Komentara: 21
Pregleda: 2203

Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća u petak

13.12.2017. u 12:54h
Izvor: Subotica.com
Povodom 15 godina postojanja Hrvatskog nacionalnog veća, kao i uvođenja nastave na hrvatskom jeziku u osnovnim školama, organizovaće se Svečana akademija u petak, 15. decembra, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova. Proslavi praznika hrvatske zajednice, prisustvovaće ministar obrazovanja u Vladi Srbije, Mladen Šarčević, i ministarka obrazovanja u Vladi Hrvatske, Blaženka Divjak.
Svečana akademija Hrvatskog nacionalnog veća u petak

Izbor prvog saziva Hrvatskog nacionalnog veća dogodio se 15. decembra 2002. godine, kada je hrvatska nacionalna zajednica priznata kao nacionalna manjina, a iste godine počela je i nastava na hrvatskom jeziku u četiri osnovne škole, "Matko Vuković" i "Ivan Milutinović" u Subotici, "Matija Gubec" u Tavankutu i "Vladimir Nazor" u Đurđinu. Naredne školske godine, nastava na hrvatskom jeziku uvedena je i u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u našem gradu.

- Danas, kao i pre 15 godina, imamo nastavu na hrvatskom jeziku u pet osnovnih škola, ali i u dve srednje škole, odnosno u Gimnaziji "Svetozar Marković" i Politehničkoj srednjoj školi. Osim kompletne nastave, u osnovnim školama pohađa se i nastava prema modelu C, koja podrazumeva učenje na većinskom jeziku, uz mogućnost izbornog predmeta na hrvatskom jeziku sa elementima nacionalne kulture. Od ove školske godine, otvorena je po prvi put kompletna nastava izvan okoline Subotice, u Monošoru. Osim obrazovanja, imao i programe na hrvatskom jeziku u pet vrtića, te je na ovaj način oko hiljadu dece obuhvaćeno nastavom i programima na hrvatskom jeziku u Vojvodini - rekla je Jasna Vojnić, savetnica predsednika Hrvatskog nacionalnog veća, na konferenciji za medije.

Prema rečima Darka Sarića Lukendića, predsednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća, za 15 postojanja, hrvatska nacionalna zajednica je nastojala da izgradi institucije po ugledu na druge manjinske zajednice koje postoje na ovom području više od pola veka.

- Sa skupštinom Autonomne pokrajine Vojvodine, formirali smo Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, ponovo je pokrenuta "Hrvatska riječ", kao i program na Radio-televiziji Vojvodine na hrvatskom jeziku, a takođe na ovom prostoru deluje nekoliko nezavisnih informativnih produkcija, među kojima su "Glas Hrvata" i "Zvuci bačke ravnice" na Radiju Sombor i Radio Baču. Naše krajnje opredeljenje je da smo posvećeni integrativnom delovanju. Hrvatska zajednica i Hrvatsko nacionalno veće žele da učestvuju u svim društvenim i javnim procesima, čime verujemo da dajemo najbolji mogući doprinos i integracijskim procesima Srbije u njenom pravcu ka Evropskoj uniji, ali i obogaćujemo kulturni i javni prostor u kojem delujemo - istakao je Sarić Lukendić.

U okviru proslave praznika hrvatske zajednice, Suboticu će posetiti Blaženka Divjak, ministarka obrazovanja u Vladi Hrvatske. Ona će posetiti Hrvatsko nacionalno veće, nakon čege će obići Gimnaziju "Svetozar Matković", dok će nešto kasnije uslediti bilateralni susret sa Mladenom Šarčevićem, ministrom obrazovanja u Vladi Srbije.

Svečanoj akademiji, prethodiće Sveta misa zahvalnica u Franjevačkoj crkvi, s početkom u 18 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 2203

Povezana vest

Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

hrvatska nacionalna manjina

svečana akademija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.