Komentara: 1
Pregleda: 1743

Sve više dece sa poteškoćama u govoru

06.03.2013. u 15:30h
Izvor: RTV Yueco
U Subotici, svako peto dete ima nekih poteškoća u govoru, poručuju logopedi povodom Evropskog dana logopedije. Sve veći broj roditelja u Subotici se javlja logopedima, kako bi rešili problem u najranijem periodu, ali mnogo je onih roditelja koji isti problem zanemaruju, misleći da će dete to prerasti.
Sve više dece sa poteškoćama u govoru

Najčešće poteškoće u razvoju govora deteta su: artikulacija glasova, loš izgovor glasova, potom nedovoljno razvijen govor i mucanje. Logopedi poručuju da treba iskoristiti period uzrasta deteta od jedne do tri godine, kada se formira baza govora i u tom periode što više pričati detetu.

Ukoliko roditelji i primete da dete ima poteškoća u govoru, često to i zamenaruju do predškolskog uzrasta i to je, u stvari i najveći problem, poručuju psiholozi. Zanemarivanje problema dovodi do pada samopoštovanja kod deteta, u njegovom starijem uzrastu, što može dovesti do niza problema.

U Predškolskoj ustanovi "Naša radost" stavljaju naglasak na ranu stimulaciju govora i organizuju obuke vaspitača i medicinskih sestara koje rade sa grupama dece. Radi se i na ranoj prevenciji poteškoća u govoru, koja podrazumeva obuke roditelja, u pravcu - na koji način prevenirati te smetnje kod dece.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1743
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.