Komentara: 99
Pregleda: 18713

Svetleći reklamni panoi izazvali negodovanje Subotičana

26.11.2019. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Nekoliko „city light“ reklama, koje su minulog vikenda postavljene duž šetališta na Radijalcu, izazvale su burne reakcije javnosti. Dok neki podržavaju njihovo postavljanje jer one u mnogim velikim gradovima nisu retkost, mnogi su ih dočekali na nož smatrajući da im na pešačkoj zoni Aleje Maršala Tita nije mesto i da ruže ambijent.
Svetleći reklamni panoi izazvali negodovanje Subotičana

Situaciju je pojasnio Predrag Radivojević, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, koje je odredilo način i mesto postavljanja svetlećih reklama.

- Na osnovu Zakona o oglašavanju i Odluke o oglašavanju, koji je donela Skupština grada, sproveden je javni konkurs i licitacija za korišćenje javne površine u svrhu reklamnih tabli. Na osnovu toga, postavljene su svetleće reklame po uzoru na Beograd, Novi Sad i druge gradove i to na 26 lokacija u gradu - naglasio je Radivojević. - Naše preduzeće izradilo je plan postavljanja sredstava za oglašavanje, u skladu sa uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, u onim delovima koji pripadaju zaštićenoj zoni. Ideja je da grad prihoduje od ovih i drugih načina oglašavanja, a konkretno, od „city light“-a u gradsku kasu će se godišnje sliti oko milion dinara.

Svetleći reklamni panoi izazvali negodovanje Subotičana

Svetleći reklamni panoi izazvali negodovanje Subotičana

Reklame su postavljene na osnovu Odluke o donošenju Plana postavljanja sredstava za oglašavanje na teritoriji Grada Subotice, donete u junu 2018. godine. Na osnovu nje, između ostalog, predviđene su lokacije na kojima mogu biti postavljene svetleće reklame („city light“).

- Postavljanje svetlećih reklama tipa "city-light" planirano je na 26 lokacija i to: u gradskom jezgru Subotice (16 komada), na Aleji maršala Tita (8 komada) i u pešaĉkom delu Prvomajske ulice (2 komada) - navodi se u Odluci. - U gradskom jezgru Subotice, koje je proglašeno za kulturno-istorijsku celinu od velikog znaĉaja, postavljanje sredstava za oglašavanje ovog tipa je planirano u skladu sa Rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica br.267-2/13 od 01.06.2018. godine, kojim je odobreno postavljanje na sledećim lokacijama: kod Gradske kuće (2 komada), kod Narodnog pozorišta (2 komada), na Korzou (3 komada), ispred "Jadrana" (1 komad), na Trgu cara Jovana Nenada (2 komada), u ulici Dimitrija Tucovića (2 komada), u Rudić ulici (1 komad), u ulici Matka Vukovića (1 komad), u Štrosmajerovoj ulici (1 komad) i u Ulici cara Dušana (1 komad) u ĉijem sastavu je i grafiĉki prilog u kojem je definisan poloţaj svetlećih reklamnih tabli tipa " city-light". Tačan položaj planiranih pojedinaĉnih lokacija i uslove za postavljanje odrediće "Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanistiĉko planiranje i stanovanje" Subotica, Služba urbanističkog planiranja, u zavisnosti od prostornih uslova konkretne lokacije, a u skladu sa ovim planom i Rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika. Maksimalne dimenzije sredstava za oglašavanje ovog tipa mogu biti: širine 1,50 m, visine 2,50 m i debljine 0,30 m. Postavljaju se u pešačkim zonama na lokacijama koje su određene planom, ali tako da ne ometaju kretanje pešaka. Tačan položaj će biti određen urbanističkim uslovima.

Ovu gradsku Odluku, odobrili su Gradsko veće i Skupština grada, a niko od predstavnika vlasti i opozicije, kao ni sredstava informisanja, tada nije reagovao niti je izneo zamerke na njene odredbe. Licitacija lokacija za postavljanje svetlećih reklama, namenjenih za propagadne i turističke svrhe, sprovedena je u skladu sa zakonom. Troškove postavke reklama i njihovo održavanje snosi zakupac, koji je i dužan da gradu mesečno plaća zakup, bez obzira da li je postavljena neka reklama.

Svetleći reklamni panoi izazvali negodovanje Subotičana

Postavljanje svetlećih reklama kod mnogih sugrađana izazvalo je revolt. Oni sa kojima smo razgovarali, kažu da im ne smeta toliko reklama, već mesto i način na koji su postavljeni.

- Nije trebalo da budu na samoj sredini šetališta, već negde sa strane, kako ne bi smetale ljudima koji šetaju Alejom. Videćemo kako će izgledati u centru grada, ali generalno, Aleja nije mesto za toliko veliki broj reklama - tvrdi naš sugrađanin Žolt K.

Svetleći reklamni panoi izazvali negodovanje Subotičana

Proteklih dana na društvenim mrežama mogla su se pročitati brojna negodovanja, građani su pretežno u negativnom kontekstu ocenjivali ove novine, prevashodno na Radijalcu, gde je već postavljeno nekoliko panoa. Panoi na šetalištu Korzoa tek treba da budu postavljeni.

Neke od reakcija su bile da se ovi elementi ne uklapaju u ambijent šetališta, dok su drugi sugerisali da im nije mesto na sredini, ili da će ometati vozače, šetače. S druge strane, ima i pozitivnih komentara građana koji ne vide veliki problem, pogotovo što će grad od toga prihodovati i imati sredstva od kojih će dalje moći da ulaže u neke druge potrebe građana.

Za razliku od građana koji negoduju, nekima te reklame mnogo više smetaju, te su iskoristili priliku tako što su polomili staklo na jednoj od njih. Slučaj je prijavljen policiji, koja radi na pronalaženju vinovnika ovog vandalizma.

Svetleći reklamni panoi izazvali negodovanje Subotičana

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 99
Pregleda: 18713

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.