog Bunjevca kojem je Katolicka religija putokaz u zivotu kao i KROATIMA kako ti DIVANIS
ZBOGOM ZVONKO je kao NACE ZELIC pravi BUNJEVAC kojeg nije strah reci da je Hrvatskog porekla i uspeva u zivotu na posten nacin a ne na LAZIMA da Bunjevci nisu Hrvati kao BAJIC
cule Odgovori
Bunjevac
Da te malo podsetim na politiku razdeljivanja istog naroda od strane SPS SNS
http://pescanik.net/2012/03/vlaska-posla/
ggg Odgovori
Kakva je to svetska tamburaska federacija? Tamo su tamburasi i Bolivije, Zimbabvea, Irske i Kanade?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.