Komentara: 11
Pregleda: 3437

Svečana akademija povodom završetka Velikog rata u subotu u Velikoj većnici

31.10.2018. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Stogodišnjica završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće obeležena Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće u subotu, sa početkom u 18 časova.
Svečana akademija povodom završetka Velikog rata u subotu u Velikoj većnici

U Velikom ratu Srbija je izgubila 1,3 miliona ljudi, odnosno trećinu stanovništva, a iz njega je izašla sa 264 hiljade invalida i ratne siročadi. Ove stravične činjenice, prema rečima sekretarke Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmine Stevanović obavezuju nas da učinimo sve da današnje generacije ovakav događaj i sve heroje i herojine Velikog rata nikada ne zaborave. Svečana akademija biće upriličena pod sloganom “Srbija je večna dok su joj deca verna”, što je bio slogan organizacije Srpski kulturni klub, koji je nastao 1937. godine.

- Dužnost nam je da obeležimo stogodišnjicu od završetka i pobede u Velikom ratu te da podsetimo na to koliko je sloboda koju smo dobili skupa. Iako se danas slogan “Srbija je večna, dok su joj deca verna”, često koristi u političke svrhe, smatrali smo da je baš on adekvatan za subotnju akademiju upravo iz suprotnih pobuda, jer je to slogan čija snaga reči prevazi politiku i zalazi u patriotizam i ljubav prema državi u kojoj svi živimo. Snaga tih reči treba da dopre do svesti mladih generacija i da pogleda uprtog u budućnost oni ne zaborave ono što im je ostavljeno, a plaćeno je životima mnogih - poručila je Stevanović.

U svečanom delu programa nastupiće grupe “Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda i “Zvuci s kamena” iz Novog Sada. Govor generala Mihaila Rašića kazivaće glumac Miloš Stanković, koji se na početku Velikog rata zatekao na mestu upravnika Vojne akademije u Beogradu.

- General Mihailo Rašić je istorijska ličnost koja je imala brilijantnu vojničku karijeru, kao i mnoge naše velike vojskovođe iz tog vremena, Živojin Mišić i Radomir Putnik su bili njegove kolege iz tog vremena. On je prošao kroz sve faze, a na kraju je bio i vojni ataše, bio je i ministar vojni, a 1914. godine kada je počeo Veliki rat on se zatekao na mestu upravnika Vojne akademije u Beogradu. Tada je predložio da se akademija zatvori i stavi pod katanac i da svi, apsolutno svi, koji su bili na akademiji, pitomci, konjušari, pisari, kuvari i svi komandiri, komadanti i profesori sa akademije krenu i daju svoj doprinos u velikim borbama i bitkama, koje će čekati našu otadžbinu - rekao je Miloš Stanković.

Svečana akademija povodom završetka Velikog rata u subotu u Velikoj većnici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3437

Povezano dešavanje

Povezane teme

miloš stanković

jasmina stevanović

svečana akademija

obeležavanje godišnjice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.