Komentara: 1
Pregleda: 6454

Svetska nedelja dojenja

03.08.2016. u 04:28h
Izvor: Subotica.com
Iako je majčino mleko, najbolja hrana za novorođenčad, manje od 30 odsto majki u našoj zemlji u prvih šest meseci isključivo doji svojim mlekom, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Unicef i Republički zavod za statistiku.
Svetska nedelja dojenja

Sa ciljem ukazivanja na važnost i pozitivne učinke dojenja ove nedelje će pod sloganom “Dojenje-ključ održivog razvoja “ će biti obeležena Svetska nedelja dojenja.

Isključivo dojenje do polovine prve godine života je prema rečima dr Evice Grujičić, pedijatra iz Dispanzera za decu zlatni standard, jer prirodno mleko sadrži hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet. Dojenje predstavlja prvu imunizaciju odojčeta, koja ga štiti od mnogih bolesti i kasnije tokom života.

 -Majčino mleko obezbeđuje pravilan rast i razvoj deteta, podstiče razvoj i sazrevanje odbrambenog sistema. Kod dece koja se doje manja je mogućnost za nastank alergija, a postoje i istraživanja koja potvrđuju da dojenje povećava inteligenciju. Kako je bogato vitaminom A, štiti oči i smanjuje opasnost od infekcije - upozorava dr Evica Grujičić.

Brojne su blagodeti koje potvrđuju da dojenje čuva i majčino zdravlje. Pored činjenice da se dojenjem uspostavlja dublja emocionalna veza sa detetom, postoji i nekoliko dokazanih pozitivnih efekata na zdravlje žena koje doje.

- Dojenje smanjuje rizik od pojave anemije i osteoporoze. Zbog bolje mineralizacije kostiju, žene koje doje imaju dvostruko manji rizik od preloma kuka. Takođe, smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika, a taj rizik je posebno smanjen ukoliko je prvi porođaj bio pre 30. godine života. Neke od prednosti su još i to što obezbeđuje lakše vraćanje na telesnu težinu iz perioda pre trudnoće, a takve žene ređe pogađa i postporođajna depresija - kaže dr Grujičić.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6454
Povezane teme

dojenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.