Komentara: 0
Pregleda: 2937

Svečana dodela godišnjeg priznanja u oblasti sporta - "VIHOR"

22.12.2011. u 17:46h
Izvor: SuMedija
Svečana dodela godišnjeg priznanja u oblasti sporta - "VIHOR"

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić dodelio je priznanja najboljim sportistima i najuspešnijim sportskim kolektivima za 2011. godinu. Reč je o prestižnom priznanju u oblasti sporta - "VIHOR", a ovogodišnji laureati su: Mihail Dudaš, reprezentativac Srbije u atletici i Jovana Brakočević, reprezentativka Srbije u odbojci, najbolja muška ekipa je Rukometni klub „Vojvodina" iz Novog Sada, a za najbolju žensku ekipu proglašen je Ženski fudbalski klub "Spartak" iz Subotice.

Inače, ovo je deveto po redu nagrađivanje u oblasti sporta, a reč je o nagradi koju je ustanovila Skupština AP Vojvodine. Takođe, u okviru projekta "Sportski talenti Vojvodine", nagrađeni su mladi spostisti, kao i perspektivni mladi treneri. Projekat "Sportski talenti Vojvodine" ima za cilj identifikaciju, praćenje i finansijsku podršku mladim vrhunskim sportistima i njihovim trenerima na putu ka ostvarivanju vrhunskih rezultata. Reč je o 15 mladih sportskih nada i 10 mladih trenera, koji su postigli značajne rezultate na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima.

- Ovo je prilika kada se našim sportistima zahvalimo na sportskim rezultatima, koje su priredili naciji, rekao je Dulić i dodao da su sportisti najbolji ambasadori naše zemlje u svetu, najbolji deo srpske diplomatije, pomoteri i misionari jedne lepše i bolje Srbije. Njihova uloga i misija je mnogo veća u pogledu toga da su oni uzor mladim ljudima u ovoj zemlji, da mladi ljudi u našoj zemlji doživljavaju uspeh sportista kao svoj. Sport danas više nije samo kompeticija, već je postao stil i način života. Sport podrazumeva zdrav život, korektan odnos prema protivniku, ali u svakom smislu - takmičenje sa samim sobom. To znači da se svakog dana radi na tome da se bude bolji, uspešniji, jači, pametniji, u odnosu na prethodni dan. Sport je danas paradigma jednog poželjnog društvenog oblika ponašanja i razmišljanja. Sve su ovo razlozi da se sport kod nas podržava i pruža potpora da se postižu što bolji rezultati, rekao je Dulić. Obično je kraj godine period kada se sumiraju rezultati, pa tako se to čini i u sportu, a kada se sačini analiza rezultata mora se sagledati i obaveza onih koji rade u sportu, da se kvalitet sportista prepozna, te da se valorizuje. Dug je put od talenta do nekog sportskog rezultata ili sportskih visina. Zbog toga, svi koji rade u sportu, svi organi državne uprave, moraju da rade sa ciljem da stvore sistem koji će pomoći da se prepozna talenat, da se neguje i onda, nakon mnogo rada i truda, da se pretoči u rezultat.

Vihor

Kada je reč o sportu u Vojvodini, Modest Dulić je rekao da je situacija daleko od idealne, ali i to da su načinjeni krupni iskoraci u uspostavljanju jednog kvalitetnog sistema, koji je omogućio kvalitetno i sistematsko finansiranje sporta u Vojvodini. Zahvaljujući tome, u Vojvodini se redovno održavaju sportska takmičenja, finansiraju se granske organizacije, finasira se odlazak sportista na međunarodna takmičenja, kod nas se organizuju dobra i kvalitetna međunarodna takmičenja. Naši treneri se osposobljavaju i stručno usavršavaju, za talente se organizuju kampovi - urađeno je sve što je bilo moguće da taj sistem bude unapređen. Sa druge strane, kao nigde u Srbiji, u Vojvodini se adaptiraju, saniraju, rekonstruišu, grade sportski objekti i hale, dvorane, bazeni, atletski dvorane, sve ono što predstavlja preduslov da bi se uopšte moglo razgovarati o unapređenju sporta. Kao pokazatelj toga da se dugoročno sagledavaju i planiraju stvari u sportu, jeste i činjenica da se nagrađuju i sportisti koji će biti okosnica srpske reprezentacije na olimpijskim igrama mladih 2014. godine i 2016. u Riu. A od sledeće godine, pored stipendija koje sportisti dobijaju preko Olimpijskog komiteta, a iz Pokrajinskog budžeta, i pored novca koji dobijaju preko Razvojne banke Vojvodine, ukupno 50 sportista, dobijaće stipendije od strane Vlade AP Vojvodine, istakao je Modest Dulić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2937
Povezane teme

Modest Dulić

Vihor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.