• Pregleda: 3030

Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Svetosavska nedelja trajaće do nedelje, 27. januara, a u sklopu programa održaće se književne večeri, veče etno muzike, duhovna tribina, kao i Svetosavska akademija i Svetosavski bal.
Svetosavska nedelja u znaku osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Himnom Svetom Savi, u izvođenju mešovitog hora SKC "Sveti Sava", sinoć je svečano otvorena Svetosavska nedelja u Zadužbini Dušana Radića. Domaćin Milan Marodić, predsednik SKC "Sveti Sava", poželeo je dobrodošlicu prisutnima, istakavši da se ovogodišnja manifestacija održava u znaku velikog jubileja.

- Večeras smo se okupili na otvaranju Svetosavske nedelje, nedelje koja je posvećena našem najvećem svetitelju i prosvetitelju. Svi programi koji će se odvijati u Zadužbini Dušana Radića u narednih sedam dana, posvećeni su jednom velikom jubileju kojeg slavimo ove godine, a to je osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve - rekao je Marodić.

U znaku ovog jubileja, ove godine biće i svi programi, manifestacije i tribine koje organizuje Srpska pravoslavna crkva, poručio je otac Miodrag Šipka, arhijerejski namesnik, koji je zvanično otvorio Svetosavsku nedelju.

- Srpska pravoslavna crkva je svoju autokefalnost dobila upravo zahvaljujući trudu, ljubavi i žrtvi Svetog Save, koji je bio njen prvi arhiepiskop. Nadam se i Bogu se molim da ćemo svi zajedno imati snage, mogućnosti i znanja da ovaj veliki jubilej obeležimo na dostojanstven način - poručio je kratko otac Miodrag Šipka.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Bogdan Laban, koji se zahvalio SKC "Sveti Sava" što gotovo tri decenije neguje ovu kulturnu, prosvetnu i duhovnu manifestaciju, posvećenu utemeljivaču naše države i pismenosti, prosvetitelju, državniku, mirotvorcu i zakonopiscu.

- Sveti Sava je radio na organizaciji crkve, pomagao sirotinji, poštovao monahe. Podizao je mnoge crkve, manastire i škole, a srpskom narodu, na čijem crkvenom i kulturnom prosvećivanju je radio, govorio o hrišćanskom moralu, ljubavi i milosrđu. Za upravljanje crkvom, doneo je Zakonopravilo ili Nomokanon i time još više učvrstio svest Srba o samosvojnosti, potvrdivši njihov dubok smisao za pravdu. Delo Save Nemanjića je preveliko da bismo o tome govorili u nekoliko rečenica, ali ovo je prilika da podvučemo i ostanemo na putu Svetog Save, koji je bio satkan od ljubavi, moralne čistote, hrabrosti i dostojanstva. Sveti Sava je ličnim primerom pokazao da svaki uspešan put mora da bude utemeljen na sistemu moralnih načela - istakao je Laban.

Veče je upotpunila i postavka slika "Vrtlozi" autora Zvonka Pavličića, umetnika iz Kosovske Mitrovice, čijih je tridesetak radova, posvećenih crkvama na Kosovu i Metohiji, izloženo u Zadužbini Dušana Radića. Prema rečima likovnog kritičara, Mileta Tasića, Pavličić je umetnik koji u potpunosti diše sa ovim slikama, a koje stvara i obogaćuje već 20 godina.

- Pre nego što smo se okupili, on je prokomentarisao kako celu postavku doživljava kao izložbu jedne slike i nije pogrešio. Motiv na svim ovim radovima je gotovo identičan, a to je motiv bogomolja sa Kosova i Metohije. Ovde su prisutne bogomolje iz Prizrena, Peći, Visokih Dečana, Gračanice i sve one nose tradiciju dugu osam vekova i srž našeg naroda od vremena Svetoga Save pa do danas. Te bogomolje, ma koliko se činile da su iskrivljene, da su u delovima i da su narušene, one su ipak čvrste i nikada neće pasti. One se uzdižu i to glavna karakteristika ovih slika i ono što umetik poručuje njima - obrazložio je Tasić.

Svetosavska nedelja trajaće do nedelje, 27. januara, a večeras od 19 časova na programu je književno veče, čiji gost će biti Matija Bećković, koji će predstaviti svoju knjigu "Sto mojih portreta".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Коларевић Odgovori
Откуд овај "Србин из Црне Горе" ту?Где је био ранијих година?Добро упућени тврде да никад није био у СКЦ у.Сви ће Срби "стати" иза овог доказаног патриоте и пре свега поштеног човека.Мислим да је досадашњом борбом за српство себе хиротонисао у локалног архиепископа још недоживљеног Србина и јунака.Монтенегро плаче за оваквим стручњаком и види какву грешку су направили што су се лишили његових или њихових "менађерских" способности.
N
Potpiši se imenom pravim, ti uplašeni beskičmeni čoveče. Ovo je lepo što je gradonačelnik podržao jednu od najlepših srpskih svečanosti. Pozdrav svim četvrtinama ... :)
srdjan Odgovori
Predivno vece, hvala vam
Gedzovan Odgovori
Gde su na slici predstavnici Saveza Srpskih Udruženja?Da parafraziram našeg a ne montenigerskog prijatelja "Ima li ovde Srba"!
N
Srbi su crnogorska braća najrođenija i to će vazda tako ostati. Nema dalje.
SHM Odgovori
Jel serif bas uvek mora svojim prisustvom da oskrnavi svaku svecanost, tradiciju i nacionalnu simboliku? "Sveti Sava je ličnim primerom pokazao da svaki uspešan put mora da bude utemeljen na sistemu moralnih načela - istakao je Laban." - on se nasao da prica o Svetom Savi i moralu....koja doza ironije covece!
djordje Odgovori
SHM@- Ćopiću i Polovino pssssst....
SHM
Nisam ja nikakav ni Ćopić ni Polovina al si zato ti zesca sns poltroncina, vidi se po komentaru!
Zoran Gacko Odgovori
Koje ludilo i neizlečiva bolest se zapatila u glavama nekolicine subotičkih psihopata i botova da se veruje da je budućnost srpstva u Subotici vezana za lik i delo Dr.Bogdana Labana!!Jer on je svojim likom i delom napravio ovaj istorijski rezultat!Ha ha ha čitaš li ovo Aleksandre Vučiću?!Arnauti , ustaše i "Srbi" svi zaogrnuti srpskom zastavom farbaju vam nacionalnog orla u crno sa dirigentskom palicom DR."Krsta Zrnova Popovića"uz taktove pesme Sekule Drljevića.Dok se ne osvestite granicu ćete prelaziti na Savi i Dunavu a neko će Vam mahati iz Boke.
Istina... Odgovori
Komunisti liberali demokrate anacionalisti ateisti štite veru i naciju!? Čista demagogija!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.