Komentara: 0
Pregleda: 3694

Svetski dan poezije na subotičkim ulicama

21.03.2017. u 16:04h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana poezije, a u sklopu kulturne kampanje „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas”, Fondacija „Danilo Kiš" organizovala je danas javno čitanje stihova na ulicama našeg grada.
Svetski dan poezije na subotičkim ulicama

Ispred Gimnazije „Deže Kostolanji“ poeziju Mikloša Benedeka, Ane Terek i Nikolete Dimitrov na mađarskom jeziku čitao je Bela Kalo. Kod zgrade Narodnog pozorišta u centru grada poeziju Jasmine Topić, Maje Solar i Ane Ristović čitala je Karmen Bardak, dok je stihove Timee Biro, Timee Lener Moger i Tamaša Celer Kiša govorila Čila Pamer. U popodnevnim časovima u parku na Prozivci poeziju Borislava Stanića, Žarka Aleksića i Dušana Vejnovića građanima će predstaviti Srđan Sekulić.

U sklopu programa mladi pesnici Stevan Tatalović i Goran Stamenić iz Beograda gostovali su na časovima u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ i Gimnaziji „Svetozar Marković“, gde su mladim srednjoškolcima predstavili svoju poeziju i sa njima razgovarali o umetničkom izrazu, motivaciji, poetskom stvaranju...

Svetski dan poezije na subotičkim ulicama

- Danas smo želeli da promovišemo čitanje i pisanje, jer poezija ne poznaje granice, one postoje u duhu onih koji je čitaju i pišu. Celodnevnim programom Fondacija „Danilo Kiš“ želi da danas, makar na kratko, poeziju postavi kao centralnu temu i verujemo da će svi koji se nađu na ulicama i čuju dela mladih autora u inetrpretaciji glumaca Dečjeg i Narodnog pozorišta iz Subotice shvatiti da je poezija život a da je sve oko nas što nas okružuje predmet poezije – poručuje Milanka Kostić, direktorka Fondacije „Danilo Kiš“. - Poezija se može posmatrati i kao traganje za istinom jer istinite reči jesu najbolji jezik poezije i zato današnjom akcijom poručujemo svima da treba da naučimo da čitamo poeziju i tako će nam bolje, jer poezija je umetnost, filozofija, književni rod, lepota postojanja i duhovna komunikacija koja je potrebna svima nama.

Izvor: Subotica.com
Čitanje poezije na Svetski dan poezije Čitanje poezije na Svetski dan poezije Čitanje poezije na Svetski dan poezije Čitanje poezije na Svetski dan poezije Čitanje poezije na Svetski dan poezije Čitanje poezije na Svetski dan poezije Čitanje poezije na Svetski dan poezije Čitanje poezije na Svetski dan poezije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 3694
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

Danilo Kiš

poezija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.