Komentara: 1
Pregleda: 1880
Foto

Svečano zatvoren 30. Festival evropskog filma "Palić"

22.07.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Svečanom ceremonijom dodele festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i projekcijom filma „Zaštita pre svega“ Pavla Vučkovića, u sinoć je u bioskopu "Eurocinema" (Otvoreni univerzitet) spuštena zavesa na 30. izdanje Festivala evropskog filma "Palić".
Svečano zatvoren 30. Festival evropskog filma "Palić"
Foto: Damir Vujković

Međunarodni žiri programa "Paralele i sudari" je dodelio posebno priznanje filmu „Hladan poput mermera“ Asifa Rustamova, dok je za najbolji film u takmičarskom programu "Paralele i sudari" proglašen film „Živi svetac“ rediteljke Tinatin Kajrišvili. Reditelji ovih ostvarenja lično su primili nagrade u bioskopu "Eurocinema".

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film “Crveno nebo” Kristijana Pecolda.

Svečano zatvoren 30. Festival evropskog filma "Palić"

Međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalna priznanja filmovima „Nula kalorija“ rediteljke Džesike Hausner i „Zarobljen“ reditelja Vasilisa Kacupisa, koji se zahvalio žiriju na nagradi.

Reditelj Adam Časi, dobitnik nagrade "Palićki toranj" za najbolju režiju, za film „Tri hiljade numerisanih delova“, video porukom se zahvalio na nagradi žiriju, festivalu koji je film uvrstio u program, kao i ekipi filma romske nacionalnosti.

Kao što smo ranije izvestili dobitnik "Zlatnog tornja" za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „Crveno nebo“ Kristijana Pecolda.

Publici se na kraju svečane ceremonije zatvaranja obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog Filma Palić.

Svečano zatvoren 30. Festival evropskog filma "Palić"

- U ovoj zgradi, pre 31 godinu, grupa entuzijasta rešila je da napravi međunarodni filmski festival. Naš festival postoji već trideset godina, a poslednjih 20 je festival evropskog filma. Ima ovde dosta svedoka koji znaju kako je na početku bilo teško, koliko je bilo nesporazuma i neshvatanja. Srećom, nismo odustali. Danas smo u najboljim godinama.  Posebno mi je drago što smo, svih ovih godina, uspeli da Suboticu i Palić napravimo metropolom evropskog filma, makar i na sedam dana. Dođite nam opet, bićete nam uvek dragi gosti - poručio je Zelenović.

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, prikazano je više od 100 filmova u 11 selekcija i programa.

Pored bogatog filmskog programa, publika je mogla da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama, panel diskusijama i stručnim predavanjima.

Izvor: Subotica.com
30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala 30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala 30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala 30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala 30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala 30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala 30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala 30. FEF Palić - Svečano zatvaranje festivala
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1880
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.