• Pregleda: 3121

Sve više azilanata u Subotici

Sve više azilanata u Subotici

U Subotici je sve više azilanata. Kod Prozivke boravi grupa od oko 30 izbeglica iz Indije, Pakistana, Libije i drugih zemalja Azije. U Prekršajnom sudu u Subotici do 9. septembra podneto je 846 zahteva, a procesurano 744 predmeta zbog pokušaja nelegalnih prelazaka preko granice. Prošle godine kažnjeno je 910 lica za pomenuti prekršaj od kojih su 742 lica bila strani državljani. Najviše je privedeno Palestinaca, Avganistanaca, Alžiraca i državljana Somalije.

Reč je uglavnom o migrantima iz Azije koji u Srbiju dolaze preko Grčke ili Makedonije. Migranti sa kojima smo razgovarali kažu da dolaze iz siromašnih zemalja i da su prodali svoje kuće i imovinu kako bi došli do Evropske unije u kojoj ih, kako veruju čeka bolji život. Većina njih je obrazovana, govore engleski i u razgovoru su nam rekli da o njima niko ne brine.Predsednik prekršajnog suda u Subotici je rekao da je u proteklih nedelju dana protiv 57 lica je pokrenut postupak zbog nelegalnog prelaska granice od kojih je 15 lica sa Kosova.

Svi migranti koj i se uhvate bez dokumenata upućuju se u Prihvatni centar u Banji Koviljači i u Pazinsku skelu. Migranti koji su u Subotici imaju rešenje o otkaznom roku boravka u gradu od 3 do sedam dana. Po proceduri trebalo bi da se jave u svoje ambasade i vrate kući. Problem je što većina migranata ne ode da se javi u ambasadu, nego pokušava ponovo da pređe granicu, a i njihove ambasade nisu pokazale interesovanje za rešavanje ovog problema.

Prema statističkim podacima, 2009. godine sprečeno je 259 ilegalnih prelazaka granice, 67 je prešlo i mađarska policija ih je vratila a podnete su tri krivične prijave. Godine 2010. sprečeno je 450 migranata u ilegalnom prelasku granice, 273 lica je vraćeno iz Mađarske i podneto 6 krivičnih prijava.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
Pera Odgovori
To se rešava vrlo jednostavno!Isto tako kako rešava Evropska Unija.
Policija ih stisne i sazna kako su ušli,zatim ih pošalje jednim autobusom nazad u zemlju iz koje su ušli kod nas.
Grad neka plati troškove,svakako nisu veliki.
hooker Odgovori
Pocele su i kradje.....ocistili su folije na Bajnatu,unistili su zasad domacinu.Znam da su gladni,ponestaje im,ili uopste nemaju novaca.Samo da ne bude gore,jer imamo mi dosta problema i bez njih.Kako im pomoci?Ima li resenja?Gde je tu grad?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.