Komentara: 0
Pregleda: 4573

Svetski dan čistih ruku - higijena je pola zdravlja

14.10.2016. u 11:43h
Izvor: Subotica.com
Zavod za javno zdravlje Subotica i Centar za promociju zdravlja podsećaju sugrađane da je 15. oktobar međunarodni Dan čistih ruku, koji se tradicionalno obeležava u celom svetu. Svetski dan čistih ruku prvi put je obeležen 15. oktobra 2008. godine.
Svetski dan čistih ruku - higijena je pola zdravlja

Globalna inicijativa “Pranje ruku sapunom“ ima međunarodni karakter, a od 2001. godine uključuje u svoju delatnost brojne svetske organizacije među kojima su široj javnosti najpoznatije UNICEF i Svetska banka.

Najvažniji cilj ustanovljenog Svetskog dana čistih ruku je razvoj kulture pranja ruku stanovništva, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. Istraživanja su dokazala da je pranje pranje ruku sapunom jedna od najkorisnijih i sigurno najisplativijih mera sprečavanja bolesti praćenih prolivom, i upale pluća, a upravo su te bolesti najodgovornije za umiranje dece do godine dana.

Pranje ruku sapunom je veoma uspešan način da se spreče i mnoge druge crevne, kao i infekcije disajnih puteva.

Na osnovu iznetih, samo najvažnijih činjenica lako se može zaključiti zbog čega će širenje navike pranja ruku sapunom - uvek kada je to potrebno - doprineti dostizanju "Milenijumskog cilja" Svetske zdravstvene organizacije, a to je smanjenje umiranja dece u starosnoj grupi do 5 godina za dve trećine do 2015. godine, i nadalje.

Ekonomske dobiti od postizanja ovog cilja vezanog za sanitarno-zdravstvene mere mogu se lako izračunati – jedan dolar ulaganja donosi deset dolara dobiti. Tako je izračunala Svetska banka. Kao i uvek kada su bolesti u pitanju - najbolje je sprečiti!

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom “Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je 2008. godine postala član Programa za bezbednost pacijenata, Svetske zdravstvene organizacije, koji se zove: “Čista nega je sigurnija nega“.

Moto pod kojim se svake godine obeležava 5. maj, kao Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, glasi: “Sačuvajte živote – operite svoje ruke“. Ove, 2016. godine, tema su bile čiste ruke u hirurgiji i to od hirurških odeljenja do operacionih sala i hirurških službi u vanbolničim ustanovama (domovima zdravlja), a pod motom “Higijena ruku je uslov bezbedne hirurške prakse“.

Higijenom ruku se sprečava prenošenje mikroorganizama, prouzrokovača bolničkih infekcija, od kojih poseban značaj imaju bakterije otporne na antibiotike. Pravilnom higijenom ruku ne samo što će se smanjiti broj bolničkih infekcija, već će se smanjiti i upotreba antibiotika, a povećati bezbednost pacijenata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4573
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

centar za promociju zdravlja

svetski dan čistih ruku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.