Komentara: 21
Pregleda: 4013

Sve teži opstanak Bunjevačkog nacionalnog Saveta

31.10.2013. u 15:16h
Izvor: RTV City
Predsednik Saveta nacionalnih zajednica Skupštine Vojvodine Šandor Egereši posetio je danas Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, gde je kroz razgovor sa predstavnicima ovog tela imao priliku da se upozna sa problemima i nerešenim pitanjima koja muče ovu nacionalnu manjinu.
Sve teži opstanak Bunjevačkog nacionalnog Saveta

Predsednica privremenog organa u Nacionalnom savetu bunjevaca Suzana Kujundžić Ostojić, istakla je da brojni problemi bunjevačkog nacionalnog saveta proizilaze iz materijalnih nedostataka, koji ometaju njegovo postojanje.

Prema njenim rečima, ovih dana bi trebalo da stigne odobrenje za štampanje udžbenika na bunjevačkom jeziku, koje je pod znakom pitanja, jer nedostaje novac za njihovu izradu. Inače, bunjevački govor u pojedinim osnovnim školama već sedam godina postoji kao ravnopravni metod obrazovanja. Pohađa ga preko 360 mališana, a taj broj se iz godine u godinu povećava.

Suzana Kujundžić Ostojić izrazila je nadu da će pokrajina u skladu sa mogućnostima pomoći da nacionalni savet bunjevaca opstane.

Predsednik Saveta nacionalnih zajednica Skupštine Vojvodine Šandor Egereši istakao je da je do sada posetio već osam nacionalnih saveta u Vojvodini i naglasio da tokom razgovora ne postoje tabu teme, već da se otvaraju sva osetljiva pitanja, radi njihovog povoljnijeg rešavanja.

Šandor Egereši će naredne nedelje posetiti i preostale nacionalne savete u Vojvodini, nakon čega će napraviti analizu položaja nacionalnih manjina u pokrajini koji će predstaviti pokrajinskoj vladi.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 4013
Povezane teme

bunjevci

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.