Komentara: 2
Pregleda: 3683

Sve više azilanata u Subotici

13.09.2011. u 17:45h
Izvor: RTV Yueco
Sve više azilanata u Subotici

U Subotici je sve više azilanata. Kod Prozivke boravi grupa od oko 30 izbeglica iz Indije, Pakistana, Libije i drugih zemalja Azije. U Prekršajnom sudu u Subotici do 9. septembra podneto je 846 zahteva, a procesurano 744 predmeta zbog pokušaja nelegalnih prelazaka preko granice. Prošle godine kažnjeno je 910 lica za pomenuti prekršaj od kojih su 742 lica bila strani državljani. Najviše je privedeno Palestinaca, Avganistanaca, Alžiraca i državljana Somalije.

Reč je uglavnom o migrantima iz Azije koji u Srbiju dolaze preko Grčke ili Makedonije. Migranti sa kojima smo razgovarali kažu da dolaze iz siromašnih zemalja i da su prodali svoje kuće i imovinu kako bi došli do Evropske unije u kojoj ih, kako veruju čeka bolji život. Većina njih je obrazovana, govore engleski i u razgovoru su nam rekli da o njima niko ne brine.Predsednik prekršajnog suda u Subotici je rekao da je u proteklih nedelju dana protiv 57 lica je pokrenut postupak zbog nelegalnog prelaska granice od kojih je 15 lica sa Kosova.

Svi migranti koj i se uhvate bez dokumenata upućuju se u Prihvatni centar u Banji Koviljači i u Pazinsku skelu. Migranti koji su u Subotici imaju rešenje o otkaznom roku boravka u gradu od 3 do sedam dana. Po proceduri trebalo bi da se jave u svoje ambasade i vrate kući. Problem je što većina migranata ne ode da se javi u ambasadu, nego pokušava ponovo da pređe granicu, a i njihove ambasade nisu pokazale interesovanje za rešavanje ovog problema.

Prema statističkim podacima, 2009. godine sprečeno je 259 ilegalnih prelazaka granice, 67 je prešlo i mađarska policija ih je vratila a podnete su tri krivične prijave. Godine 2010. sprečeno je 450 migranata u ilegalnom prelasku granice, 273 lica je vraćeno iz Mađarske i podneto 6 krivičnih prijava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3683

Povezana vest

Povezane teme

azilanti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.