Komentara: 10
Pregleda: 4243
Foto

Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

22.01.2019. u 13:03h
Izvor: Subotica.com
Svetosavska nedelja trajaće do nedelje, 27. januara, a u sklopu programa održaće se književne večeri, veče etno muzike, duhovna tribina, kao i Svetosavska akademija i Svetosavski bal.
Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Himnom Svetom Savi, u izvođenju mešovitog hora SKC "Sveti Sava", sinoć je svečano otvorena Svetosavska nedelja u Zadužbini Dušana Radića. Domaćin Milan Marodić, predsednik SKC "Sveti Sava", poželeo je dobrodošlicu prisutnima, istakavši da se ovogodišnja manifestacija održava u znaku velikog jubileja.

- Večeras smo se okupili na otvaranju Svetosavske nedelje, nedelje koja je posvećena našem najvećem svetitelju i prosvetitelju. Svi programi koji će se odvijati u Zadužbini Dušana Radića u narednih sedam dana, posvećeni su jednom velikom jubileju kojeg slavimo ove godine, a to je osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve - rekao je Marodić.

Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

U znaku ovog jubileja, ove godine biće i svi programi, manifestacije i tribine koje organizuje Srpska pravoslavna crkva, poručio je otac Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik, koji je zvanično otvorio Svetosavsku nedelju.

- Srpska pravoslavna crkva je svoju autokefalnost dobila upravo zahvaljujući trudu, ljubavi i žrtvi Svetog Save, koji je bio njen prvi arhiepiskop. Nadam se i Bogu se molim da ćemo svi zajedno imati snage, mogućnosti i znanja da ovaj veliki jubilej obeležimo na dostojanstven način - poručio je kratko otac Miodrag Šipka.

Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Bogdan Laban, koji se zahvalio SKC "Sveti Sava" što gotovo tri decenije neguje ovu kulturnu, prosvetnu i duhovnu manifestaciju, posvećenu utemeljivaču naše države i pismenosti, prosvetitelju, državniku, mirotvorcu i zakonopiscu.

- Sveti Sava je radio na organizaciji crkve, pomagao sirotinji, poštovao monahe. Podizao je mnoge crkve, manastire i škole, a srpskom narodu, na čijem crkvenom i kulturnom prosvećivanju je radio, govorio o hrišćanskom moralu, ljubavi i milosrđu. Za upravljanje crkvom, doneo je Zakonopravilo ili Nomokanon i time još više učvrstio svest Srba o samosvojnosti, potvrdivši njihov dubok smisao za pravdu. Delo Save Nemanjića je preveliko da bismo o tome govorili u nekoliko rečenica, ali ovo je prilika da podvučemo i ostanemo na putu Svetog Save, koji je bio satkan od ljubavi, moralne čistote, hrabrosti i dostojanstva. Sveti Sava je ličnim primerom pokazao da svaki uspešan put mora da bude utemeljen na sistemu moralnih načela - istakao je Laban.

Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Veče je upotpunila i postavka slika "Vrtlozi" autora Zvonka Pavličića, umetnika iz Kosovske Mitrovice, čijih je tridesetak radova, posvećenih crkvama na Kosovu i Metohiji, izloženo u Zadužbini Dušana Radića. Prema rečima likovnog kritičara, Mileta Tasića, Pavličić je umetnik koji u potpunosti diše sa ovim slikama, a koje stvara i obogaćuje već 20 godina.

- Pre nego što smo se okupili, on je prokomentarisao kako celu postavku doživljava kao izložbu jedne slike i nije pogrešio. Motiv na svim ovim radovima je gotovo identičan, a to je motiv bogomolja sa Kosova i Metohije. Ovde su prisutne bogomolje iz Prizrena, Peći, Visokih Dečana, Gračanice i sve one nose tradiciju dugu osam vekova i srž našeg naroda od vremena Svetoga Save pa do danas. Te bogomolje, ma koliko se činile da su iskrivljene, da su u delovima i da su narušene, one su ipak čvrste i nikada neće pasti. One se uzdižu i to glavna karakteristika ovih slika i ono što umetik poručuje njima - obrazložio je Tasić.

Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Svetosavska nedelja trajaće do nedelje, 27. januara, a večeras od 19 časova na programu je književno veče, čiji gost će biti Matija Bećković, koji će predstaviti svoju knjigu "Sto mojih portreta".

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog" Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog" Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog" Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog" Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog" Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog" Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog" Svečano otvaranje Svetosavske nedelje i otvaranje izložbe slika Zvonka Pavličića "Vrtlog"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 4243

Povezana vest

Povezane teme

skc sveti sava

bogdan laban

Sveti Sava

svetosavska nedelja

mile tasić

srpski kulturni centar sveti sava

miodrag šipka

milan marodić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.