Komentara: 0
Pregleda: 4695

Svetski dan civilne zaštite

01.03.2012. u 15:48h
Izvor: RTV Yueco
Svetski dan civilne zaštite

Danas se obeležava Svetski dan civilne zaštite - 1. mart. U okviru Zakona o vanrednim situacijama jedan deo je posvećen civilnoj zaštiti. Prema međunarodnim standardima, koji se poštuju u Srbiji, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu. Civilna zaštita je deo sistema zaštite i spasavanja i podrazumeva dopunske snage u dva vida - jedinice civilne zaštite i ovlašćena i osposobljena pravna lica koja imaju određene kapacitete za pružanje pomoći u slučaju elementarnih nepogoda i tehničkih akcidenata. Novim zakonom o vanrednim situacijama po pitanju civilne zaštite data su veća prava i obaveze lokalnim samoupravama.

U okviru Sektora MUP-a za vanredne situacije i intenzivno se radi na jačanju civilne zaštite u Subotici. Zakonom o vanrednim situacijama je civilna zaštita vraćena u nadležnost lokalnih samouprava i trebalo bi da se formiraju specijalističke jedinice civilne zaštite. Šef Odseka za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu, Odeljenja za vanredne situacije u Subotici kaže da gradski štab za varedne situacije se odlično izborio sa snegom.

Sektor za vanredne situacije je u vanrednim situacijama u okviru kojeg se realiziju evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje, prva pomoć, nosilac izrade Nacionalne procene ugroženosti i Nacionalnog plana zaštite i spasavanja i medicinska pomoć, RHB zaštita, zaštita od požara, spasavanje od poplava i drugo. Opštinska organizacija Crvenog krsta već godinama u niz sa svojim volonterima radi na zbrinjavanju ljudi u vanrednim situacijama.

Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite ustanovljeno je 1990. godine, odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite. To je urađeno da bi se ukazalo javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju preventivnih i samozaštitnih mera i postupaka u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4695
Povezane teme

gradski štab za vandredne situacije Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.