• Pregleda: 2409

Svečana akademija povodom završetka Velikog rata u subotu u Velikoj većnici

Stogodišnjica završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće obeležena Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće u subotu, sa početkom u 18 časova.
Svečana akademija povodom završetka Velikog rata u subotu u Velikoj većnici

U Velikom ratu Srbija je izgubila 1,3 miliona ljudi, odnosno trećinu stanovništva, a iz njega je izašla sa 264 hiljade invalida i ratne siročadi. Ove stravične činjenice, prema rečima sekretarke Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmine Stevanović obavezuju nas da učinimo sve da današnje generacije ovakav događaj i sve heroje i herojine Velikog rata nikada ne zaborave. Svečana akademija biće upriličena pod sloganom “Srbija je večna dok su joj deca verna”, što je bio slogan organizacije Srpski kulturni klub, koji je nastao 1937. godine.

- Dužnost nam je da obeležimo stogodišnjicu od završetka i pobede u Velikom ratu te da podsetimo na to koliko je sloboda koju smo dobili skupa. Iako se danas slogan “Srbija je večna, dok su joj deca verna”, često koristi u političke svrhe, smatrali smo da je baš on adekvatan za subotnju akademiju upravo iz suprotnih pobuda, jer je to slogan čija snaga reči prevazi politiku i zalazi u patriotizam i ljubav prema državi u kojoj svi živimo. Snaga tih reči treba da dopre do svesti mladih generacija i da pogleda uprtog u budućnost oni ne zaborave ono što im je ostavljeno, a plaćeno je životima mnogih - poručila je Stevanović.

U svečanom delu programa nastupiće grupe “Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda i “Zvuci s kamena” iz Novog Sada. Govor generala Mihaila Rašića kazivaće glumac Miloš Stanković, koji se na početku Velikog rata zatekao na mestu upravnika Vojne akademije u Beogradu.

- General Mihailo Rašić je istorijska ličnost koja je imala brilijantnu vojničku karijeru, kao i mnoge naše velike vojskovođe iz tog vremena, Živojin Mišić i Radomir Putnik su bili njegove kolege iz tog vremena. On je prošao kroz sve faze, a na kraju je bio i vojni ataše, bio je i ministar vojni, a 1914. godine kada je počeo Veliki rat on se zatekao na mestu upravnika Vojne akademije u Beogradu. Tada je predložio da se akademija zatvori i stavi pod katanac i da svi, apsolutno svi, koji su bili na akademiji, pitomci, konjušari, pisari, kuvari i svi komandiri, komadanti i profesori sa akademije krenu i daju svoj doprinos u velikim borbama i bitkama, koje će čekati našu otadžbinu - rekao je Miloš Stanković.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Uvek u pravu Odgovori
Oni, koje smo pobedili u tom ratu nam sad komanduju u miru i vladaju Srbijom.
FFILOZOFF
Namece se pitanje-Da li su Srbiji deca verna? Pa nisu,,beze iz Srbije,a beze jos od 90-tih od ove vlasti... Nije narod vise GLUP da ratuje za Vulinove ideje!!! A ova Titova pionirka nije ni znala,ni imala pojma o 1. sv. ratu...ni o SUBOTICI!!!
Ptica trkacica Odgovori
Za cega smo ratovali? Da bi nas nemci okupirali svakako,da bi isli kod austougara da radimo za 450-500evra? Jedino sto ovi danasnji izdajnici nisu tolike zrtve podneli vec su to uradili za stolom.
Секула Дрљевић Odgovori
Браћо Срби после академије можете отићи на одмор у Боку Которску у обилазак и на излет ипак сте толико заслужили од ваше браће Црногораца.Хвала Вама и Србији на свему и живели нам 100 година!Сезона џемпера је почела а стадо се успавало.
Prisan Bunjevac Odgovori
Kake veze ima Subotica sa Srbijom u Prvom svetskom ratu? To je program za Beograd.
Subačani su ginili nasve strane ko topovsko meso, prija svega Bunjevci, a o tom ni riči - Galicija, Italija, Srbija i ko zna di još koliko još nestalih. Ali to je taboo. Da nije nas Bunjevaca i one prisne bunjevačke i one hrvatske fele, ne bi danas Subotica bila u Srbiji.
saša
E da se je pitala Srbija i njena vojska danas bi Srbija bila do Budima.
Indijanac
@SAŠA
Pa kojim slučajem da se Srbija i pitala po ovom pitanju, ne bi nikako ni onda bila do Budima, jer je bilo zimsko računanje vremena. (:
Rano se spustio mrak, a srpska vojska se tog 13. novembra 1918. umorila putujući vozom, pa su odlučili da siđu sa voza baš ovde u Subotici, malo da se odmore od truckanja vozom.
A sutradan već voz nije išao dalje, pa je ostalo ovako kako je sad.
Kao što se kaže onako narodski : "Prošo voz", kasno je za kajanje.
pravda
A gde bi to Subotica bila da nije vas sviju? De, prosvetli nas malo jer očigledno da se kroji neka nova istorija za koju mnogi od nas ne znaju. Učini nam svima uslugu pa nas prosvetli.
muki Odgovori
“Srbija je večna dok su joj deca verna”- U Srbiji 17 srednjih škola je zatvoreno u septembru 2018 godine .
Aca
I OŠ "Milos Crnjanski" Subotica, i neka odeljenja po subotickim skolama, i ko zna koliko osnovnih i odeljenja po Srbiji jos...
Bane Odgovori
Čitam komentare pa razmišljam.Zašto se Srbi poreklom iz Crne Gore a koji između ostalog su bili učesnici druženja Veče Crnogoraca o čemu je Vaš portal svedočio ne oglase povodom Srpskog pitanja i ovde i tamo.Imaju svoje Udruzenje Crnogoraca.Vidimo da kod Mađara i Hrvata to ne manjka samo kod Srba iz Crne Gore tj njihovih eksponenata koji možda i nisu Srbi u Crnoj Gori ali ovde jesu jer se isplati.Ako je sudeći po zavetu ćutanja......Đilas je vidimo vaskrsao a oni pokazali pravo lice.A da u nedelju ne zaboravite da glasate za crnogorski nacionalni savet.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.