Komentara: 0
Pregleda: 1974

Svetski dan prevencije samoubistava

09.09.2015. u 16:25h
Izvor: Subotica.com
Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistava (IASP) uz podršku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 10. septembra ove godine trinaesti put obeležava Svetski dan prevencije samoubistava.
Svetski dan prevencije samoubistava

Cilj ovog obeležavanja je podizanje svesti sveukupne javnosti o suicidu kao velikom zdravstvenom problemu koji je moguće prevenirati. Važan zadatak je osposobljavanje zdravstvenih radnika da šire informacije o ovom zdravstvenom problemu i da svojom povezanošću na svim nivoima obezbede blagovremni tretman svima onima koji su u stanju potrebe.

Ovogodišnjom temom, “Sprečavanje samoubistava: dopiranje i spašavanje života”, žele se ohrabriti svi članovi zajednice i pozvati da uzmu aktivno učešće u pružanju podrške onima kojima je pomoć potrebna kako bi se spasili ljudski životi i smanjile trenutne stope suicida.

Dopreti do onih koji se možda “bore” ili su “izolovani” od drugih (socijalno isključeni) i ponuditi podršku i prijateljstvo može ujedno značiti da ste im spasili život. Dopreti podrazumeva aktivno slušati i angažovati se oko osobe u stanju potrebe na neosuđujući i podržavajući način. Važan aspekt “dopiranja” je i povezivanje osoba u stanju potrebe sa relevantnim službama u cilju osiguranja adekvatne nege i praćenja tih osoba. Jednako je važno dopreti i do ožalošćenih koji su izgubili nekoga zbog suicida. Dajući priliku da govore o svom gubitku, uz uvažavanje ličnih uslova, to može obezbediti nastavak života za mnoge.

Procena je da godišnje preko 800.000 ljudi u svetu izgubi život zbog samoubistva ili jedan suicid svakih 40 sekundi. Iako su stope suicida najviše kod osoba sa 70 i više godina, zabrinjava podatak da je u 2012. godini suicid bio peti vodeći uzrok smrti osoba uzrasta 30-49 godina i drugi kod osoba uzrasta 15-29 godina.

Najveći broj suicida se beleži u zemljama Istočne Evrope (Litvanija i Rusija sa stopama većim od 50 na 100.000), dok je najniži u zemljama Centralne i Južne Amerike (Peru, Meksiko, Brazil i Kolumbija sa stopama manjim od 10 na 100.000). Stope suicida su više kod muškaraca nego kod žena. Srbija spada u zemlje sa visokim stopama suicida, a najviše stope se registruju u Vojvodini i na samom severu zemlje u Severnobačkom okrugu gde su stope veće od 30 na 100.000 stanovnika u poslednjih 10 godina. Važno je istaći da su one ipak  niže u odnosu na poslednju deceniju XX veka kada su bile preko 40 na 100.000. Prošle godine su 52 osobe u Severnobačkom okrugu izvršile suicid, 41 muškarac i 11 žena.

Zapalite sveću u blizini prozora u 20 sati 10. septembra i tako dajte podršku prevenciji samoubistava. Setite se voljene osobe koju ste izgubili. Dajte podršku preživelima od pokušaja samoubistva.

Suicidalno ponašanje je vrlo kompleksno i zavisi od niza faktora iz okruženja i sredine, kao i od individualnih karakteristika pojedinca. Faktori rizika su brojni i različiti, a stručnjaci ističu da su vodeći mentalni i psihički poremećaji, na prvom mestu depresija i zloupotreba alkohola. Doživljeni sukob, katastrofa, nasilje, zlostavljanje, žalost ili gubitak i izolacija su snažno povezani sa samoubilačkim ponašanjem. Stope suicida su povišene kod ugroženih grupa koje iskuse diskriminaciju, kao što su izbeglice i migranti, urođenici, LGBT osobe i zatvorenici.

Dobra povezanost i saradnja svih nivoa zdravstvene zaštite, kao i saradnja sa nezdravstvenim sektorom su u budućnosti ključni faktor u prevenciji suicida.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1974
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.